- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκος Βακάλης: Οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι τριτοκοσμικές και επικίνδυνες. Προσβάλλουν και τους χρήστες και τους ιδιοκτήτες και είναι γενικά ντροπή για τον τόπο μας

(Αναδημοσίευση από Radiocafe.gr)
Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Σάμου κ. Νίκος Βακάλης στο Radio Café 102,4 και στον Αλέξη Κομνηνό. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη μη καταλληλότητα των γηπέδων, με συνέπεια την αναβολή όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων, ακόμα και προπονήσεων, σε τι κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά της ΕΠΣ Σάμου, αν υπάρχει ικανός αριθμός διαιτητών για τους αγώνες (όταν αυτοί προγραμματισθούν) και γενικά είπε πάρα πολλά για το Σαμιακό ποδόσφαιρο. Αναλυτικά η συνέντευξη.

Αλέξης Κομνηνός: Νέο αίμα στην προεδρία της ΕΠΣ, αλλά με αρκετά χρόνια ως μέλος της. Πόσα σωματεία είναι εγγεγραμμένα στη δύναμη της ΕΠΣ και πόσοι αθλητές περίπου απασχολούνται με το ποδόσφαιρο;

Νίκος Βακάλης: Δεν είναι και πολλά τα χρόνια που είμαι εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΠΣ. Για πρώτη φορά εκλέχτηκα στις 11/07/2009. Τα σωματεία είναι 19, οι δε αθλητές αν πούμε ότι είναι γύρω στους 900, δεν θα είμαστε πολύ μακριά από τον πραγματικό αριθμό…

Αλέξης Κομνηνός: Ενώ είχατε ορίσει την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, ξαφνικά μια απόφαση της ΓΓΑ σας λέει στόπ αν δεν υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές στα γήπεδα. Θα θέλαμε να μας το αναλύσετε λίγο καλύτερα το θέμα.

Νίκος Βακάλης: Είναι περίπου έτσι, όχι όμως ακριβώς έτσι. Είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα. Να εξηγήσω όσο πιο σύντομα και επιγραμματικά γίνεται και πιστέψτε με δεν είναι και τόσο εύκολο. Από 23/08/2013 και εφόσον λειτούργησε η επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων, αυτομάτως τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν 4049/2012 και η διάταξη του άρθρου 22 παρ. 9, που ρητά προβλέπει, ότι ουδεμία αθλητική συνάντηση διεξάγεται, χωρίς ο χρήστης της αθλητικής εγκατάστασης να έχει εξασφαλίσει άδεια διεξαγωγής της συνάντησης. Τα γηπεδούχα σωματεία λοιπόν είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου πλέον, προκειμένου να διεξαχθεί η κάθε συνάντηση, να υποβάλλουν γραπτό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και να ζητούν την έκδοση αδείας διεξαγωγής του κάθε αγώνα τους.

Έτσι λοιπόν κι έγινε. Μόνο που βασική προϋπόθεση για να εκδοθεί μια τέτοια άδεια, βάση του νόμου που προαναφέραμε, είναι η ύπαρξη αδείας λειτουργίας της αθλητικής εγκατάστασης στην οποία θα διεξαχθεί η συνάντηση. Ως εκ τούτου η απάντηση στις αιτήσεις των ομάδων μας, από το αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας ήταν αρνητική. Έως εδώ είναι το πρώτο σκέλος της υπόθεσης και έχουμε ένα δεδομένο. Ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία αθλητική συνάντηση στο Νομό, γιατί καμία εγκατάσταση δεν έχει άδεια λειτουργίας. Από δω και πέρα, βάση των εκθέσεων ελέγχου και γνώμης των επιτροπών (εννοώ την επιτροπή που έλεγξε τις εγκαταστάσεις), αναμένουμε τις αποφάσεις της ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για τη τύχη της κάθε εγκατάστασης ξεχωριστά.

Και απ’ όσα αναφέρει ο νόμος, για κάποιες εγκαταστάσεις που έχουν μικρές ατέλειες, προβλέπεται μια μικρή περίοδος, στην οποία οφείλουν να διορθώσουν τις ατέλειες και να επανελεγχθούν, ενώ για όσες εγκαταστάσεις έχουν σοβαρά προβλήματα, διατάσσεται η σφράγιση, με ότι μπορεί να σημαίνει η λέξη αυτή. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά η πραγματικότητα, μας οδηγεί σε άσχημα προαισθήματα. Κάτι επίσης που θεωρώ πολύ σοβαρό και που θέλω ν’ αναφέρω είναι η παράγραφος 11 του άρθρου 22 του Νομού 2725.

Με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ, τιμωρείται ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης, που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή, αθλητικής εκδήλωσης. Οι ποινές αυτές επιβάλλονται και στον πρόεδρο αθλητικού σωματείου που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση. Έτσι είναι η κατάσταση Αλέξη.

Αλέξης Κομνηνός: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει χρυσή τομή ή το θέμα θα φτάσει στα άκρα και ίσως δούμε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις;

Νίκος Βακάλης: Για ν’ αλλάξει κάτι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κινητοποίηση κάποιων θεσμικών προσώπων και μέχρι στιγμής, δυστυχώς δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Σίγουρα δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών, το ζητούμενο είναι να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αλλά είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αν και έχει περάσει μία εβδομάδα από την ανάδειξη του προβλήματος, πλήν μιάς επιστολής του προέδρου του ΔΟΠΠΟΝΑΣ προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού, που δεν ξέρω αν έχει φύγει δηλαδή και αυτή και μια επίσκεψη αυτοβούλως της κας Βουλευτή στα γραφεία της ΕΠΣ το Σάββατο το πρωί προς ενημέρωση, τίποτα άλλο επαναλαμβάνω δεν έχω αντιληφθεί να έχει γίνει. Μεγάλο παράπονο και πικρία έχω από τον Δήμαρχο Σάμου. Περίμενα, μετά από μια συνάντηση που είχαμε, να δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, γιατί έτσι όφειλε να κάνει. Δεν έχει αντιληφθεί; Δεν τον ενδιαφέρει ακόμα και τώρα; Δεν ξέρω τι να πω και τι να υποθέσω.

Σε οποιοδήποτε άλλο μέρος, ο Δήμαρχος θα είχε πάρει το πρώτο αεροπλάνο και θα ήταν έξω από το γραφείο του Υπουργού. Στο κάτω κάτω, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, στους Δήμους ανήκουν και στην προκειμένη περίπτωση οι Δήμοι του Νομού μας, είναι διαχρονικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που φτάσαμε αυτή την στιγμή. Εντάξει. Το ότι δεν έκαναν τίποτα οι προηγούμενοι, σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνω τίποτα κι εγώ; Ή θα πούν πάλι δεν υπάρχουν λεφτά; Αλλού δηλαδή γιατί υπάρχουν; Απλά δεν ενδιαφέρονταν και εξακολουθούν να το κάνουν για τον αθλητισμό. Επίσης, αξιοπερίεργη είναι και η απραξία περί των αθλητικών έως τώρα και του κ. Αντιπεριφερειάρχη. Καμία σχέση, καμία αναφορά, κανένα ενδιαφέρον, λες και δεν υπάρχουμε. Το ότι δεν έχει αρμοδιότητα, εύκολα αντικρούεται με τη δραστηριότητα του Περιφερειάρχη στο μέρος καταγωγής του και έδρας της περιφέρειας. Αναφέρομαι στον κ. Γιακαλή. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Γιακαλής, όπως και ο κ. Λαμπρινούδης ο Δήμαρχος της Χίου, είναι άνθρωποι που έχουν στηρίξει χρόνια τον αθλητισμό. Δεν ξέρω αν έχω αρχίσει να απελπίζομαι γενικώς με όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας. Νιώθω σα να ζώ, σ’ ένα ιδιότυπο τρίγωνο των Βερμούδων. Ζητώ συγγνώμη γιατί παρασύρθηκα και βγήκαμε λίγο εκτός θέματος.

Αλέξης Κομνηνός: Ποια είναι η γνώμη και η πρόταση της ΕΠΣ Σάμου λοιπόν με όλα τα τελευταία που έχουν γίνει; Τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα;

Νίκος Βακάλης: Αυτά που μπορούν να γίνουν είναι τα εξής:

Επαναφορά του προηγούμενου της 23/08/2013 καθεστώτος και επανεφαρμογή του άρθρου 16 παρ. 4 του Ν 4049/12, που προέβλεπε, ότι μέχρι την έκδοση αδειών λειτουργίας κατά τους όρους και τη διαδικασία της προαναφερόμενης ΚΥΑ εξακολουθούσαν να ισχύουν οι υφιστάμενες άδειες. Αυτό βέβαια έως ότου ψηφιστεί ο καινούργιος νόμος.

Σον καινούργιο νόμο και στα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

Η χωρητικότητα της εγκατάστασης.

Η κατηγορία στην οποία αγωνίζεται , ο εκάστοτε χρήστης της εγκατάστασης.

Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και το πληθυσμιακό κριτήριο, του τόπου όπου βρίσκεται η εγκατάσταση.

Επίσης προσωπικά θα πρότεινα, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και η άποψη της αντίστοιχης Αστυνομικής Διεύθυνσης, που θα εκφράζεται με μια έκθεση και θα αναφέρει αν στο χώρο ευθύνης της παρατηρούνται επεισόδια συχνά ή όχι. Αν ληφθούν υπόψη αυτά, νομίζω ότι θα μειωθούν σοβαρά οι απαιτήσεις και οι προδιαγραφές, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση αδειών λειτουργίας, στις εγκαταστάσεις του Νομού μας.

Με λίγα λόγια πρέπει να γίνου πράγματα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι τριτοκοσμικές και επικίνδυνες. Προσβάλλουν και τους χρήστες και τους ιδιοκτήτες και είναι γενικά ντροπή για τον τόπο μας. Ή αν θέλετε ακόμα μία ντροπή. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι και αυτά που απαιτεί ο υπάρχων νόμος, είναι εξωπραγματικά για τις απαιτήσεις της εδώ κατάστασης και αχρείαστα στις περισσότερες περιπτώσεις. Είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Πρέπει λοιπόν, εκτός από τα γραπτά υπομνήματα, να κινητοποιηθούν με σχέδιο, άμεσα, συντονισμένα και με αυτοπρόσωπες παρουσίες στον Υφυπουργό, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, οι τρείς Δήμαρχοι, καθώς επίσης και η κα Βουλευτής να κάνει τα ανάλογα στη Βουλή. Καλό θα ήταν να κινητοποιηθούν και οι Γραμματείες των τοπικών πολιτικών κομμάτων και να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα στις αρμόδιες επιτροπές των κομμάτων τους σε κεντρικό επίπεδο. Είναι παράκληση τα όσα είπα και έχουμε χάσει χρόνο. Αν γίνουν όλα αυτά κ. Κομνηνέ, είμαι αισιόδοξος ότι κάτι καλό θα γίνει. Αν όχι, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες τους. Και πρώτα απ’ όλα ο κόσμος που θα του στερήσουν ένα βασικό αγαθό. Την άθληση. Τραγικό. Πρέπει λοιπόν ν’ αντιδράσει και ο κόσμος. Εγώ, εσείς, οι γονείς, γενικά όλοι μας.

Αλέξης Κομνηνός: Μας δίνετε η ευκαιρία να σας ρωτήσουμε και για άλλα θέματα μιας και σας έχουμε κοντά μας. Φέτος με τα οικονομικά τι γίνεται; Θα υπάρξει πρόβλημα ή θα βγεί η χρονιά έστω και δύσκολα;

Νίκος Βακάλης: Τα οικονομικά είναι δράμα. Από την αρχή της χρονιάς, έχουμε λάβει επιχορήγηση ως Ένωση ένα ποσό λίγο κάτω από τις 6.000 ευρώ. Το ότι μπορούμε και τα βγάζουμε πέρα οφείλεται στη συνετή διαχείριση και της νυν αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων. Πρόβλημα σοβαρότατο αντιμετωπίζουν και οι ομάδες μας. Δεν είναι η στιγμή κατάλληλη γιατί προέχει άλλο πρόβλημα τώρα, αλλά επιγραμματικά θα αναφέρω τη δραματική μείωση της επιχορήγησης των σωματείων της Α΄κατηγορίας από τον Δήμο Σάμου, που έρχεται σε αναντιστοιχία με την επιχορήγηση του Δήμου Ικαρίας στα αντίστοιχα σωματεία. Αναντιστοιχία ως προς τα έσοδα των δύο Δήμων και ως προς τα αποδιδόμενα σε αθλητικά σωματεία. Μέρα με τη νύχτα τα έσοδα , μέρα με τη νύχτα τα ποσά των επιχορηγήσεων. Μπράβο στον Δήμαρχο Ικαρίας. Εδώ θα επανέλθουμε γιατί υπάρχουν και υποσχέσεις για αναμόρφωση προϋπολογισμού. Εδώ είμαστε, θα τα ξαναπούμε.

Αλέξης Κομνηνός: Με την Αναγέννηση τι έγινε τελευταία στιγμή; Παραιτήθηκε του δικαιώματος να παίξει α κατηγορία, ενώ ήταν πρωταθλήτρια;

Νίκος Βακάλης: Με την Αναγέννηση είναι γνωστό το τι έγινε. Για τους δικούς τους λόγους τα παιδιά πήραν αυτή την απόφαση. Από εκεί και πέρα έγιναν τα νομίμως προβλεπόμενα από τον ΚΑΠ και προχωράμε. Μακάρι και ευχή όλων μας είναι, να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να μην ξαναπαρουσιαστούν, ούτε στην Αναγέννηση, αλλά και σε καμία άλλη ομάδα. Η Αναγέννηση θα παίξει στη β΄ κατηγορία.

Αλέξης Κομνηνός: Με το θέμα των διαιτητών. Έχουμε επάρκεια φέτος; Θα υπάρξει κάποια σχολή;

Νίκος Βακάλης: Η διαιτησία είναι ένα ευαίσθητο και σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Υπάρχει σημαντικό αριθμητικό πρόβλημα, που προσπαθούμε να το μειώσουμε με τη δημιουργία σχολής διαιτησίας. Η ημερομηνία διεξαγωγής, θ’ ανακοινωθεί από την επιτροπή τις επόμενες ημέρες.

Αλέξης Κομνηνός: Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για κάποιον να είναι πρόεδρος της ΕΠΣ;

Είναι αυτονόητο, ότι δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο. Το αντίθετο. Αλλά, ανήκει στις περιπτώσεις που αν δεν σου αρέσει κάτι, δεν σε υποχρεώνει και κανείς να το κάνεις. Οπότε το να γκρινιάζεις είναι άτοπο και άστοχο. Προσωπικά, είχα βάλει κάποιους στόχους για την Ένωσή μας, αλλά τύχαμε σε άσχημη περίοδο. Υπομονή έχω, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα. Θα δείξει. Τώρα για τις ώρες που αφιερώνω, για το άγχος, για τις στενοχώριες, για όσα στερώ και στερούμαι από την οικογένειά μου, δεν θα πώ τίποτα, γιατί ξαναλέω , ότι δεν το κάνω επειδή με υποχρεώνει κάποιος, αλλά επειδή μου αρέσει. Ίσως κάποιες φορές, θα περίμενα κάποια περισσότερη αναγνώριση έστω του κόπου, από κάποιους, αλλά ούτε και σε αυτό έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με κανέναν. Όλα καλά λοιπόν…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: