- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Παναγιώτης Μυλωνάς: Σημαντικό κομμάτι του σαμιακού ποδοσφαίρου

Θλίψη σκόρπισε στους ανθρώπους του σαμιακού ποδοσφαίρου η αιφνίδια απώλεια του Παναγιώτη Μυλωνά ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου πολλές φορές στο παρελθόν. 

Η συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας μας αποφάσισε τη δημιουργία αφιερώματος στον αποθανών για την πολυετή προσφορά του στο τοπικό ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση την εξέλιξή του. Αθλητικοί παράγοντες του νησιού μοιράζονται τις προσωπικές εμπειρίες και απόψεις τους. Ο Παναγιώτης Μυλωνάς διετέλεσε πρόεδρος «στην Ε.Π.Σ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006. Ήταν δικαστικός επιμελητής και παντρεμένος με την Βούλα Μυλωνά και απέκτησαν μια κόρη, την Σταματία Μυλωνά.» αναφέρει η κ. Ειρήνη Βενάκη, η γραμματέας της Ε.Π.Σ.Σ. «Υπήρξε αγαπητός, ενωτικός και αποτελεσματικός. Όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια της Σάμου το αναγνωρίζει αυτό και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά από 30 χρόνια προσφοράς περίπου. Οι απόψεις του πάντα είχαν γνώμονα το δίκαιο και την ειλικρίνεια» εκμυστηρεύεται ο κ. Νίκος Τριανταφύλλου, πρώην αντιδήμαρχος. «Ένας άνθρωπος που άφησε θετικό αποτύπωμα στη κοινωνία της Σάμου και, προσωπικά, θα μου λείψει η ευγένεια και η αξιοπρέπεια του. Χαμηλών τόνων από τη φύση της δουλειάς του, ήταν κοντά στις αγωνίες και τα προβλήματα του κόσμου» επιβεβαιώνει ο κ. Μανώλης Τζερέτας, παλαίμαχος τερματοφύλακας και νυν προπονητής. Ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Σ. και αναπληρωτής πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. Νίκος Βακάλης περιγράφει, επίσης, έναν «χαμηλών τόνων και διαλλακτικό» άνθρωπο ο οποίος «υπηρέτησε επί σειρά ετών το Σαμιακό Ποδόσφαιρο από την θέση του Προέδρου της Ε.Π.Σ. σε καλές εποχές για την χώρας μας, στις καλύτερες μπορώ να πω».


Χάρις τον κ. Μυλωνά, «η Ε.Π.Σ. Σάμου απέκτησε τα γραφεία της σε ιδιόκτητο χώρο και προσλήφθηκε η υπάλληλος, καθιερώθηκε το πρωτάθλημα υποδομής, ενώ οι μετακινήσεις από και προς την Ικαρία γίνονταν με ιπτάμενο δελφίνι» εξηγεί ο κ. Τζερέτας. «Κατά την θητεία του αγοράστηκε το οίκημα της Ε.Π.Σ. με δάνειο από την Ε.Π.Ο., τα σωματεία μετακινούνταν με δελφίνι από τη Σάμο στην Ικαρία και αντίστροφα με ναύλωση που είχε γίνει μεταξύ της Ε.Π.Ο. και της εταιρείας» προσθέτει η κ. Βενάκη. «Συνετέλεσε, επίσης, σε διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων της ένωσης» κατά τον κ. Τριανταφύλλου. Όμως, η προσπάθεια του για κατασκευή ενωσιακού γηπέδου δεν καρποφόρησε παρά την αγορά του κατάλληλου χώρου στην περιοχή του Κοκκαρίου. «Κατά την θητεία του είχαν γίνει ενέργειες για την δημιουργία ενωσιακού γηπέδου και αγοράστηκαν αγροτεμάχια στο Κοκκάρι, που για λόγους που δεν γνωρίζω δεν ολοκληρώθηκε ποτέ» επισημαίνει η προαναφερόμενη.

Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν, ακόμα, στην επίτευξη των στόχων του. «Ήταν στο τιμόνι της Ε.Π.Σ. Σάμου επί σειρά ετών έχοντας δίπλα του τον πολύ μεγάλο γραμματέα, τον κ. Παπαγεωργίου, και μια πλειάδα συνεργατών που τον οδηγούσαν στο να μπορεί να προσφέρει στο ποδόσφαιρο της Σάμου. Επίσης, είχε πολύ καλές σχέσεις με την Ε.Π.Ο., με την τότε διοίκησής της, με αποτέλεσμα να έρχονται κονδύλια από την Ε.Π.Ο. και έτσι να μπορεί να κυβερνά την Ε.Π.Σ. Σάμου» υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτης Ζαβουδάκης, πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου.

Όσον αφορά τις σχέσεις του με τις ποδοσφαιρικές ομάδες του νησιού, ο κ. Μυλωνάς «προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλες τις ομάδες» δηλώνει ο κ. Τζερέτας. «Νομίζω ότι, απλά, διατηρούσε κάποιες κοινωνικές σχέσεις με παράγοντες σωματείων» απαντάει ο κ. Βακάλης στην ερώτηση για τη διατήρηση επαφών μετά την αποχώρησή του. Η απόσυρση του, δηλαδή, από τα διοικητικά καθήκοντα δεν περιόρισε τη συμμετοχή του σε μελλοντικές αθλητικές ενέργειες. «Είχαμε, όμως, κατά καιρούς πολύ καλή συνεργασία σε διάφορα θέματα που αφορούσαν το ποδόσφαιρο αφού πάντα ανταποκρινόταν θετικά και μας συμβούλευε εύστοχα» εξηγεί ο κ. Τριανταφύλλου. Σχετικά με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Σάμου και τα μέλη του, η συνεργασία τους «ήταν, ικανοποιητική. Άλλες φορές είχαμε τους τριγμούς, άλλες φορές δεν είχαμε. Και αυτό γιατί ήταν πολύ δύσκολες τότε οι εποχές. Ήταν οι εποχές που η διαιτησία από το αυτοδιοίκητο που υπήρχε, πέρασε στα χέρια των κατά τόπους Ε.Π.Σ. αντίστοιχα και Ε.Π.Ο. γενικότερα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαβουδάκης.



Το SamosSport.gr ευχαριστεί  τους  κ. Ειρήνη Βενάκη, κ. Νίκο Τριανταφύλλου, κ. Μανώλη Τζερέτα, κ. Νίκος Βακάλη και  κ. Παναγιώτη Ζαβουδάκη που δέχτηκαν να μιλήσουν για τον Παναγιώτη Μηλωνά. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιάννη Τσαπαρίκο για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού.

Ελευθερία Ραφαέλλα Γερολύμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: