- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Σταμάτης Κουλούρης: «Η ενίσχυση… θα μπορούσε να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό»

O νέος, ηλικιακά, καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής, κ. Σταμάτης Κουλούρης, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην ιστοσελίδα μας αναφερόμενος, κυρίως, στο αθλητικό εγχείρημα του, την ποδοσφαιρική ομάδα «Νέος Πανσαμιακός Α.Σ.»
Απεικόνιση κ. Σταμάτη Κουλούρη
Τι στάθηκε ως αφορμή για τη δημιουργία της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου "Νέος Πανσαμιακός Α.Σ.";

«Αφορμή στάθηκαν διάφορες καταστάσεις το καλοκαίρι του 2017, αλλά σαν σκέψη υπήρχε μέσα στο μυαλό μου πάρα πολλά χρόνια. Υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι το οποίο θα ελέγξω απόλυτα τον τρόπο που θα λειτουργήσει αλλά θα είμαι και αυτός που θα δώσει λόγο για τα λάθη που θα υπάρξουν στην πορεία και θα είμαι απόλυτα υπεύθυνος μέσω της επιτυχίας ή της αποτυχίας σε βάθος χρόνου. Χρειαζόταν, νομίζω, ένας σύλλογος ακόμα που θα δώσει βάση στις μικρές ηλικίες, θα λειτουργήσει όπως εγώ θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος, ώστε να αναπτυχθεί το άθλημα του ποδοσφαίρου στην περιοχή και να βελτιωθούν οι μικροί αθλητές και όταν λέω επιτυχία σίγουρα δεν εννοώ τις τοπικές νίκες ή πρωταθλήματα»..

Λογότυπο ομάδας «Νέος Πανσαμιακός Α.Σ.»

Ποια προβλήματα αντιμετώπισε η ομάδα κατά τη διάρκεια του 1ου έτους της ίδρυσης της;

«Προβλήματα πέρα από το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού χρόνου δεν θα έλεγα ότι υπήρξαν. Σίγουρα κάποιοι είδαν την κίνηση μου αυτή επιφυλακτικά ή και ανταγωνιστικά το οποίο ήταν φυσιολογικό, αλλά το μόνο πραγματικό πρόβλημα ήταν ο χρόνος καθώς εκείνη την περίοδο ταυτόχρονα είχε έρθει η πρόταση από τον Πολυκράτη να αναλάβω την ανδρική ομάδα και τις ακαδημίες. Το στοίχημα ήταν όλα να έχουν τη σωστή ποιότητα αλλά και σωστή οργάνωση ώστε να μην μπερδεύεται το ένα με το άλλο και επίσης η βαρύτητα σε όλα να ήταν αυτή που έπρεπε. Από τη μία πλευρά, υπήρχε ο Πολυκράτης ο οποίος άξιζε να είναι ανταγωνιστικός για την ιστορία του αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν μείνει στον σύλλογο και προσπαθούν για το καλύτερο τα τελευταία χρόνια και από την άλλη, η σχολή ποδοσφαίρου του Νέου Πανσαμιακού που έπρεπε να παρέχει την οργάνωση και την ποιότητα που έπρεπε σε γονείς και παιδιά. Στο τέλος όλα καλά πήγαν και ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά».

Οι τοπικές αρχές παρέχουν κάποιου είδους ενίσχυση στις αθλητικές ομάδες του νησιού;

«Η ενίσχυση αν εννοούμε από οικονομικής πλευράς όχι δεν υπάρχει, αλλά δε θα μπορούσε κιόλας καθώς μετά από την οικονομική κρίση αλλά και με το μεταναστευτικό αυτή τη στιγμή όλα τα άλλα περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Η διοργάνωση, όμως, ή καλύτερα συνδιοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων που βοηθούν τον κάθε σύλλογο είτε στο κομμάτι της προβολής του είτε της ανάπτυξης του αθλήματος του ποδοσφαίρου το οποίο είναι σημαντικό, είναι κάτι που δειλά δειλά γίνεται. Θα μπορούσε, βέβαια, να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό συγκρινόμενα με άλλα μέρη που γνωρίζω που είναι πιο μπροστά από εμάς όσον αφορά εκδηλώσεις, τουρνουά και διάφορα άλλα».

Γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου «Νέος Πανσαμιακός Α.Σ.»

Η ομάδα περιλαμβάνει γυναικείο τμήμα που αγωνίζεται, υπό κανονικές συνθήκες, στη αντίστοιχη Γ' Εθνική Κατηγορία. Παρατηρείται ενδιαφέρον από κοπέλες για συμμετοχή;

«Το γυναικείο τμήμα δημιουργήθηκε το καλοκαίρι της δεύτερης χρονιάς του συλλόγου, έπειτα από μια απόφαση της στιγμής να αναπτύξουμε σαν σύλλογος κάτι στο οποίο δίνεται πολύ βάρος παγκόσμια να αναπτυχθεί από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Είναι κάτι ιδιαίτερο, κερδίζει όλο και περισσότερη απήχηση και είμαι χαρούμενος που μετά το παράδειγμα του Διαγόρα Ραχών στην Ικαρία είπαμε γιατί όχι και εμείς και δημιουργήθηκε αυτό το τμήμα. Ενδιαφέρον από κοπέλες υπάρχει αν σκεφτείτε ότι οι μισές αθλήτριες έρχονται από την πλευρά του Καρλοβάσου για προπόνηση ή και αγώνες, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Εγώ αυτό που λέω είναι ότι όποια κοπέλα ενδιαφέρεται να παίξει ποδόσφαιρο υπάρχει πλέον ομάδα, αγωνίζεται στην Γ´ Εθνική κατηγορία γυναικών και δεν υπάρχει η δικαιολογία του παρελθόντος για κάθε κορίτσι που έπαιζε και έφτανε κάποια ηλικία που δεν επιτρεπόταν να παίζει με τα αγόρια και το παρατούσε».

Η ομάδα αποτελεί μέρος του δικτύου "GPS SEE/ Valencia CF". Πώς προέκυψε η προαναφερθείσα συνεργασία;

«Η συνεργασία με την “GPS South East Europe” αλλά και την ομάδα της “Valencia CF” ήρθε μετά από αμοιβαία εκτίμηση και φιλία με τον Γιώργο Τόλια ο οποίος είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σκοπό έχει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ακολουθώντας το προπονητικό μοντέλο και μεθοδολογία της Βαλένθια, αλλά και η εξεύρεση και εξέλιξη ταλαντούχων παιχτών μέσα από αυτό, για να εξηγήσω με λίγα λόγια για τι πρόκειται. Τον Γιώργο, λοιπόν, τον γνώριζα γιατί συνεργαζόμασταν στο παρελθόν με τις ακαδημίες της Arsenal στην Ελλάδα, υπήρχε η διάθεση και από τους δύο να συνεργαστούμε ξανά, οι συνθήκες πλέον το επέτρεπαν και μετά από μια κουβέντα πολύ γρήγορη το καλοκαίρι που πέρασε στην Αθήνα έγινε αυτή η συνεργασία και γίναμε μέρος του δικτύου της “GPS/SEE-Valencia CF” και εμείς. Στην πορεία θα διαπιστώσετε πόσο σημαντικό είναι αυτό όχι μόνο για την ομάδα μας αλλά και για το ποδόσφαιρο του νησιού γενικότερα. Νομίζω τα μικρά παιδιά της ομάδας μας αλλά και οι γονείς τους το διαπιστώνουν καθημερινά»..

Τμήμα υποδομής (ακαδημία) ομάδας  «Νέος Πανσαμιακός Α.Σ.»

Τι προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό στο παιδί με την ιδιότητα του καθηγητή φυσικής αγωγής;
«Η ενασχόληση με τον αθλητισμό στο παιδί προσφέρει, καταρχάς, το να είναι ενεργό το κάθε παιδί, μειώνει τον κίνδυνο του να αναπτυχθεί παχυσαρκία και όλα τα επακόλουθα βελτιώνοντας του την φυσική κατάσταση. Μαθαίνει να σέβεται, να πειθαρχεί σε κανόνες αλλά και να διαχειρίζεται την ψυχολογία του μέσω της συμπεριφοράς του στην νίκη ή την ήττα. Μαθαίνει να οργανώνει τον χρόνο του και το κάνει περισσότερο αυτόνομο, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του και το κάνει να αισθάνεται μέρος κάποια ομάδας και να κοινωνικοποιηθεί. Το βοηθά να εκτονωθεί αλλά και να διασκεδάσει το οποίο είναι και το σημαντικότερο».

(Για το SamosSport.gr)
Ελευθερία-Ραφαέλλα Γερολύμου
Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: