- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Νέοι κανόνες στο ποδόσφαιρο: Οκτώ αλλαγές

Οκτώ σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου έθεσε σε ισχύ η IFAB, με στόχο τη βελτίωση της ροής του παιχνιδιού και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Οι νέοι κανονισμοί, αν και διαφέρουν σε σημασία και πρακτικότητα, μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: να κάνουν το ποδόσφαιρο πιο γρήγορο, πιο καθαρό και πιο κατανοητό για όλους τους εμπλεκόμενους - παίκτες, διαιτητές και φιλάθλους.
Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι αν αυτές οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν πραγματικά το άθλημα ή απλώς θα προσθέσουν νέα περιθώρια για σύγχυση και παρερμηνεία.

1. Οκτώ δευτερόλεπτα για τον τερματοφύλακα – και… κόρνερ
Ο τερματοφύλακας θα έχει πλέον οκτώ (αντί για θεωρητικά έξι) δευτερόλεπτα να κρατήσει τη μπάλα στα χέρια. Αν καθυστερήσει, η ποινή θα είναι κόρνερ για την αντίπαλη ομάδα — μια πολύ πιο αυστηρή τιμωρία από το παλιό έμμεσο φάουλ. Εδώ γεννάται προβληματισμός: είναι πράγματι δίκαιο να μετατρέπεται μια μικρή καθυστέρηση σε τόσο επικίνδυνη στατική φάση; Ίσως μια πιο σταδιακή ποινή να ήταν προτιμότερη.

2. Ο διαιτητής ως χρονόμετρο
Για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ο διαιτητής θα κάνει ορατή την αντίστροφη μέτρηση με χειρονομία. Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη διαφάνειας, που όμως προσθέτει ένα ακόμη τεχνικό φορτίο στον διαιτητή, ο οποίος ήδη λειτουργεί υπό πίεση.

3. Επανέναρξη με “dropped ball”
Η μπάλα πλέον θα δίνεται στην ομάδα που είχε την κατοχή ή επρόκειτο να την αποκτήσει πριν τη διακοπή. Αν και φαίνεται λογικό, δημιουργείται ένα νέο πεδίο κρίσης για τον διαιτητή — «ποιος την είχε» — που δεν είναι πάντα ξεκάθαρο.

4. Τέλος στις κάρτες για ακούσια επαφή εκτός γηπέδου
Πολύ σωστή απόφαση: η IFAB αναγνωρίζει πως δεν έχει νόημα η τιμωρία για έναν παίκτη ή προπονητή που αγγίζει κατά λάθος τη μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου. Η κοινή λογική επικράτησε εδώ.

5. Αξιολόγηση οφσάιντ με βάση την τελευταία επαφή
Η αλλαγή έρχεται να καλύψει «γκρίζες ζώνες» στο VAR: πλέον το οφσάιντ θα κρίνεται με βάση την τελευταία επαφή του παίκτη με τη μπάλα. Ενισχύεται έτσι η ακρίβεια, αλλά αυξάνεται και η πολυπλοκότητα για τον απλό θεατή.

6. Διπλή επαφή στο πέναλτι
Εάν η μπάλα καταλήξει γκολ παρά την ακούσια διπλή επαφή (π.χ. γλίστρημα), το πέναλτι επαναλαμβάνεται. Αν όχι, έμμεσο φάουλ. Η ρύθμιση δείχνει ισορροπημένη, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει διαφωνίες, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές.

7. Νέα θέση του βοηθού διαιτητή στα πέναλτι
Ο βοηθός πλέον θα βρίσκεται στη γραμμή του οφσάιντ, για να εποπτεύει την είσοδο των παικτών. Σωστή τεχνική προσαρμογή, που ενισχύει την αξιοπιστία της εκτέλεσης των πέναλτι.

8. Ανακοινώσεις VAR από το μικρόφωνο
Πιθανότατα η πιο ευπρόσδεκτη αλλαγή. Ο διαιτητής θα εξηγεί μέσω μικροφώνου τις αποφάσεις του μετά από χρήση VAR, όπως έγινε με επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Αυτή η διαφάνεια ήταν κάτι που έλειπε, καθώς οι θεατές έμεναν πολλές φορές στο σκοτάδι.

Οι αλλαγές της IFAB κινούνται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει πρόθεση να γίνει το ποδόσφαιρο πιο ρευστό, δίκαιο και προσβάσιμο. Ωστόσο, κάποιες ρυθμίσεις —όπως η τιμωρία του κόρνερ για μικρή καθυστέρηση του τερματοφύλακα ή η νέα κρίση κατοχής στο dropped ball— ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες εντάσεις αντί να τις αποτρέψουν.

Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μόνο αν οι κανόνες είναι σωστοί, αλλά αν μπορούν να εφαρμοστούν με συνέπεια και σαφήνεια σε κάθε επίπεδο. Το ποδόσφαιρο θα γίνει καλύτερο, μόνο αν οι αλλαγές αυτές ενισχύσουν τη διαφάνεια, χωρίς να θυσιάζουν τη φυσικότητα του παιχνιδιού.
Πηγή: workenter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: