- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Τάκης Παντερλής: Παρά τα πολλά λεφτά η Σάμος τελευταίος νομός στη χώρα σε αθλητικές υποδομές

Στη Σάμο ζούμε πρώϊμα μάλλον σε ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου μοιάζει έστω και αυτές οι ελάχιστες αντοχές των περισσοτέρων ανθρώπων να έχουν εξαντληθεί και να μην υπάρχουν πλέον αντιστάσεις λόγο της συνεχούς επανάληψης της παραβίασης υποχρεώσεων, κανόνων , νόμων , υλοποίησης και αποπεράτωσης έργων, εξαπάτησης της κοινής γνώμης κ.ά. και ως εκ τούτου να εκλαμβάνονται ή να φαίνονται πλέον όλα ως κανονικότητα.
 
Σε δημοσίευση στο f/b το Σάββατο 05-08-23 ο κ. Δήμαρχος και στελέχη του κοινοποίησαν στους δημότες φωτογραφίες από τις εργασίες συντήρησης του συνθετικού χλοοτάπητα του Δημοτικού γηπέδου Βαθέως και με τον σχολιασμό ότι είναι απαραίτητη να γίνει τώρα ( πρίν τις εκλογές θα συμπλήρωνα εγώ) για την σωστή λειτουργία όσο και για την αύξηση του χρόνου ζωής του. Επιπροσθέτως (ολοκληρώνει ο σχολιασμός) εξασφαλίζει την ασφάλεια και την επικινδυνότητά του. Δαπάνη εργασιών 14.000 ευρώ. Εντυπωσιαστήκαμε διότι δεν θυμάμαι να έχουν γίνει από τοποθέτησής του χλοοτάπητα αυτού του είδους οι εργασίες. Γνωρίζει ο κ. Δήμαρχος και η Διοίκηση του ΔΟΠΠΟΝΑΣ ότι ο συνθετικός χλοοτάπητας τοποθετήθηκε στις αρχές της τρέχουσας θητείας του ? σίγουρα το γνωρίζει. 

 Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί το ποσό το οποίο δαπανήθηκε για την τοποθέτηση του καινούργιου χλοοτάπητα , αν δεν κάνω λάθος ήταν στις 514.342 ευρώ συν Φ.Π.Α. Επίσης ένα εξ ’ ίσου σημαντικό ποσό από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου διατέθηκε και για την κατασκευή καινούργιου ταρτάν. Πολύ σημαντικό να ακουστεί είναι η συνολική χρηματοδότηση για ανακατασκευές όλων των Αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σάμο και των δύο Δήμων στα 3.200.000 ευρώ περίπου . Πώς όμως προστατεύονται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων από τους υπεύθυνους και πως προστατεύονται και συντηρούνται οι εργασίες ανακατασκευής των εγκαταστάσεων ? Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε μία – δύο Αθλητικές εγκαταστάσεις, μία του γηπέδου Βαθέως και η άλλη του γηπέδου Παλαιοκάστρου. 

 Βέβαια λίγο έως πολύ το ίδιο συμβαίνει σε όλες. Αν κάποιος ανατρέξει στις προδιαγραφές συντήρησης των συνθετικών χλοοταπήτων θα διαπιστώσει ότι αυτή πρέπει να γίνετε σχεδόν ανά δίμηνο καθ’ όλη την διάρκεια κάθε έτους και όχι κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια όπου σίγουρα είναι ακατάλληλα προς χρήση και καταστρέφονται. Ομοίως υπάρχει και η ανάλογη συντήρηση στο ταρτάν διότι διαφορετικά όπως είναι αυτό του Βαθέως έχουν αρχίσει και φύονται ζοχοί και βρούβες και σε πολλά σημεία υπάρχουν ρωγμές κι αποκολλήσεις. Αυτά όλα φαίνονται σε ένα πολύ ωραίο φωτορεπορτάζ του SamosSport ΕΔΩ
ΕΔΩ   του κ. Ν. Οικονόμου πού δημοσίευσε και είναι σαφεστάτη η επικρατούσα κατάσταση και όπως την αναφέρω, σε όλους τους χώρους του γηπέδου Βαθέως ακόμα και στα αποδυτήρια και τα απλησίαστα WC
Πόσες φορές όμως από το 2019 έως σήμερα έχει γίνει όμοια συντήρηση στο γήπεδο (εάν έχει γίνει και από ποιόν?) . Πως προστατεύονται και συντηρούνται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων από τον αρμόδιο φορέα ΔΟΠΠΟΝΑΣ ? ή όλα γίνονται με αναθέσεις σε ιδιώτες?? Διαθέτει ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή καθώς και το εργατικό δυναμικό έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες συντήρησης και φύλαξης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων . Σίγουρα όχι και δεν χρειάζεται επιβεβαίωση από κανέναν για τον απλούστερο λόγο διότι δεν έχει Ο.Ε.Υ. (Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας) Παγκόσμια πρωτοτυπία για Αθλητικές εγκαταστάσεις να ‘’λειτουργούν’’ χωρίς προσωπικό. Θα μου πείτε , δεν έχει ο Δήμος Ανατ. Σάμου Ο.Ε.Υ. επί 3 ½ χρόνια και θα έχει ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ. 
Ναι διότι ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ κοντεύει 15 χρόνια λειτουργίας περίπου ίσως και παραπάνω σαν ΝΠΔΔ του Δήμου και πιστεύω ότι δεν θέλουν να τον συντάξουν (Ο.Ε.Υ.) για όποιους λόγους παρ’ ότι προσωπικά είχα προσφερθεί αφιλοκερδώς το 2016 να τον συντάξω σύμφωνα με τις ανάγκες του ΝΠΔΔ. Βέβαια έξυπνα έφτιαξαν Κανονισμό Λειτουργίας των εγκαταστάσεων ο οποίος όμως για τους γνωρίζοντες για να εφαρμοσθεί πρέπει να προηγηθεί απαραίτητα ο ΟΕΥ, αλλιώς χωρίς προσωπικό ποιος θα εφαρμόσει τον Κανονισμό Λειτουργίας ? Όψιμο λοιπόν και καταστροφικό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου το ενδιαφέρον σας λίγες εβδομάδες πρίν τις εκλογές όπου επωφελείσθε τις άγνοιας των δημοτών επί του αντικειμένου για να εντυπωσιάσετε με φωτογραφίες έργων ενώ πρέπει να κατηγορηθείτε για διασπάθιση Δημοσίου χρήματος δηλαδή σκόρπισμα δημοσίων κονδυλίων σε έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού τα οποία δεν υποστηρίζονται από τον φορέα τους (ΔΟΠΠΟΝΑΣ) σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους και τελικά καταστρέφονται. Ποιος όμως να τα υποστηρίξει όταν το αρμόδιο όργανο του Δήμου , το ΝΠΔΔ ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ (Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Νεολαίας Άθλησης Σάμου) διοικείται από ανθρώπους άσχετους με τον Αθλητισμό, συνεχίζοντας την παράδοση άγνοιας Νόμων όπως του Νόμου ‘’ΠΟΛΙΤΕΙΑ’’ τον 2880/2001 όπου επί 13 χρόνια έως το 2014 τον αγνοούσαν οι Δημοτικές Αρχές και οι υπηρεσίες τους? δλδ ότι τα Εθνικά Στάδια Βαθέως και Καρλοβάσου είχαν γίνει Δημοτικά γήπεδα ? Εκνευρίστικα να παρακολουθώ αυτό το θέατρο του παραλόγου παρ΄ ότι επανειλλημένα είχα αναφερθεί στο Νόμο μέχρι και στο δελτίο ειδήσεων της Σαμιακής τηλεόρασης πού είχα φιλοξενηθεί και τελικά με την αρ.πρωτ. 206/4-8-2014 επιστολή μου πρός την ΕΠΣΣ και τα ΜΜΕ γνωστοποίησα το ΦΕΚ. 724/12-6-2001 και τις αποφάσεις 1205 και 1206 αντίστοιχα με το οποίο είχαν μεταφερθεί και τα δύο γήπεδα από ΓΓΑ στο Δήμο και έτσι έληξε η επί μήνες αναστάτωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπηρεσιών του. 

 Γνωρίζουν λοιπόν σήμερα αυτοί οι Κύριοι και οι Κυρίες που όρίζονται ότι κύριος σκοπός βάση των καταστατικών όλων των Δημοτικών Αθλητικών φορέων της Ελλάδος είναι ο ‘’ Αθλητισμός για όλους ‘’ δλδ ο ‘’Μαζικός Αθλητισμός’’ ? Τον έχουν διαβάσει ? διότι αυτός ο σκοπός αναφέρεται ρητώς και είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των καταστατικών τους και ο κύριος λόγος ύπαρξής τους από την δεκαετία του 1980 . Γιαυτό απευθυνόμενος σ’εσάς κ. Δήμαρχε με όλο το σεβασμό στο θεσμικό σας ρόλο, εσείς φέρεται την ευθύνη διότι εσείς ορίζεται με απόφασή σας τους ‘’κατάλληλους’’ με το αντικείμενο Προέδρους των ΝΠΔΔ. Εσάς υποκαθιστούν στο έργο που τους αναθέσατε.  Πως όμως θα παράξουν έργο όταν ο ‘’κατάλληλος’’ Κύριος ή η Κυρία που ορίζετε ως Πρόεδρο στο ΔΟΠΠΟΝΑΣ δεν γνωρίζει τι είναι μπάλα? και ότι εάν έβλεπε τυχαία μία μπάλα στο δρόμο, από τρόμο θα φώναζε την αστυνομία πιστεύοντας ότι είναι ¨ βόμβα¨!!!??? Και όμως σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση και γνώση με κανένα σχεδιασμό και κανένα όραμα για την ανάπτυξη του Αθλητισμού κ. Δήμαρχε τους δίνετε την δυνατότητα είς βάρος των δημοτών και στις πλάτες του Αθλητισμού της Σάμου απ΄ το πουθενά να χτίζουν πολιτικές καριέρες . Αν αυτός είναι ο στόχος σας και όχι ο Αθλητισμός τον έχετε πετύχει. 

 Το κυριότερο όμως κ. Δήμαρχε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι χωρίς καμία συναίσθηση σπαταλούν ασκόπως τα χρήματα του Ελληνικού λαού (δεν είναι δικά τους) χωρίς κανένα προγραμματισμό, προοπτική και στρατηγική. Και να καταστραφούν τα έργα λόγο αδυναμίας συντήρησης σύντομα θα φτιάξουμε άλλα από την αρχή, λεφτά υπάρχουν. Αποτέλεσμα να μην είναι τυχαίες οι δηλώσεις ( στη συνέντευξη τύπου) του ΓΓΑ κ. Συναδινού το 2016 στην επίσκεψή του στη Σάμο ότι η Περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι η τελευταία σε υποδομές Αθλητισμού στην Ελλάδα με 6 τετρ. εκατοστά ανά κάτοικο και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου η Σάμος να κατέχει την τελευταία θέση.

Δηλαδή ο Νομός Σάμου είναι ο τελευταίος Νομός στη Χώρα σε Αθλητικές υποδομές. 
 Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν (μάλλον δεν έχουν ) εφαρμοσθεί από τους ανίκανους και μόνο για τα πανηγύρια ( πρώτη θέση πίστα) γελαστούς χειροκροτητές ‘’ηγέτες’’ . Δεν μπορώ να μην σχολιάσω επίσης μία άλλη σοβαρή περίπτωση διασπάθισης , κατασπατάλησης κονδυλίων στην κατασκευή του γηπέδου Παλαιοκάστρου της τάξεως των 183.846 ευρώ συν Φ.Π.Α. περίπου με τοποθέτηση α) καινούργιου συνθετικού χλοοτάπητα χωρίς αποστραγγιστικά φρεάτια περιμετρικά του χώρου με αποτέλεσμα από τα πρανή και κατά την διάρκεια βροχοπτώσεων να καταστρέφεται ο αγωνιστικός χώρος και β) κατασκευή νέων κιγκλιδωμάτων περίφραξης και αποδυτηρίων. Ερωτώ κ. Δήμαρχε ποιός ο λόγος κατασκευής επί της θητείας σας αυτού του γηπέδου εφ’ όσον δεν υφίσταται πλέον Αθλητικό σωματείο στην περιοχή Παλαιοκάστρου και ένα το οποίο υπάρχει η ¨ΑΝΑΤΟΛΗ¨ δεν δραστηριοποιείται πλέον αθλητικά παρά μόνο πολιτιστικά. Αλλά και σε περίπτωση ύπαρξης αθλητικού σωματείου ο αγωνιστικός χώρος δεν πληροί τις προδιαγραφές λόγο των μικρότερων διαστάσεων του και δεν μπορούν να διεξαχθούν επίσημοι αγώνες. Αυτή την στιγμή τα αποδυτήρια του γηπέδου χρησιμοποιούνται ως αποθήκη αντικειμένων από σεισμόπληκτα κτίρια του χωριού και τέλος επειδή διέρχομαι τακτικά από το σημείο δεν χρησιμοποιείται και δεν ελέγχετε από κανέναν από κατασκευής του με αποτέλεσμα σε σύντομο διάστημα να καταστραφεί. 
 Με ποια λογική λοιπόν και προοπτική πετάχτηκαν τόσα χρήματα σε ένα έργο για φωτογραφίες προεκλογικών εντυπώσεων ( το είδαμε όλοι σε διαφημιστικό έντυπο της Κοινότητας ) που δεν θα εξυπηρετεί κανέναν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον αφού το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της περιοχής του Παλαιοκάστρου και το γνωρίζουμε όλοι και με όλο το σεβασμό είναι της τρίτης ηλικίας?

Τέλος κ. Δήμαρχε σας γνωρίζω ότι όλα αυτά τα γράφω χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση (άλλωστε ψηφίζω στην Αθήνα) μπορώ όμως ως Έλλην πολίτης να ασκώ κριτική ελεύθερα και καλοπροαίρετα πάντα ώς κάτοικος αυτού του όμορφου τόπου όπου διαμένω τα τελευταία 13 χρόνια . Θα ήμουν ο τελευταίος ο οποίος θα αντιδρούσε σε έργα και δραστηριότητες Αθλητικές προς όφελος του πολίτη αφού όλη την ζωή μου επί δεκαετίες τον υπηρέτησα από απλός αθλητής έως τις υψηλές Αθλητικές θέσης ευθύνης επαγγελματικά στο Δημόσιο , Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ομοσπονδίες . Δεν θέλω να δημιουργώ προβλήματα, αντιθέτως να τα λύνω, όταν όμως καταλαβαίνω ότι κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για όποιους λόγους , εν προκειμένω πολιτικά , το χώρο του Αθλητισμού δεν πρόκειται να σιωπήσω μπροστά σε όποια πολιτική παράταξη και πολιτικό πρόσωπο και δεν πρόκειται να γίνω μέλος μίας κοινωνίας στην οποία αναφέρθηκα στον πρόλογό μου .
ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΡΛΗΣ

SamosSport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: