Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τάκης Παντερλής : Ο αθλητισμός της Σάμου έχει την δυνατότητα να ξεφύγει από την στασιμότητα στην οποία έχει περιέλθει.

Έγραφες προτάσεις κατέθεσε στο Δήμο Σάμου ο συμπατριώτης μας και μόνιμος πλέον κάτοικος Σάμου Τάκης Παντερλής , για το πως θα αναπτυχθεί ο αθλητισμός στο νόμο μας  .
Συγκεκριμένα
Κύριε   Δήμαρχε
Σε συνέχεια της συνάντησής μας στη συγκέντρωση των αθλητικών σωματείων Σάμου και μετά από την ενημερωτική συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Τριανταφύλλου καθώς και με άλλους παράγοντες, σας καταθέτω όπως υποσχέθηκα τις προσωπικές μου απόψεις και προτάσεις για τον Αθλητισμό της Σάμου.
Η προσπάθειά μου αυτή  κινείται στη κατεύθυνση ενός γενικότερου προβληματισμού , παρά στο να δώσει μόνο κάποιες πρακτικές συμβουλές και οδηγίες.
Κύριε Δήμαρχε ευελπιστώ ότι με την εμπειρία μου , τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μου να βοηθήσω ώστε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα έτσι όπως χρειάζεται να γίνει για όλους μας , γιατί είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και σε προσωπικό επίπεδο και σε κοινωνικό.  Με  τιμή  ΠΑΝΤΕΡΛΗΣ  ΤΑΚΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Πριν προχωρήσω στην έκθεσή μου , θέλω να αναφέρω τις γενικές απόψεις μου για τον Αθλητισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πρέπει κατά την γνώμη μου , να πάρουμε υπόψη για να μπορούμε να έχουμε το σωστό προσανατολισμό και όσο δυνατό ενιαία αντίληψη.
Ο Αθλητισμός ως κοινωνική δραστηριότητα του ανθρώπου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού του και του σύγχρονου τρόπου ζωής .   Σήμερα δε , είναι βασική βιολογική και κοινωνική ανάγκη.     Κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία έχει την υποχρέωση να παρέχει τις δυνατότητες στα μέλη της να ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.  Μπορούμε να ισχυριστούμε μάλιστα , ότι ο βαθμός ανάπτυξης των αθλητικών δραστηριοτήτων αποτελεί και δείκτη του βιοτικού επιπέδου μιας κοινωνίας.
Στις αναπτυγμένες κοινωνίες η αθλητική δραστηριότητα εκδηλώνεται μέσα από τρείς (3) βασικές μορφές ¨
1. Φυσική Αγωγή -  Σχολικός Αθλητισμός
2. Αθλητισμός επιδόσεων  η  Αγωνιστικός Αθλητισμός
3. Αθλητισμός για όλους  η  Μαζικός Αθλητισμός
Οι δύο πρώτες μορφές αθλητισμού έχουν αρκετά χρόνια ζωής στη χώρα μας ( πάνω από ένα αιώνα ) για το λόγο αυτό υπάρχουν και τα ανάλογα θεσμικά πλαίσια μέσα στα οποία εκδηλώνονται.  Ο Μαζικός Αθλητισμός ως μαζικό και οργανωμένο φαινόμενο έχει 20 έως 25 χρόνια ύπαρξης .
Ιδιαίτερη ανάπτυξη έχει λάβει  τα τελευταία 15 χρόνια , όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφάσισε να παίξει ενεργό ρόλο οπότε και παρατηρείται μία ραγδαία ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .Μία ανάπτυξη που γίνεται χωρίς την ύπαρξη ενός θεσμικού πλαισίου με αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών προβλημάτων .
Σε μία αναπτυγμένη και σωστά οργανωμένη κοινωνία ανάμεσα στις παραπάνω  μορφές υπάρχει μία αρμονική σχέση και συνεργασία , έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλές φορές σαφή διαχωριστικά όρια μεταξύ τους.
Βέβαια η πραγματικότητα στη Σάμο με μία πρώτη ματιά και πληροφόρηση από τοπικούς  παράγοντες είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική .
Ο Σχολικός Αθλητισμός είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος λόγω κυρίως της ελλείψεως εγκαταστάσεων αλλά και της υποτιμήσεως που γίνεται από το σύνολο της σχολικής κοινότητας , στο μάθημα της Γυμναστικής.
Ο Μαζικός Αθλητισμός  είναι σε νηπιακή κατάσταση και όποιες δραστηριότητες του Δήμου στηρίζονται στο μεράκι και την αγάπη κάποιων ανθρώπων.  Βέβαια η αθλητική δραστηριότητα του Δήμου συναντά μία σειρά από προβλήματα κυρίως θεσμικά , διοικητικά και οικονομικά  , που πολλές φορές ματαιώνουν τις προθέσεις του.
Ερχόμαστε , τέλος , στο Αθλητικό Σωματείο , το οποίο για χρόνια κάνει λίγο απ’όλα για να καλύψει γενικότερες ανάγκες , χωρίς βέβαια να διαθέτει τα αντίστοιχα μέσα.  Παρατηρείται  λοιπόν , μία πληθώρα αθλητικών σωματείων , που συνήθως λειτουργούν ανταγωνιστικά , πολλές φορές και εχθρικά μεταξύ τους , με αποτέλεσμα ένας Δήμος σαν τη Σάμο να διαθέτει πολλές ομάδες σε μικρές τοπικές κατηγορίες και καμία σε μεγάλη κατηγορία στα μαζικά και δημοφιλή αθλήματα εκτός μόνο μίας  στο ποδόσφαιρο και μίας στο μπάσκετ ,  οι οποίες όμως για διάφορους λόγους  δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν ψηλά.
Η παραπάνω πραγματικότητα κάνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πιο σύνθετο πιο σοβαρό και θα πρέπει να την κάνει να καλύψει ανάγκες που πολλές φορές είναι ευθύνη άλλων.
Άρα , οι γενικοί στόχοι του Δήμου στον Αθλητισμό θα πρέπει να είναι

1.Να εκπονήσει και στη συνέχεια να υλοποιήσει μια συνολική αθλητική πολιτική μέσα από την οποία θα αναπτύσσονται και θα συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους και οι τρείς μορφές αθλητισμού.
2. Να κατασκευάσει και διαμορφώσει ικανοποιητικές ποιοτικά αθλητικές εγκαταστάσεις , ικανές να υποδεχθούν το σύνολο των δραστηριοτήτων .
3. Να ενισχύσει υλικά και ηθικά τα αθλητικά σωματεία ( χωρίς           βέβαια να υποκαθιστά την Πολιτεία και τους φορείς έναντι των        υποχρεώσεών τους στα Σωματεία).
4. Να πάρει πρωτοβουλίες που θα ενισχύουν τη συνεργασία των σωματείων με στόχο καλύτερα αγωνιστικά αποτελέσματα.
5.       Να υλοποιήσει αθλητικά προγράμματα  << Μαζικού αθλητισμού>>, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες για αθλητισμό και ψυχαγωγία του κάθε πολίτη , κυρίως των νέων.
6.     Να διεκδικήσει από την πολιτεία τη λύση προβλημάτων που αφορούν τον αθλητισμό.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΥ
Σχολικός  Αθλητισμός
Από  τα υπάρχοντα σχολικά συγκροτήματα Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης σχεδόν κανένα δεν διαθέτει ικανοποιητικές συνθήκες αθλητικών εγκαταστάσεων .
Σε όλα τα σχολεία , το μάθημα της γυμναστικής εκτός  ελαχίστων εξαιρέσεων  γίνεται στη σχολική αυλή χωρίς υποτυπώδη εξοπλισμό.  Κάποια απ’ αυτά έχουν δύο μπασκέτες και στύλους για βόλεϋ.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Γενικό χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο Δήμο είναι ότι ενώ διαθέτει χώρους , είναι μονόπλευρα προσανατολισμένοι στις αθλοπαιδιές ( Ποδόσφαιρο- Μπάσκετ- Βόλλεϋ).
Επίσης , δεν διαθέτει κανένα σχεδόν αθλητικό χώρο που να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για σωστό Μαζικό αλλά και Αγωνιστικό Αθλητισμό.
Επίσης δεν υπάρχουν χώροι για αθλήματα που στεγάζονται σε κλειστές αίθουσες. Οι χώροι των σχολείων , που θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα καθώς και αίθουσες όπως π.χ. αυτής η οποία είναι δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο στο Μαλαγάρι δεν έχουν αξιοποιηθεί.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το πιο σημαντικό για τον Αθλητισμό του Δήμου πιστεύω ότι είναι η επεξεργασία μιας μακρόπνοης πολιτικής αθλητικής ανάπτυξης στο Δήμο.   Μια πολιτική που θα έχει σκοπό να συγκεντρώσει όλες τις αθλητικές δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα , να τις αξιοποιήσει κατανέμοντας συγκεκριμένους ρόλους , έτσι ώστε όλοι μαζί να πετύχουν τους στόχους τους . Αυτή η πολιτική θα αφορά και τις τρείς μορφές Αθλητισμού. Θα είναι αποτέλεσμα πλατειάς συζήτησης και συμμετοχής και όχι προϊόν κάποιων Παραγόντων που προσβλέπουν σε ατομικά ή σωματειακά οφέλη.  Η πολιτική αυτή θα πρέπει να συνδυάζει και να αντιμετωπίζει ενιαία τους επί μέρους στόχους της που πρέπει να είναι
1.Αθλητικές Εγκαταστάσεις – Υλικοτεχνική υποδομή.
2. Ανάπτυξη Σχολικού Αθλητισμού.
3. Στήριξη και ανάπτυξη Αγωνιστικού Αθλητισμού .
4. Ανάπτυξη Προγραμμάτων για τον κάθε δημότη.
Οικονομικά .
5. Λειτουργία Αθλητικού φορέα.

 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Όλοι οι αθλητικοί χώροι να ανήκουν στον υπεύθυνο φορέα .
Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με χόρτο και κουλουάρ στίβου με ταρτάν.
Δημιουργία πολυδύναμων αθλητικών κέντρων , ένα σε κάθε πόλη .
Αξιοποίηση των αθλητικών χώρων των σχολείων.
Ποιοτική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων αθλητικών χώρων και νομιμοποίηση αυτών.
Δημιουργία εγκαταστάσεων για νέες δραστηριότητες  (αίθουσες ρυθμικής και ενοργάνου γυμναστικής καθώς και βαρέων αθλημάτων).
Επίλυση του προβλήματος φύλαξης και συντήρησης των ανοικτών εγκαταστάσεων με την πρόσληψη φυλάκων και τεχνικού προσωπικού από τον υπεύθυνο  φορέα, άλλωστε το κόστος συντήρησης και επισκευής είναι μεγαλύτερο από το κόστος μισθοδοσίας τους.

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Α)  Με παρέμβαση του υπεύθυνου φορέα να μην επιτρέπεται να προγραμματίζεται κανένα διδακτήριο Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να προβλέπει κλειστό γυμναστήριο και ένα μίνιμουμ εξωτερικών αθλητικών χώρων.
Β)  Να διεκδικηθεί από τον ΟΣΚ ειδική πίστωση για κατασκευή αθλητικών χώρων  ( κλειστών ή ανοικτών)  στα σχολεία εκείνα που διαθέτουν χώρους καθώς και την βελτίωση και συντήρηση των παλαιών.
Γ) Να διοργανωθούν από τον φορέα διαδημοτικά πρωταθλήματα κατά την διάρκεια του σχολικού έτους στο Ποδόσφαιρο , Μπάσκετ,  Βόλλεϋ, Χάντ-Μπώλ.
Δ) Στο τέλος κάθε σχολικής περιόδου στα Κλειστά Γυμναστήρια ή στα γήπεδα ποδοσφαίρου κάθε πόλης  να πραγματοποιούνται Τελικές Εκδηλώσεις με προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού  με την παρουσία Τοπικών Αρχών, Γονέων και δημοτών.
Ε) Κατά τον εορτασμό τοπικών επετείων να γίνεται διοργάνωση αγώνων π.χ. δρόμου , ποδηλασίας κλπ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Α) Στήριξη αθλητικών σωματείων με κατασκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων για Αθλητισμό επιπέδου.  Σήμερα είναι πιο άμεση και επιτακτική  ανάγκη λόγω της απαγόρευσης τέλεσης των  αγώνων από την πολιτεία και εάν άμεσα δεν δοθεί λύση, στο προσεχές διάστημα θα αφανιστούν όλα τα σωματεία.
Β)  Κοινό σχεδιασμό Δήμος και Σωματεία ενός αναπτυξιακού προγράμματος που θα έχει κοινή αντίληψη , κοινή στόχευση και κοινή υποστήριξη.
Γ)  Διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων κυρίως για δημιουργία αθλητικής παιδείας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Για να πετύχουν όλοι αυτοί οι στόχοι της πολιτικής μας , ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο οικονομικός .
Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται από τον Δήμο.
Δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης διάφορες πηγές χρηματοδότησης ( όπως χορηγίες από ιδιωτικό τομέα, διαφημίσεις, λειτουργία κυλικείων, συναυλίες, διοργάνωση αθλητικών συνεδρίων-σεμιναρίων  κ.ά.)  που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μάλλον θα πρέπει προς το παρών να τις ξεχάσουμε.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
Η λειτουργία του  υπεύθυνου φορέα (ΔΟΠΠΟΝΑ) θα πρέπει να αξιοποιεί τη δημιουργικότητα και το μεράκι των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο του αθλητισμού.
Από την στιγμή που ο Αθλητικός φορέας έχει αναλάβει την διαχείριση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και να δημιουργήσει Τεχνική Υπηρεσία. Καταλήγοντας , θέλω να σημειώσω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες με τις οποίες ο αθλητισμός της Σάμου να ξεφύγει από την στασιμότητα στην οποία έχει περιέλθει.
Βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Αφήνουμε όπως έχουν τα πράγματα ή εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για ένα σωστό σχολικό και αγωνιστικό αθλητισμό και ταυτόχρονα να αφήσουμε ένα έργο που θα το χαίρονται όλοι οι δημότες του νησιού μας.
Η ιστορία λέει πως κατά την διάρκεια μεγάλων κρίσεων ετέθησαν οι βάσεις και δημιουργήθηκαν κοινωνίες πρότυπα .
Σήμερα εδώ υπάρχει η σκέψη , υπάρχουν οι  τρόποι , το μόνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση.
ME  TIMH
ΠΑΝΤΕΡΛΗΣ  ΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου