Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Κρατική χρηματοδότηση ερασιτεχνικών σωματείων

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη για «την κρατική χρηματοδότηση στις αθλητικές Ομοσπονδίες, τις αθλητικές υποδομές και την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων».

Σας ευχαριστώ θερμά για την ερώτησή σας, διότι μου δίνετε τη δυνατότητα να κάνουμε μια παραγωγική συζήτηση που την επιδιώκω πάντα και να σας απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που θέτετε, διότι έχουμε λάβει ένα πολύ αποτελεσματικό πλέγμα μέτρων για την προστασία του αθλητισμού στη χώρα μας.


Χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό, ότι δεν μπορούμε και καλύτερα και περισσότερα γι’ αυτό και εργαζόμαστε καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι γεγονός ότι, από τις 4 Μάιου, η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια νέα πραγματικότητα. Μέσα σε πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες καλούμαστε να βγούμε από το σπίτι και να συμβάλλουμε ενεργά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
Μεγάλο μας στοίχημα είναι να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Το ίδιο μεγάλο στοίχημα αντιμετωπίζει και η αθλητική οικογένεια της χώρας μας.
Για το λόγο αυτό και έχουμε εκπονήσει μια σειρά πολιτικών συνολικά για τον αθλητισμό στη χώρα μας.

A) Σε ότι αφορά το ερώτημά σας για την κρατική χρηματοδότηση προς τις αθλητικές ομοσπονδίες: Έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση σε όλες τις Ομοσπονδίες ύψους 8,7 εκ. ευρώ. Οι πληρωμές ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και έχουν ολοκληρωθεί.

Για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών Ομοσπονδιών, αξιοποιούμε το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ», βάσει του οποίου έχουμε ήδη προβεί στην αξιολόγησή τους, με απολύτως μετρήσιμα και αντικειμενικά στοιχεία και στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες.

Αναγνωρίζουμε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αθλητικές ομοσπονδίες λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο και προγραμματίζουμε, στα μέσα του καλοκαιριού και νωρίτερα ίσως, την καταβολή και της δεύτερης δόσης με την οποία θα έχει δοθεί το 90% της συνολικής προβλεπόμενης επιχορήγησης για τις αθλητικές ομοσπονδίες η οποία ανέρχεται στα 18 εκ. περίπου, εφόσον κατατεθούν οι επικαιροποιημένοι προϋπολογισμοί, οι οποίοι ασφαλώς θα έχουν μειωμένα έξοδα λόγω της ακύρωσης πολλών διοργανώσεων, αλλά και μείωση εσόδων ταυτόχρονα για αρκετές μεγάλες ομοσπονδίες.

B) Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας για τις αθλητικές υποδομές.
Γνωρίζετε ότι για το συγκεκριμένο τομέα έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αυτό διότι η ποιότητα των αθλητικών υποδομών είναι συνυφασμένη με την ποιότητα του αθλητισμού και την ασφάλεια συνολικά.
Αρχικά, για πρώτη φορά, υλοποιήσαμε πρόγραμμα με ΟΑΕΔ: ενισχύουμε το προσωπικό των εγκαταστάσεων μας κατά 249 άτομα και άλλοι 350 γυμναστές διατίθενται σε 147 Δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο Εργασίας.
Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών, από 1η Αυγούστου 2019 έως την λήξη του προγράμματος, έχουμε δώσει την απαραίτητη έγκριση για έργα σε αθλητικές εγκαταστάσεις σε 152 Δήμους της Χώρας μας, τα οποία θα αναβαθμίσουν τον αθλητικό χάρτη της Ελλάδας.
Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση, τόσο με τους συναδέλφους του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε και την αξιοποίηση και άλλων πρωτοποριακών προγραμμάτων, όπως το «Αντώνης Τρίτσης» που και εσείς αναφέρετε.
Και μιας και μιλάμε για τον αθλητικό χάρτη σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, δημιουργείται για πρώτη φορά η ψηφιακή πλατφόρμα αθλητικών υποδομών «ΠΕΛΟΠΑΣ».
Στην πλατφόρμα αυτή, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο, θα γίνει καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Χάρη στην πλατφόρμα, τόσο οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι, όσο και ο κάθε πολίτης, θα λαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την κάθε εγκατάσταση, όπως τα αθλήματα που πραγματοποιούνται, τις ώρες λειτουργίας, το βαθμό λειτουργικότητάς της, το βαθμό προόδου της ως προς την αδειοδότησή της, αλλά και τις πιθανές ελλείψεις της.
Επιπλέον, μέχρι τα τέλη 2019, είχαμε 272 ενεργά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 114,4 εκ. ενώ μέχρι σήμερα, για το έτος 2020, έχουμε 19 έργα προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 3,6 εκ. και έξι μελέτες στατικής επάρκειας για τα Εθνικά Αθλητικά μας Κέντρα, ύψους 900.000€.

Γ) Σε ότι αφορά τα ερώτηματά σας για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων.
Γνωρίζουμε καλά ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής δραστηριότητας. Είναι απαραίτητο να στηριχθεί για να συνεχίσει να επιτελεί τον σπουδαίο ρόλο του.
Για το λόγο αυτό μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στους επιπλέον ΚΑΔ για τα Μέτρα Στήριξης.
Έχουμε προετοιμάσει πλαίσιο με άμεσα και έμμεσα μέτρα για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων.
Προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη διαφάνεια, έχουμε προχωρήσει με ταχύτατα βήματα, στη δημιουργία «Μητρώου Αθλητικών Φορέων», για πρώτη φορά στην ιστορία της Γ.Γ.Α.

Στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων» θα αποτυπωθεί ηλεκτρονικά το σωματειακό αθλητικό περιβάλλον σε μια πλατφόρμα. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε σαφή γνώση όλων των αθλητικών σωματείων που έχουν λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της ΓΓΑ, ενώ θα μπορούμε αποτελεσματικά να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους.

Και σίγουρα θα είναι μια ασφαλής πηγή πληροφόρησης για χιλιάδες γονείς και αθλητές.

Στις 13 Απριλίου ζητήσαμε από τις 48 αθλητικές ομοσπονδίες τα στοιχεία των Σωματείων μελών τους και των Ενώσεών τους, στο πλαίσιο των αναγκαίων προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη δημιουργία και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού «Μητρώου Αθλητικών Φορέων».

Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί 34 από αυτές και 14 δεν έχουν ανταποκριθεί ή έχουν ζητήσει μια πίστωση χρόνου.

Έχουμε περίπου 5000 σωματεία καταγεγραμμένα και εκτιμούμε ότι θα είναι άλλα τόσα.
Και επειδή δεν πρέπει η βάση της αθλητικής μας οικογένειας, τα σωματεία, να είναι δέσμια των αθλητικών ομοσπονδιών για να απολάβουν της στήριξης, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή στο site της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (www.gga.gr) η πλατφόρμα για το προπαρασκευαστικό στάδιο εγγραφής του συνόλου των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, στο «Μητρώο Αθλητικών Φορέων».

Και όπως αντιλαμβάνεστε η πληροφόρηση περί της εγγραφή καθενός εκ των σωματείων θα είναι προσβάσιμη από όλους και ενόψει των εκλογών των ομοσπονδιών που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις, για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων.

Το ίδιο ελπίζουμε να συμβεί και για τα αθλητικά κέντρα που εποπτεύονται από Δήμους και Περιφέρειες.
Ενώ στόχος μας είναι να ακολουθήσει αμέσως μετά και «Μητρώο Αθλητών» που επίσης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας».


Στη δευτερολογία του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Θέλω ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας να επισημάνω πως στην περίοδο που διανύουμε η συνεπής και υπεύθυνη στάση της χώρας μας είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας.
Μέρος αυτής της συνολικής προσπάθειας είναι και η στάση και η προσφορά της αθλητικής οικογένειας όλη αυτή την περίοδο.
Η σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό ακόμα δεν έχει τελειώσει. Είναι αναγκαίο να επιδείξουμε μεγάλη ωριμότητα, προσοχή, υπευθυνότητα και το βασικότερο: ατομική ευθύνη.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η κυβέρνησή μας, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιμετώπισε άριστα το πρώτο κύμα της επέλασης του κορωνοϊού.

Έλαβε άμεσα δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα, προστάτευσε όλους τους πολίτες, λειτούργησε με σύνεση και σήμερα λαμβάνει τα εύσημα από την παγκόσμια ηγεσία και την ιατρική κοινότητα για τους χειρισμούς της.

Για πρώτη φορά η αθλητική οικογένεια ενωμένη, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές και έξω από το κυνήγι των επιδόσεων, εξέπεμψε μηνύματα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και προσφοράς προς όλη την κοινωνία.

Σήμερα, βαδίζουμε σταδιακά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε την επανεκκίνηση του αθλητισμού σταδιακά.

Για το λόγο αυτό συστήσαμε Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, η οποία επιτροπή εκπονεί δυναμικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα, τα οποία θα επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα για την ασφαλή λειτουργία και την τήρηση των κανόνων υγιεινής στην επανεκκίνηση του αθλητισμού.

· Έχουμε ήδη ετοιμάσει και αποστείλει στις διοικήσεις των αθλητικών κέντρων που άνοιξαν για να υποδεχτούν τους αθλητές:

Ø Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης σε Οργανωμένους Αθλητικούς Χώρους
Ø Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Αθλητή/ Αθλήτριας
Ø Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Τεχνικού Προσωπικού

Ø Πρωτόκολλα Απολύμανσης

· Έχουμε αναρτήσει από την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης στα αθλητικά κέντρα της χώρας μας, (είτε Δημοτικά, είτε των Περιφερειών, είτε της ΓΓΑ) αφίσες με τον Υγειονομικό Δεκάλογο. Πρόκειται για 3 διαφορετικές αφίσες:

Ø Για αθλητές

Ø Για προπονητές και λοιπό προσωπικό

Ø Για τις Διοικήσεις και το προσωπικό των εγκαταστάσεων.

· Με την σπουδαία δουλειά της Υγειονομικής μας Επιτροπής, η επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας γίνεται σταδιακά.

Η 1η εβδομάδα περιλάμβανε μόνο ανοιχτούς αθλητικούς χώρους, τους ελίτ αθλητές, ορισμένα «χαμηλής επικινδυνότητας» αθλήματα για ατομικές προπονήσεις αθλητών ηλικίας άνω των 15 ετών και τα ολιγομελή γκρουπ της Super League 1.

H 2η εβδομάδα (αυτή που διανύουμε) διεύρυνε τους ελίτ αθλητές και σε κλειστά γυμναστήρια και πισίνες (προστέθηκαν και αθλητές εθνικών ομάδων που δεν είχαν ενταχθεί στην πρώτη λίστα της Προολυμπιακής προετοιμασίας), μπήκαν και οι Παραολυμπιονίκες, επιτράπηκαν και αθλούμενοι στα «χαμηλής επικινδυνότητας», άνοιξαν οι περιβάλλοντες χώροι των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Από την προσεχή εβδομάδα διευρύνουμε κι άλλο (βήμα βήμα, σύμφωνα με τις εντολές της Επιτροπής Ειδικών του Υπ. Υγείας και τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ) με:

• ΑΘΛΗΤΕΣ όλων των σωματείων από 13 ετών και πάνω
• Ατομικές προπονήσεις σε ανοιχτές και κλειστές εγκαταστάσεις (όχι ομαδική προπόνηση, αλλά ναι στην προπόνηση με μπάλα)
• Κολυμβητήρια (ανοιχτά και κλειστά)

• Ποσοτικούς περιορισμούς: Σε ανοιχτούς μεγάλους αθλητικούς χώρους έως 80 άτομα, σε ανοιχτούς και κλειστούς μικρούς αθλητικούς χώρους (γηπεδάκια μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ) ΕΝΑ (1) άτομο ανά 30 τ.μ.

• Ποσοτικούς περιορισμούς και στις πισίνες (50άρες, 33άρες, 25άρες) ανά διαδρομή
• Υποψηφίους για ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Λιμενικό, Πυροσβεστική.

Είναι σαφές προς όλους: η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.

Σε κάθε περίπτωση, το πότε θα ξεκινήσει το κάθε άθλημα αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων! Ακούμε τους ειδικούς!

· Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να τηρούμε απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

· Δίνουμε έμφαση στην ατομική υγιεινή και την ατομική ευθύνη.

· Προστατεύουμε την κοινωνία και την αθλητική οικογένεια.

· Μένουμε ασφαλείς, αθλούμαστε υπεύθυνα.

· Για να κατακτήσουμε νέες κορυφές.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην ευκαιρία που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας που βιώνουμε.

Καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο η κουλτούρα της ατομικής άθλησης, της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και της στροφής σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής.

Και αυτό το επικροτούμε και το ενθαρρύνουμε.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσω ότι βρισκόμαστε σε μια ζωντανή διαδικασία μετάβασης του αθλητισμού στην ψηφιακή εποχή.

Εγκαινιάζουμε σε λίγες μέρες την Ψηφιακή Αθλητική Κάρτα.
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή. Μέσω αυτής ο χρήστης θα:
Ø συμμετέχει σε εικονικά αθλητικά γεγονότα,
Ø λαμβάνει χρηστικές πληροφορίες και ενημέρωση για τις δράσεις της ΓΓΑ,
Ø έχει εικόνα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα χρήσης αυτών.

Ø Στο μέλλον η Ψηφιακή Αθλητική Κάρτα θα διασυνδεθεί με την πλατφόρμα του Πέλοπα, οδηγώντας τον αθλητισμό σε μια νέα ψηφιακή διαλειτουργική πραγματικότητα, προς όφελος της ανάπτυξης των υποδομών


SamosSport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου