Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Δήμος και Αθλητικά Σωματεία

Τα τελευταία χρόνια ο τομέας του Αθλητισμού στη χώρα μας έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές και έχει συρρικνωθεί σημαντικά . Ο σημαντικότερος παράγοντας της αλλαγής είναι η λιτότητα.
Η λιτότητα η οποία έχει δημιουργήσει ελλειμματικό ταμείο στη χώρα μας και ως εκ τούτου εκτός όλων των άλλων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στον Αθλητισμό, σχετικά με την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Έτσι λόγο της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας της χώρας να ενισχύσει τις αθλητικές δομές, όλο το βάρος της αθλητικής ανάπτυξης πέφτει στους ώμους τις τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία εκτός της ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου και μακροπρόθεσμου σχεδίου για τον αθλητισμό , μπορεί μόνη της να δημιουργήσει προγράμματα και δράσεις τα οποία έχει την δυνατότητα και τον τρόπο μέσω των Δημοτικών Αθλητικών Φορέων (ΝΠΔΔ) να εκτελέσει με επιτυχία. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και απαιτεί την κινητοποίηση και συνεργασία τοπικών φορέων αθλητισμού , εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτισμού και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την αξιοποίηση τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη ικανοτήτων, την εύρεση πόρων και τον συντονισμό των δράσεων. Όλες αυτές οι συνεργασίες θα προκύψουν μέσα από μία διαδικασία ανάπτυξης ενός στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων και επιβάλλετε να είναι ανοιχτή και να δίνει την ευκαιρία συμμετοχής και διαβούλευσης όχι μόνο σε φορείς αλλά και σε πολίτες. Σε σχέση με τα ανωτέρω και με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του Γ.Γ.ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κου Συναδινού στη Σάμο να δούμε πόσο έχει επηρεασθεί η πορεία του αθλητισμού στο νησί μας και σε ποια κατάσταση είναι σήμερα το αθλητικό μας οικοδόμημα.

Προβλημάτισε πιστεύω ο κος Γενικός κάθε πολίτη αυτού του τόπου με αυτά που ανέφερε στην συνέντευξη που έδωσε και μεγάλωσε την ανησυχία για το μέλλον του αθλητισμού στο νησί μας.

Είπε ο Γ.Γ. Αθλητισμού ότι ……….σε κάθε κάτοικο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αντιστοιχούν 6 τετραγωνικά εκατοστά αθλητικής υποδομής. Είναι η χειρότερη επίδοση όλων των Περιφερειών της χώρας. Και το ακόμα πιο σοβαρό ότι ο Νομός Σάμου σ’αυτή την άνιση διασπορά είναι στην χειρότερη κατάσταση μεταξύ των Νομών της Περιφέρειας Β. Αιγαίου………….. Δηλαδή η Σάμος είναι ο τελευταίος Νομός της χώρας σε υποδομές αθλητισμού. Το ποιος φταίει όλα αυτά τα χρόνια από την μεταπολίτευση και μετά, λίγο έως πολύ όλοι το γνωρίζουν αλλά κανείς ποτέ δεν καταλόγισε σε κανένα τίποτα , κανείς ποτέ δεν αντέδρασε παρότι κατά καιρούς υπήρξαν άνθρωποι ικανοί και με όραμα αλλά απελπιστικά μόνοι χωρίς καμία στήριξη και κυρίως χωρίς την πολιτική βούληση.

Καμία Δημοτική Αρχή έως σήμερα δεν έχει σχεδιάσει και δεν έχει εκπονήσει μια συνολική πολιτική αθλητικής ανάπτυξης στη Σάμο. Μια πολιτική που θα είχε σκοπό να συγκεντρώσει όλες τις αθλητικές δυνάμεις που υπάρχουν στο νησί , να τις αξιοποιήσει κατανέμοντας συγκεκριμένους ρόλους , έτσι ώστε όλοι μαζί να πετύχουν τους στόχους τους. Η μοναδική ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα η ίδρυση του ΝΠΔΔ με την επωνυμία ΔΟΠΠΟΝΑΣ την δεκαετία του 2000 έμεινε ανεκμετάλλευτη αφού ποτέ δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τους καταστατικούς του σκοπούς. Ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ ήταν η μοναδική ελπίδα στο νησί για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης των τριών μορφών αθλητισμού του Σχολικού – Μαζικού – Σωματειακού που ήταν άλλωστε και ο λόγος σύστασής του και να δημιουργήσει το περιβάλλον εκείνο μέσα από το οποίο να δώσει την δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον αθλητισμό. Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή ανίχνευσης ταλέντων τα οποία θα στελέχωναν τα αθλητικά σωματεία όλων των αθλημάτων του νησιού μας. Τι ποιο ιδανικό , Δήμος , σωματεία και σχολεία να σχεδιάζουν από κοινού και να υλοποιούν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα . Με την υλοποίηση των πρώτων αθλητικών προγραμμάτων θα είχαμε κατακτήσει μία σημαντική βάση πάνω στην οποία χρόνο με τον χρόνο θα μπορούσαμε να κτίζουμε διευρύνοντας τα προγράμματά μας και να πλησιάζουμε πολύ γρήγορα άλλους Δήμους και γιατί όχι τα Διεθνή στάνταρ. Δυστυχώς όμως η ευκαιρία χάθηκε και είναι δύσκολο σήμερα να επενδύσεις σε οργάνωση και λόγο της κρίσις σε ανθρώπινο δυναμικό(Διοικητικό και Επιστημονικό) όταν Δημοτικοί Αθλητικοί Οργανισμοί διαλύονται λόγο της λιτότητας και των ελλειμματικών ταμείων των Δήμων.

‘Ισως όμως μία μικρή ελπίδα να κρύβετε πίσω από τα πρώτα λόγια της συνέντευξης του ΓΓΑ όπου αναφέρει ότι ………« ο Ελληνικός αθλητισμός έχει πυλώνες όσους εργάζονται σ’αυτόν , αυτούς που λειτουργούν στα σωματεία και όσους κάνουν σωστή χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων…….»

Τα σωματεία λοιπόν , πυλώνας του Ελληνικού αθλητισμού …………..η πορεία τους στη Σάμο έχει εξελιχθεί αυθόρμητα και χωρίς σχεδιασμό και θα πρέπει Τοπική Αυτοδιοίκηση και αθλητικό σωματείο στη Σάμο να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους. Πρέπει επιτέλους να πιστεύουμε στην συνεργασία τους και θα πρέπει να την δούμε με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Για να καθορίσουμε την σχέση και την συνεργασία μεταξύ του Δήμου Σάμου και των αθλητικών σωματείων θα πρέπει κατά την γνώμη μου να υπάρξει ισότιμη συνεργασία διότι

1. Τα αθλητικά σωματεία επιτελούν κοινωνικό έργο

2. Τα αθλητικά σωματεία στη Σάμο για χρόνια κάνουν λίγο απ’όλα και κυρίως κάνουν μαζικό αθλητισμό για να καλύψουν γενικότερες ανάγκες.

3. Ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει το ρόλο του αθλητικού σωματείου αφού το μοντέλο Δημοτικών ομάδων δεν έχει επικρατήσει στην Ελλάδα.

4. Η ενασχόληση των παραγόντων με τον αθλητισμό είναι εθελοντική και βασίζεται στην αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό που αποτελεί και το μοναδικό κίνητρο για να μπορεί να είναι κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει ένας τέτοιος ρόλος.

Μορφές συνεργασίας

1. Κοινός σχεδιασμός , είναι πολύ πιο εύκολο όταν από κοινού καθίσουν να σχεδιάσουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα έχει κοινή αντίληψη κοινή στόχευση και κοινή υποστήριξη.

2. Υλικοτεχνική υποδομή , θα πρέπει ο Δήμος να παρέχει σχετικά πλήρως συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής τώρα μάλιστα που οι συνθήκες το επιτρέπουν λόγο των εξαγγελιών του ΓΓΑ για την αποκατάσταση ζημιών και βελτίωση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων , μπορεί ο Δήμος να καλέσει και το σωματείο να έχει συνευθύνη συντήρησης και εύρυθμης λειτουργίας των χώρων άθλησης.

3. Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων κυρίως για δημιουργία αθλητικής παιδείας στους πολίτες της Σάμου.

4. Ρόλοι συμμετοχής , (όταν όλα τα θέματα λύνονται από τον Δήμο αποδυναμώνεται η συμμετοχή μελών Δ.Σ. και γονέων).

Τέλος εκφράζοντας προσωπική άποψη πιστεύω ότι ο Δήμος πρέπει να επενδύσει προς αυτή την κατεύθυνση και όχι λόγο αδυναμίας στην εύκολη και δαπανηρή λύση της βιτρίνας και αθλητισμό εντυπώσεων , αναλαμβάνοντας αγώνες ή τουρνουά , που καμία σχέση έχουν με τα τοπικά αθλητικά δρώμενα που δεν ωφελούν σε τίποτα την Σαμιακή αθλητική νεολαία και τους πολίτες παρά μόνον ωραίο φωτογραφικό υλικό για τα ΜΜΕ και οικονομικό κόστος το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του τόπου . Αυτά είναι για Δήμους που έχουν και υλοποιούν ολοκληρωμένα αθλητικά προγράμματα όλων των ηλικιών και φύλων με ανταποδοτικά τέλη και έχουν την δυνατότητα προβολής του Δήμου τους. Η Σάμος πρέπει πρώτα να νοικοκυρέψει τα του οίκου της και μετά……. Προς το παρόν τα αθλητικά σωματεία στη Σάμο είναι τα μόνα που έχουν πλούσια εμπειρία σε αθλητικές δραστηριότητες και στην παρούσα φάση θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Δήμο. Θα πρέπει κάποια στιγμή ο ίδιος ο Δήμαρχος να τα πλησιάσει . Να τα ακούσει. Ίσως και αυτός να έχει να προτείνει το δικό του σχέδιο και να το συζητήσει μαζί τους. Είναι ίσως η μόνη ελπίδα ώστε η Σάμος να απεγκλωβιστεί από το μίζερο παρελθόν της και να κοιτάξει μπροστά.
ΠΑΝΤΕΡΛΗΣ ΤΑΚΗΣ Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Α. Ο. ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου