- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Ιούλιος Συναδινός Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αθλητισμού: Σε πολύ άσχημη κατάσταση το γήπεδο Σάμο

Αναδημοσίευση από (www.radiocafe.gr )
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ της Σάμου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αθλητισμού κ. Ιούλιος Συναδινός, παρουσία και του βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη στο ξενοδοχείο «Σάμος» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομού, αλλά και για τις δυσκολίες που βιώνουν ιδιαίτερα τα αθλητικά σωματεία. Αναλυτικά ο κ. Συναδινός είπε τα εξής:

«Ο Ελληνικός αθλητισμός έχει πυλώνες όσους εργάζονται σ’ αυτόν, αυτούς που λειτουργούν στα σωματεία και όσους κάνουν σωστή χρήση των αθλητικών υποδομών. Υπάρχει μια ανισοκατανομή και διασπορά των αθλητικών υποδομών. Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι τελευταία στατιστικά από τις 13 περιφέρειες όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές». 


Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Γενικός Γραμματέας., ανά κάτοικο Βορείου Αιγαίου αντιστοιχούν μόνο 6 τετραγωνικά εκατοστά αθλητικής υποδομής. Χειρότερη επίδοση όλης της χώρας. Ακόμα και σ’ αυτή την άνιση διασπορά ο Νομός Σάμου είναι στην χειρότερη κατάσταση. Περιοδεύσαμε σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού και στο ημιτελές κολυμβητήριο στο Πυθαγόρειο, όλα απομεινάρια προγραμμάτων όπως «Ελλάδα 2014» ή του «Θησέας». Κατασπαταλήθηκαν ανεξέλεγκτα λεφτά, πανομοιότυπη κατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Παρόλα αυτά το Υπουργείο αθλητισμού, τα λίγα χρήματα θα τα διανείμει σε όλη την χώρα, αρκεί να πληρούνται όλα τα κριτήρια: πληθυσμός, δυνατότητα ανάπτυξης, ποιότητα ζωής και ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού.

Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, τη Δημοτική αρχή, υπηρεσιακούς παράγοντες και τον τεχνικό σύμβουλο κ. Λιάγκα. Είδαμε τα προβλήματα και θα υποβληθεί σχέδιο παρεμβάσεων στα γήπεδα του νησιού με ιεραρχήσεις και ώριμες μελέτες και σταδιακά θα αρχίσουμε να τα εντάσσουμε στα διάφορα προγράμματα. Πρώτο μέλημα η αδειοδότηση γηπέδων, δεύτερο η ανακατασκευή γηπέδων και τρίτο ποιές είναι οι επιπλέον ανάγκες.

Βασική αρχή μας, να κρατηθούν ανοιχτά αυτά που υπάρχουν. Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι τα περισσότερα γήπεδα έχουν ανάγκη παρέμβασης στον ηλεκτροφωτισμό τους, θέματα με την στατικότητα της εξέδρας, πχ. στα Κοντακέϊκα και Χώρα, θέματα με διαστάσεις των γηπέδων, πολύ προβληματική κατάσταση στο Βαθύ όπου απαιτείται άμεση διόρθωση.

Βέβαια όταν γίνονται παρεμβάσεις χωρίς να έχουν την προοπτική αυτού του γηπέδου, να προσπαθούν να λύσουν προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, όπως ο χώρος που χάθηκε για τον στίβο στο στάδιο Σάμου.

Το Καρλόβασι πληροί τις προδιαγραφές, το ημιτελές κολυμβητήριο στο Πυθαγόρειο έγινε για να γίνει για κάποιους ειδικούς λόγους, θα μπορούσε να υπάρχει ένα κολυμβητήριο κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ ώστε να αξιοποιηθεί η θερμική ενέργεια του εργοστασίου ώστε να γίνει χρήση με χαμηλότερο κόστος, όπως έγινε στην Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Σύρο. Ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών έχει ελάχιστο κόστος 300.000 ευρώ ετησίως. Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η αποτίμηση που κάναμε.

Οι τεχνικοί μας ξέρουν πλέον τα προβλήματα πράγμα που είναι σημαντικό, γιατί έτσι θα βοηθήσουν γνωρίζοντας πλέον τις πραγματικές ανάγκες. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα γήπεδα ποικίλουν από γήπεδο σε γήπεδο. Πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, να έχουν άδεια και να υπάρχουν τα απαραίτητα, ασφαλής χώρος, στοιχειώδη αποδυτήρια, τουαλέτες, ιατρείο, τα βασικά ανάλογα το γήπεδο. Πιο σωστό να κάνουμε παρεμβάσεις τέτοιες που είναι πιο εύκολο να εκτελεστούν ώστε να κατανείμουμε όλους τους πόρους στο νησί.

ToΒόρειο Αιγαίο έχει την απόλυτη αρνητική πρωτιά σε σχέση με όλη την Ελλάδα ανά χρήση τετραγωνικού μέτρου σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα οικονομικά μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την χρηματοδότηση, άλλωστε γίνονται ήδη έργα σε όλη την επικράτεια, απλά εδώ δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες. Δεν έγινε συνάντηση με αθλητικούς φορείς, η επίσκεψη αφορούσε αποκλειστικά τεχνικά θέματα. Διαβούλευση θα γίνει σε επόμενη επίσκεψη και συγκεκριμένη διαβούλευση για το θέμα του αθλητικού τουρισμού με την συμμετοχή και άλλων φορέων. Για τις επιχορηγήσεις στα σωματεία δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, προχωράνε κανονικά και ήδη έχει δοθεί το 40% των ετησίων επιχορηγήσεων.

Πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα με τα μητρώα των σωματείων γιατί παρατηρείται το φαινόμενο ένα μεγάλο ποσοστό να μην ισχύουν, αλλά να υπάρχουν για συγκεκριμένο λόγο και στόχο. Ψηφίστηκε ο νόμος για την δημιουργία εθνικού μητρώου αθλητικών φορέων, έχουμε βρει τους πόρους και έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας . Για να έχει αθλητική αναγνώριση ένα σωματείο απαραίτητο είναι ο πιστοποιημένος προπονητής να είναι απόφοιτος από ΤΕΦΑΑ, είτε από τις ειδικές σχολές προπονητικής. Για την Ικαρία έχουν δημοπρατηθεί και έχουν ενταθεί στο πρόγραμμα επενδύσεων τρία μικρά γηπεδάκια, ένα 5 επί 5 γήπεδο στο Λύκειο Αγίου Κηρύκου, επίστρωση με ελαστικό τάπητα στην Ακαμάτρα και στον Άγιο Πολύκαρπο στις Ράχες.

Γενικά αυτό που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μειωθούν οι δαπάνες, είναι στην ενεργειακή αναβάθμιση, αξιοποίηση γεωθερμικών πηγών, ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.τλ. Είναι κάποια από τα ελάχιστα πράγματα που μπορούν να γίνουν.
Αλέξης Κομνηνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: