- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

ΕΠΣ Σάμου: Προκηρύξεις πρωταθλημάτων και Κυπέλλου 2018-19

Πρωτάθλημα  Ανδρών  Α΄Κατηγορίας 2018-19
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου έχοντας υπόψη:   
1)      Την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία
2)      Το Καταστατικό της.
3)      Τους Κανόνες Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου και τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα.
4)      Την  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της από 07/08/2018 και κατόπιν της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε να κάνει χρήση του δικαιώματος της , όπως ρητά αυτό αναφέρεται στο άρθρο 26 παρ. 2 της από 10/08/18 εκδοθείσης Προκήρυξης της Α΄  Κατηγορίας του Πρωταθλήματος της ΕΠΣ Σάμου. Κατόπιν τούτου    

 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Τους αγώνες του Πρωταθλήματος  Ανδρών των Σωματείων της Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας ΕΠΣ Σάμου, αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 με τους εξής όρους:

ΑΡΘΡΟ 1ο – Σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής (άρθρο 4. ΚΑΠ/ΕΠΟ).
  Δικαίωμα  συμμετοχής έχουν τα παρακάτω Σωματεία υπό την προϋπόθεση ότι  θα έχουν εξοφλήσει τυχόν χρηματικές οφειλές προς ΕΠΟ – ΕΠΣ  μέχρι και την υποβολή Δήλωσης Συμμετοχής, η οποία δεν θα γίνει δεκτή αν δεν υπάρχει η εν λόγω προϋπόθεση    :


Σωματεία Α΄ Κατηγορίας
1
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ
2
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΑΘΥΛΛΟΥ – ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΟΥ
3
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΓΟΡΑΣ
4
ΠΑΝΙΚΑΡΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ο ΙΚΑΡΟΣ
5
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ 
6
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΛΑΙΛΑΨ
7
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ Ο ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ
8
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΨΥΧ/ΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞ /ΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΤ/ΚΩΝ  ΣΑΜΟΥ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
9
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΜΟΥ
10
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ Ο ΦΟΙΝΙΞ

ΑΡΘΡΟ 2ο – Σύστημα διεξαγωγής του Πρωτ/τος
1)        Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έναν (1) Όμιλο αποτελούμενο από τα παραπάνω δέκα  (10) Σωματεία, σε δύο (2) Γύρους κατά τους οποίους κάθε Σωματείο θα αγωνισθεί με όλα τα υπόλοιπα με έναν (1) αγώνα στην έδρα  του και έναν (1) αγώνα στην έδρα του καθενός από τα άλλα εννέα (9) Σωματεία.

Οι τέσσερις (4) πρώτες ομάδες  του Βαθμολογικού Πίνακα της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος, θα περνούν στην διαδικασία νέων αγώνων κατάταξης  όπου θα συντάσσεται νέος βοηθητικός πίνακας.  Για τη σύνταξη του εν λόγω πίνακα θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των βαθμών που κατέκτησαν  κατά την  κανονική  περίοδο  2018-19, με βάση την ακόλουθη συνάρτηση:
Το σωματείο  που κατέλαβε την 4η θέση ξεκινά με μηδέν (0) βαθμούς.
Το σωματείο  που κατέλαβε την 3η θέση ξεκινά με 1/4 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 4η ομάδα
Το σωματείο   που κατέλαβε την 2η θέση ξεκινά με 1/4 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 4η ομάδα
Το σωματείο που κατέλαβε την 1η θέση ξεκινά με 1/4 των βαθμών διαφοράς που έχει από την 4η ομάδα
Σημείωση:  όπου η σχετική διαίρεση δεν παράγει ακέραιο αριθμό, το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται. (π.χ. 4,4 = 4) (π.χ. 4,5 = 5)

2)       Όταν οριστικοποιηθεί η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων, τότε θα διενεργηθεί κλήρωση για το πρόγραμμα  των αγώνων.   Οι αγώνες κατάταξης  θα διεξαχθούν σε δύο (2) γύρους κατά τους οποίους κάθε σωματείο θα αγωνισθεί με όλα τα υπόλοιπα Σωματεία,  με έναν (1) αγώνα στην έδρα του και έναν  (1) αγώνα  στην έδρα του καθενός από τα άλλα τρία (3) Σωματεία

3)        Ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Α κατηγορίας είναι δέκα(10). Σε περίπτωση που σωματείο με δικαίωμα προβιβασμού από την Β κατηγορία στην Α΄ δεν δηλώσει συμμετοχή  την θέση του θα πάρει το  τρίτο σωματείο του Τελικού Βαθμολογικού πίνακα της Β΄  Κατηγορίας και ου το καθεξής . Σε περίπτωση που ο αριθμός δεν συμπληρωθεί θα καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ της διοργανώτριας .  
   

ΑΡΘΡΟ 3ο – Προβιβασμός – Υποβιβασμός Σωματείων
1)      Το πρώτο Σωματείο του Τελικού Βαθμολογικού πίνακα της  Α΄  Κατηγορίας (πρωταθλητής)  θα  έχει δικαίωμα διεκδίκησης της ανόδου του στη Γ΄ Εθνική  Κατηγορία , βάσει των Προκηρύξεων της ΕΠΟ. 
2)      Σε περίπτωση που μια πρωταθλήτρια ομάδα Α΄ Κατηγορίας  τοπικού πρωταθλήματος  ΕΠΣ  δικαιούμενη  να προβιβαστεί στο πρωτάθλημα Γ Εθνικής Κατηγορίας  δεν δηλώνει συμμετοχή  για οποιοδήποτε λόγο στο ως άνω πρωτάθλημα, τότε αντικαθιστάται από την δευτεραθλήτρια  και αν αυτή επίσης δεν μπορεί να δηλώσει ή δεν δηλώσει συμμετοχή από την τριταθλήτρια . Αν υπάρξουν δικαιούχες ομάδες που δεν δηλώσουν συμμετοχή και δεν υπάρξει η δυνατότητα να αντικατασταθούν με τον εδώ προβλεπόμενο τρόπο, τότε δεν συμπληρώνονται με άλλο τρόπο και το πρωτάθλημα διεξάγεται με λιγότερες ομάδες   (άρθρο 4 παρ. 6 ΚΑΠ/ΕΠΟ)    
3)      Το τελευταίο  Σωματείο του τελικού Βαθμολογικού πίνακα  θα υποβιβαστεί  στη Β΄ Κατηγορία της ΕΠΣ Σάμου ενώ το προτελευταίο θα αγωνισθεί σε διπλούς αγώνες  κατάταξης με το δεύτερο Σωματείο του Τελικού  Βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος  Β΄ Κατηγορίας  της  ΕΠΣ Σάμου .
4)      Σωματείο που προβιβάζεται από την Β΄ κατηγορία στην Α΄ υποχρεούται σε περίπτωση παραμονής του σε αυτή  την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020   να συμμετέχει και στο Πρωτάθλημα Υποδομής της διοργανώτριας, σε αντίθετη περίπτωση θα υποβιβάζεται στην Β΄  Κατηγορία.
Σε περίπτωση μη καθόδου  του τμήματος Υποδομής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα  πέρα των κυρώσεων που προβλέπονται από τον ΚΑΠ (άρθρο 17 παρ. 3 ) θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ .


ΑΡΘΡΟ 4ο – Προκήρυξη (έννοια) .
Η Προκήρυξη αυτή είναι πρόσκληση-πρόταση προς τα Σωματεία του 1ου Άρθρου , για την κατάρτιση σύμβασης προσχώρησης μεταξύ της  Ε.Π.Σ. Σάμου και αυτών με σκοπό τη συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα  της περιόδου 2018–2019. Η εν λόγω Σύμβαση συντελείται με την αποδοχή της παρούσας. Αποδοχή αυτής με επιφύλαξη έχει σαν συνέπεια τις κυρώσεις  του άρθρου 7 του ΚΑΠ/ ΕΠΟ.

ΑΡΘΡΟ 5ο – Δήλωση Συμμετοχής, Παράβολο –Ημερομηνία έναρξης.
  1. Όλα τα παραπάνω Σωματεία υποχρεούνται να υποβάλουν το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 27/08/2018 στην ΕΠΣ Σάμου  ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, όπως το συνημμένο στη παρούσα  υπόδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 7,  του Κ.Α.Π. Η δήλωση πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με το ποσό των 60,00€, ως παράβολο συμμετοχής καθώς επίσης και την ετήσια συνδρομή που αντιστοιχεί στο ποσό των  50,00 €.  Ημερομηνία έναρξης των αγώνων ορίζεται η  15 &16 Σεπτεμβρίου 2018.
  2. Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και επιπλέον, κατατίθεται δήλωση σωματείου περί αποδοχής του Καταστατικού, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων της F.I.F.A, της U.E.F.A.  και της ΕΠΟ.
Στο Συνυποσχετικό Διαιτησίας /Δήλωση Σωματείου που επισυνάπτεται στην παρούσα πρέπει να υπάρχει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου.

ΑΡΘΡΟ 6ο – Γήπεδα -  Έδρα Σωματείου, Χρώματα και Σύμβολα ομάδας.
1)      Το Σωματείο που θα δηλώσει συμμετοχή υποχρεούται να γνωστοποιήσει με τη Δήλωση Συμμετοχής του στην ΕΠΣ Σάμου το Γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει για τους αγώνες του σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8 Κ.Α.Π /ΕΠΟ.  Για την έγκυρη  συμμετοχή Σωματείου σε ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα πρέπει να δηλώνεται ένα γήπεδο ως κύρια έδρα. Τα  Σωματεία όμως έχουν την δυνατότητα με την δήλωση συμμετοχής να ορίσουν και ένα δεύτερο  ως εναλλακτική έδρα. Εάν, κατά την διάρκεια των αγώνων πρωταθλήματος, Σωματείο από ενδεχόμενη αδυναμία (η οποία θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε λόγους ακαταλληλότητας ή ανάκλησης άδεια λειτουργίας των γηπέδων – ή του γηπέδου όταν- και θα διαπιστώνεται από την διοργανώτρια ), δεν μπορεί να αγωνιστεί στην κύρια ή την εναλλακτική έδρα που έχει δηλώσει, εχει την υποχρέωση να βρει άλλη εναλλακτική έδρα και σε περίπτωση που δεν βρει, να δεχθεί, ως έδρα της, το γήπεδο που θα ορίσει η κατά περίπτωση, διοργανώτρια.    
2)      Μαζί με τη Δήλωση Συμμετοχής, το κάθε σωματείο ξεχωριστά θα πρέπει να καταθέσει παραχωρητήριο για τη χρήση του Γηπέδου που  θα έχει εκδώσει ο αρμόδιος φορέας Διοίκησης  του ή το Σωματείο στο οποίο ανήκει, πλην όσων το δικαίωμα παραχώρησης έχει μεταβιβασθεί στην ΕΠΣ από τον αρμόδιο φορέα , για όσο διαρκέσει αυτό. Στην περίπτωση που δεν έχουν αδειοδοτηθεί όλα τα γήπεδα και μέχρι να αδειοδοτηθούν, η ΕΠΣ Σάμου έχει το δικαίωμα να ορίζει τις έδρες των ομάδων αυτών σε αδειοδοτημένα γήπεδα, με την υποχρέωση να προσκομίσουν παραχωρητήριο τα Σωματεία όταν αδειοδοτηθούν τα γήπεδα που θα έχουν  δηλώσει ως έδρα τους. 
3)      Τα γήπεδα των αγώνων για τα γηπεδούχα σωματεία ορίζονται με την προκήρυξη  ή με εγγραφο της ΕΠΣΣ , αμέσως μόλις καταρτίζεται το πρόγραμμα των αγώνων. Αλλαγή  έδρας κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος των Σωματείων. Επιτρέπεται αλλαγή έδρας μόνο λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή ανάκλησης  της άδειας παραχώρησης του γηπέδου ( άρθρο 8, παρ. 11 γ ΚΑΠ/ΕΠΟ)

4)      Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρόκειται να εκτελεσθούν έργα σε οποιοδήποτε Γήπεδο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλο αρμόδιο φορέα στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται το Γήπεδο, υποχρεωτικά δέκα (10) τουλάχιστον μέρες πριν θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Σ.Σάμου έγγραφο με το οποίο θα γνωστοποιείται η έναρξη των έργων, η οποία και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας θα ματαιώνεται  με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου το οποίο θα υφίσταται τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον ΚΑΠ/ΕΠΟ.
5)      Όλα ανεξαιρέτως  τα Σωματεία που διαθέτουν το ιδιόκτητο Γήπεδό τους , για  τους αγώνες του Πρωτ/τος είτε των ίδιων είτε άλλων Σωματείων, οφείλουν επι ποινή απαραδέκτου της Δήλωσης Συμμετοχής, να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των Γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας.
6)      Στη Δήλωση Συμμετοχής τα Σωματεία υποχρεούται να δηλώσουν στην διοργανώτρια. τα χρώματα τους, καθώς επίσης και τις εναλλακτικές περιπτώσεις στις  στολές των ποδοσφαιριστών (φανέλες- παντελονάκια – καλτσες).   Η δηλώσει αυτή γίνεται συγχρόνως με τη δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα  (άρθρο 14  ΚΑΠ/ΕΠΟ.)
7)      Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα ισχύει η αρίθμηση στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών από το ένα (1) έως το δεκαοκτώ (18) 

ΑΡΘΡΟ 7ο – Πρόγραμμα αγώνων, Διάρκεια, Ημέρα και Ώρα τέλεσης αγώνων
1)      Για τους αγώνες θα εκδοθεί αγωνιστικό πρόγραμμα, ύστερα από δημόσια κλήρωση που θα γίνει από την Ε.Π.Σ. Σάμου. Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως μπορεί να διεξάγονται και τις υπόλοιπες ημέρες  για ειδικούς λόγους και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της διοργανώτριας.

2)      Η πρόσκληση ομάδας για να συμμετάσχει στους αγώνες θα γίνεται με την κοινοποίηση προ τριών (3) ημερών πριν από τη μέρα διεξαγωγής τους βάσει του προγράμματος της παραπάνω παραγρ. (1) .  Ειδικά για περιπτώσεις αγώνων κατάταξης (play off και play out), μπαράζ ή άλλων έκτακτων περιπτώσεων, η σχετική προθεσμία ορίζεται σε δύο (2) ημέρες .
 Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα με κοινή συμφωνία τους.  

Στη πρόσκληση θα ορίζεται η ημ/νία διεξαγωγής των αγώνων, οι γηπεδούχες ομάδες, τα γήπεδα των αγώνων και η ώρα έναρξής τους.
            Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα έναρξης αγώνα ή και το γήπεδο τέλεσης αυτού, υποχρεούμενη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη έναρξη του. Το 24ωρο  αρχίζει από την αποστολή της ειδοποίησης με fax ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, από τη διοργανώτρια στους εμπλεκομένους   
            Σε εξαιρετικές επίσης περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί, κατά τη κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους  ανώτερης βίας (πχ διακοπή συγκ/νιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ) ή για σπουδαίο λόγο, με απόφαση του Προέδρου της οικείας ΕΠΣ,  ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα Σωματεία.

Ομάδα που δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνα  οποιοδήποτε πρωταθλήματος πρέπει να ειδοποιήσει αιτιολογημένα με έγγραφο της τη διοργανώτρια, πριν από τέσσερις (4), τουλάχιστον ημέρες, εκτός αν ειδοποιήθηκε, για την υποχρέωσή  της να αγωνιστεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ (8)  ημερών, οπότε η ειδοποίηση αυτή πρέπει να γίνει πριν από τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες.       
3)    Η διάρκεια όλων των αγώνων πρωταθλημάτων  θα είναι ενενήντα  (90) λεπτά της ώρας , σε δύο (2) ημίχρονα από σαράντα πέντε (45) λεπτά το καθένα .Η διάρκεια της ανάπαυλας (ημίχρονο) δεν θα ξεπερνά τα  δεκαπέντε (15) λεπτά.  

ΑΡΘΡΟ 8ο – Τήρηση Τάξεως –Υποχρεώσεις γηπεδούχων ομάδων.
1)      Η πρόληψη και η καταστολή των εκδηλώσεων που δυσφημούν το άθλημα και διεγείρουν το φίλαθλο κοινό, είναι υποχρέωση όλων γενικά των Σωματείων. Ειδικότερα όμως τα γηπεδούχα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να παίρνουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή επεισοδίων, από πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους με τις σχέσεις που προβλέπουν τα σχετικά άρθρα του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ και να φροντίζουν για την διεξαγωγή των αγώνων σε κλίμα τάξης και ασφάλειας.
2)      Επίσης οι γηπεδούχες ομάδες έχουν την ευθύνη για την επάρκεια-καταλληλότητα των Γηπέδων τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 8, 9 &10  του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
3)      Η γηπεδούχος ομάδα έχει ακόμη την υποχρέωση για την παρουσία στο γήπεδο γιατρού, Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών, Κυπέλλου  και πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .  Σε αντιθετη  περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται  με υπαιτιότητα της γηπεδούχο ομάδας  η οποία χάνει τον αγώνα  με τέρματα 0 – 3  και της επιβάλλεται  χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην διεξάγει των αγώνα και  να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
4)      Τα γηπεδούχα σωματεία έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν στον Διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα την άδεια διεξαγωγής του. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της, ο αγώνας δεν θα τελείται και θα   κατακυρώνεται στην φιλοξενούμενη ομάδα το αποτέλεσμά του .


AΡΘΡΟ 9Ο – Παρατηρητής αγώνα.
Σε κάθε αγώνα ορίζεται εκπρόσωπος της διοργανώτριας ως Παρατηρητής Αγώνα, που ασκεί τις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό Παρατηρητών Αγώνων Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου.
 
ΆΡΘΡΟ 10Ο   - Διαιτητές Αγώνων (άρθρο 12  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Ο ορισμός των Διαιτητών και των Βοηθών Διαιτητών των αγώνων, θα γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας Ε.Π.Ο. από το αρμόδιο Τοπικό Όργανο Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. Σάμου και από τους Πίνακες  Διαιτητών της.
2)      Εάν δεν προσέλθει ο διαιτητής που έχει ορισθεί ή εάν ο διαιτητής, μετά την έναρξη του αγώνα, ασθενήσει ή τραυματισθεί και αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα, χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων, των παραγόντων ή των φιλάθλων του, τότε ο αγώνας θα αρχίσει στην πρώτη περίπτωση και θα συνεχιστεί στην δεύτερη, ενώ καθήκοντα διαιτητή θα αναλάβει ο αναπληρωτής του διαιτητή, εφόσον είχε ορισθεί τέτοιος και αν όχι , τότε εκείνος από τους βοηθούς διαιτητές ο αξιολογημένος να αγωνίζεται σαν διαιτητής ή βοηθός σε μεγαλύτερη κατηγορία , σε ισότητα ο αρχαιότερος και σε νέα ισότητα ο πρεσβύτερος σε ηλικία.
 Εάν  δεν προσέλθει ούτε ο διαιτητής που έχει ορισθεί, ούτε ο αναπληρωτής του (αν έχει ορισθεί) , ούτε οι βοηθοί διαιτητών, τότε ο αγώνες ματαιώνεται χωρίς ευθύνη των ομάδων και επαναορίζεται  από την διοργανώτρια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΑΠ. 
Η μη προσέλευση  των διαιτητών θεωρείται διαιτητικό παράπτωμα σύμφωνα με το άρθρο 58 του Κανονισμού διαιτησίας και στους διαιτητές που δεν προσήλθαν αδικαιολόγητα επιβάλλεται η ποινή αποκλεισμού από συμμετοχή σε αγώνες ποδοσφαίρου μέχρι έξι (6) μήνες.
3)      Τα έξοδα διαιτησίας βαρύνουν εξ ολοκλήρου  τα γηπεδούχα σωματεία και καταβάλλονται υποχρεωτικά  πριν την έναρξη του αγώνα από την υπόχρεη γηπεδούχο ομάδα. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του συνόλου της δαπάνης διαιτησίας (αποζημίωση – έξοδα μετακίνησης και διαμονής) ο Διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα και αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0 – 3  και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται ως ακολούθως : με χρηματική ποινή πεντακοσίων (500) ευρώ για τα τοπικά πρωταθλήματα , επί πλέον μέχρι την εξόφληση της δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στην διοργανώτρια  δεν ορίζονται οι αγώνες της ομάδας αυτής και κατακυρώνονται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.
4)      α) Οι αγώνες είναι δυνατόν να διεξάγονται με ένα Διαιτητή και ένα Βοηθό Διαιτητή ή και μόνο με ένα Διαιτητή, ανάλογα με την κρισιμότητα του κάθε αγώνα και κατά την κρίση της διοργανώτριας.
β) Εφόσον υπάρχει  μερική ή ολική  αποχή διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία Διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων του προγράμματος, το Δ.Σ της Ε.Π.Σ. Σάμου δύναται να ζητήσει τον ορισμό διαιτητών , από οποιαδήποτε άλλη Ε.Π.Σ., για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων . Σε περίπτωση άρνησης των Ε.Δ. των άλλων Ε.Π.Σ.  να ορίσουν διαιτητές , τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. (ΚΕΔ/ΕΠΟ)

ΑΡΘΡΟ 11ο – Περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής ποδοσφαιριστών σε αγώνες (άρθρο 19  ΚΑΠ/ΕΠΟ )– Ειδικές υποχρεώσεις Σωματείων για συμμετοχή ποδ/στων τους στους αγώνες).
1)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνισθεί εντός 24ώρου σε δύο αγώνες του Σωματείου που ανήκει. Ο υπολογισμός του 24ώρου  αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δευτέρου αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ΚΑΠ/ΕΠΟ ύστερα από απόφαση του αρμόδιου οργάνου της ΕΠΣ Σάμου.
2)      Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, από την 1η Ιουλίου έως την 30 Ιουνίου του επομένου έτους, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύναται να αγωνιστούν, σε επίσημους αγώνες, μόνο για δύο σωματεία (ανεξαρτήτων της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν). Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύνανται να εγγράφονται- μετεγγράφονται σε τρία (3), το ανώτατο, ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά να αγωνίζονται μόνο για λογαριασμό δυο . Η τυχόν συμμετοχή τους σε αγώνες του τρίτου σωματείου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και δίδει το δικαίωμα ενστάσεως  σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΚΑΠ.    
3)      Απαγορεύεται η συμμετοχή γυναικών σε αγώνες που οι διαγωνιζόμενες ομάδες συγκροτούνται από άνδρες, καθώς και το αντίστροφο.
4)      Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14Ο έτος της ηλικίας του . Ο προσδιορισμός της ηλικίας των 14 ετών των  ποδοσφαιριστών για να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνίζονται σε αντρικές ομάδες  νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 14 ετών από την ημέρα των γενεθλίων του και μετά. Ο διαιτητής υποχρεούται να μην επιτρέπει την συμμετοχή του. Εάν όμως παρά ταύτα ο ποδ/στης μετάσχει στον αγώνα θεωρείται αντικανονική η συμμετοχή του. Ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο τμήμα με ποινή απαγόρευσης διαιτησίας αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.
5)      Ένας Ποδοσφαιριστής, όταν έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή Ε.Π.Ο. ή UEFA  ή έχει υποβάλλει αίτηση για έκδοση ταυτότητας προπονητή, παύει αυτόματα να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται . Η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική συμμετοχή και επισύρει τις από τους Κανονισμούς της ΕΠΟ προβλεπόμενες ποινές για τον ίδιο και το σωματείο (άρθρο 13 Κανονισμός Προπονητών) .
6)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή ΕΠΟ ή UEFA ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει λήξει ή βρίσκεται εν ισχύ, εφόσον επιθυμεί να αγωνίζεται, θα πρέπει να καταθέσει  την ταυτότητα αυτή στην ΕΠΟ τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου της κατηγορίας στην οποία θέλει να αγωνισθεί και να υποβάλλει έγγραφη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι αυτή την αγνωστική περίοδο  επιθυμεί να αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής . Μετά από την ενέργεια αυτή δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί   ως προπονητής καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.   
7)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει υποβάλλει την κατά ανωτέρω παράγραφο δήλωση και διαθέτει τα ανάλογα προσόντα, δύναται να απασχολείται ως προπονητής στα τμήματα υποδομών του σωματείου στο οποίο αγωνίζεται, όποτε σε αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται να καταθέσει την ταυτότητα του. .     
8)      Απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους και η συμμετοχή στον αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί µε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ( παράγοντα, εφόρου, προπονητή, φυσικοθεραπευτή, Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας των ομάδων κ.λπ.). Τυχόν συμμετοχή σε αγώνα  είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης, συνεπάγεται την απώλεια του αγώνα για την υπαίτια ομάδα  και   εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ
9)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή ερασιτεχνικού Σωματείου να αγωνισθεί στην ομάδα του για µια αγωνιστική εφ’ όσον κλήθηκε εγγράφως σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα από την διοργανώτρια και δεν προσήλθε αδικαιολόγητα. Σε περίπτωση που θα αγωνισθεί η συμμετοχή είναι  αντικανονική.
10)  Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή  στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’  όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών, που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές Εθνικές Ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α.  και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) Ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.  Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, αλλιώς η συμμετοχή είναι αντικανονική. (άρθρο19 παρ. 12 ΚΑΠ/ΕΠΟ)
11)  Τα Σωματεία Α΄ Κατηγορίας  υποχρεούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων τους να χρησιμοποιούν τουλάχιστο έναν (1) ποδοσφαιριστή στην 11άδα τους , που να έχει γεννηθεί από το έτος 2002 και μετά και στην 18άδα έναν (1) ποδοσφαιριστή που να έχει γεννηθεί το έτος 2003 και μετά έχοντας συμπληρώσει το 14Ο  έτος της ηλικίας του ( βάσει του άρθρου 19 παρ. 11γ ΚΑΠ)  αμφότεροι  να έχουν  δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες   (βάσει άρθρου 19, παρ.15 ΚΑΠ 2018-19). Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα παρουσίας ποδοσφαιριστή  στην 18άδα με έτος  γέννησης 2003 και μετά, η θέση θα παραμείνει κενή . 
12)  Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των  ποδοσφαιριστών ως ημερομηνία γέννησης τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης τους ( άρθρο 19 παρ. 11β)
13)  Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα επιτρέπονται μέχρι τέσσερις (4) αλλαγές σε κάθε αγώνα. (άρθρο 16 παρ. 3 α) .
14)  Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε αγώνες του σωματείου που ανήκει, εφόσον δεν έχει προβεί σε έγκαιρη και νομότυπη  δήλωση συναίνεσης της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.  
15)  Διαιτητές εν ενεργεία ή μη δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες, τυχόν δε συμμετοχή τους είναι αντικανονική και προκαλεί τις προβλεπόμενες από τον παρόντα Κανονισμό κυρώσεις σε περιπτώσεις ένστασης.  
16)   Η παράβαση  των απαγορεύσεων των παραπάνω περιπτώσεων συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης ή υπαίτια ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα . Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς τρεις (3) και τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις(3) βαθμοί από το πίνακα την βαθμολογίας  του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή. 
17)   Ο έλεγχος ανήκει στο διαιτητή του αγώνα ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής . Σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς ελέγχου εκ μέρους του διαιτητή  τότε αυτός τιμωρείται με την ποινή του μη ορισμού του σε αγώνες για διάστημα δύο (2)  μηνών.     
18)  Όπου αναφέρεται «συμμετοχή ποδοσφαιριστή », εννοείται η αγωνιστική συμμετοχή του στον αγώνα και όχι απλά η αναγραφή του  στο Φ.Α (άρθρο 19 παρ.17)

ΑΡΘΡΟ 12ο  Γιατροί – Προπονητές –  Παράγοντες Ομάδων – Δημοσιογράφοι  
(άρθρα 16, 18&29  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
Μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη επιτρέπεται βάσει καταστάσεων που παραδίδουν τα διαγωνιζόμενα Σωματεία, να εισέρχονται και να παραμένουν εφόσον επιδείξουν την ταυτότητά τους αστυνομική ή επαγγελματική ή το Δελτίο Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου  μόνο τα εξής πρόσωπα:
α) Ο γιατρός . Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών , κυπέλλου και  πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .  Σε αντιθετη  περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται  με υπαιτιότητα της γηπεδούχο ομάδας  η οποία χάνει τον αγώνα  με τέρματα 0 – 3  και της επιβάλλεται  χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην διεξάγει των αγώνα και  να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
β) Ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας ο οποίος πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλος του Δ.Σ. ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  . Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν έχει αυτή την ιδιότητα, το υπεύθυνο Σωματείο θα τιμωρείται με εκατό (100)€ πρόστιμο. Σε περίπτωση δε υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.   γ) Ο φυσικοθεραπευτής  της κάθε ομάδας δ) Ο προπονητής κάθε ομάδας και ο τυχόν βοηθός του, εφ’ όσον κατέχουν Δελτίο πιστοποίησης  προπονητή ή ο υπεύθυνος λειτουργίας της κάθε ομάδας, εφόσον επιδεικνύει στον Διαιτητή Δελτίο Υπεύθυνου Αγωνιστικής Λειτουργίας που έχει εκδοθεί από την ΕΠΣ Σάμου.   ε) Δύο τραυματιοφορείς με διακριτικά  οι οποίοι δεν μπορούν να είναι μέλη των Δ.Σ. των σωματείων. Οι γιατροί , Φυσικοθεραπευτές και οι νοσηλευτές θα πρέπει να αποδεικνύουν την ιδιότητα τους , με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και σφραγίδας. 

Τα Σωματεία τα οποία δεν έχουν διπλωματούχο προπονητή έχουν το δικαίωμα να έχουν ακόμα ένα άτομο στον πάγκο, πλην του μέλους  του Δ.Σ.  Αυτό  το άτομο θα χαρακτηρίζεται ως Υπεύθυνος  Λειτουργίας του αγωνιστικού τμήματος  και θα υπόκειται σε Πειθαρχικό έλεγχο, ως μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου και υποχρεωτικά θα εκδίδει ανάλογο Δελτίο Πιστοποίησης  (Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας)   από την ΕΠΣΣ. Το άτομο αυτό μετά την έκδοση του Δελτίου Πιστοποίησης   δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ως ποδοσφαιριστής σε κανένα αγώνα διοργανωσης της ΕΠΣ Σάμου.  
Διευκρινίζουμε ότι ο Υπεύθυνος  Αγωνιστικής Λειτουργίας, καθώς επίσης και κάθε παριστάμενο άτομο που δεν κατέχει δίπλωμα και Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή  ΕΠΟ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε κάθε περίπτωση να εκτελεί στην πράξη χρέη προπονητή, δίνοντας δλδ οδηγίες στους ποδοσφαιριστές μη καθήμενος  στον πάγκο της ομάδας του . Η εφαρμογή του ανωτέρω είναι ευθύνη του διαιτητή

Για την  παρουσία στον πάγκο ατόμου ως εκπροσώπου του Σωματείου απαιτείται η  ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  και προϋποθέτει κατά την έναρξη του αγώνα την επίδειξη της ταυτότητάς του ή άλλου δημόσιου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει αυτή ή Δελτίου Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου.
  
Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εφόσον επιδεικνύουν στον Παρατηρητή ή στον Διαιτητή  του αγώνα πιστοποίηση την οποία θα εκδίδει η ΕΠΣ Σάμου έπειτα από αίτησή τους πριν από την έναρξη της διοργάνωσης . Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Για την τήρηση των προαναφερθέντων υπεύθυνοι είναι οι Διαιτητές – Βοηθοί  οι οποίοι θα ελέγχονται Πειθαρχικά για την τήρησή τους. Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Υπεύθυνος για την τήρηση των ανωτέρων είναι ο διαιτητής του αγώνα Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
 


ΑΡΘΡΟ 13ο – Μη τέλεση-διακοπή-αναβολή αγώνων (άρθρο 21 του ΚΑΠ/ ΕΠΟ)-Αδυναμία συμμετοχής (άρθρο 17 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται οι 2 (δύο) ομάδες, επανορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της απόφασης.
2)      Αγώνας που αναβάλλεται εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών ή λόγω διακοπής συγκοινωνιών, επανορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας η οποία παίρνει υπόψη της επίσημες βεβαιώσεις των αρμοδίων κατά περίπτωση Δημόσιων Υπηρεσιών και εφόσον κρίνει δικαιολογημένη την αδυναμία καθόδου των ομάδων λόγω ανωτέρας βίας, από την οποία είναι αδύνατη η έγκαιρη προσέλευσή τους στο γήπεδο.

ΑΡΘΡΟ 14ο – Δελτίο - Κατάσταση υγείας Ποδοσφαιριστών  Δελτίο Πιστοποίησης  .
Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στους αγώνες επιτρέπεται σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Κ.Α.Π./ΕΠΟ.
1.)    Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο     διαιτητή : 
α) Τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των ποδοσφαιριστών που εκδίδονται  σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών, Μεταγραφών και Αποδεσμεύσεων της Ε.Π.Ο.
β) Κατάσταση Υγείας Ποδοσφαιριστών στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και των ομάδων που ανήκουν, με ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στη κατάσταση  ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους και ισχύει για ένα (1) χρόνο.  Η ως άνω ιατρική θεώρηση, πραγματοποιείται  από μια από τις εξής ιατρικές ιδιότητες : αθλίατρο, ορθοπεδικό ,παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο ,αγροτικό ιατρό, ιατρό γενικής ιατρικής  είναι  υποχρεωτική σε ετήσια βάση για κάθε ποδοσφαιριστή και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης το αγώνα    Η απόδειξη, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη.
Αντίγραφο της κατάστασης υγείας  κατατίθεται υποχρεωτικά, και εντός 24ώρου  από την ιατρική θεώρηση της, στην ΕΠΣΣ, με ευθύνη της ομάδος αποτελεί δε το αδιαμφισβήτητα, επίσημο έγγραφο σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγών.  Η κατάθεση, στη διοργανώτρια, της κατάστασης υγείας των ποδοσφαιριστών, εφ’ όσον έχει συντελεσθεί πέραν της 24ώρου προθεσμίας, δεν επιφέρει ακυρότητα ή κύρωση, με βασική πάντοτε προϋπόθεση, ότι η κατάθεση αυτή έχει πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από την τέλεση του αγώνα.
Στην κατάσταση Υγείας των Ποδοσφαιριστών υποχρεωτικά καταχωρείται η δήλωση συναίνεσης περί της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων του αναγραφόμενου ποδοσφαιριστή. Όποιος ποδοσφαιριστής δεν αποδεχθεί την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων  από την ΕΠΣ και την ΕΠΟ , δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις που έχει δικαίωμα να αγωνίζεται η ομάδα του. 
 
  ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ (ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ, ΣΒΗΣΙΜΑΤΑ Κ.Λ.Π). ΚΑΘΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΗΜ/ΝΙΑ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.

γ) Δελτίο πιστοποίησης προπονητή  (η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τα Πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών  των ΕΠΣ ) 


2.)    Ο Διαιτητής έχει την υποχρέωση να σημειώσει στην οικεία στήλη του ΦΑ τις τυχόν ελλείψεις ανωτέρω  δικαιολογητικών.
3.)    Ο έλεγχος των στοιχείων γίνεται από το Διαιτητή και τους αρχηγούς των διαγωνιζόμενων  ομάδων υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του Διαιτητή συμπλήρωση του ΦΑ ή όταν ο ποδοσφαιριστής λαμβάνει μέρος στον αγώνα μετά την έναρξή του κατά τη στιγμή που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο.
4.)    Ο Διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει τα δικαιολογητικά των διαγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του ΦΑ, οι δε αρχηγοί των ομάδων μπορούν να τα ζητήσουν σε αυτό  το διάστημα για να τα ελέγξουν μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας.
5.)    Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα Πρωταθλήματος  χωρίς τα δικαιολογητικά των εδαφίων α’ και β’ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, ο δε Διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ποδοσφαιριστής συμμετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση ένστασης υφίσταται τις προβλεπόμενες για τη περίπτωση κυρώσεις.



ΑΡΘΡΟ 15ο – Προσέλευση ομάδων – Μπάλες – Φαρμακευτικό υλικό -  Φύλλο Αγώνα  Άδεια Αγώνα (άρθρο 15 , 16 του ΚΑΠ/ΕΠΟ)

1)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσέρχεται στο Γήπεδο τουλάχιστο μία (1) ώρα πριν από την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ανεξάρτητα από τυχόν επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε (5) τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα
2)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσκομίζει στο Γήπεδο  τουλάχιστο τέσσερις  (4) μπάλες όταν είναι γηπεδούχος, και τουλάχιστο δύο ( 2) μπάλες όταν είναι φιλοξενούμενη.
3)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό(ψαλίδι, ψυκτικά, γάζες, επίδεσμοι κλπ) .Ειδικά η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να μεριμνά ώστε να υπάρχει φορείο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για τη μεταφορά τυχόν τραυματιζόμενων ποδοσφαιριστών. Το φορείο πρέπει να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο των αποδυτηρίων.

4)      Το Φύλλο Αγώνα  συντάσσεται από τον Διαιτητή του αγώνα  σε τέσσερα  (4) αντίγραφα, με στυλό διαρκείας ή μελάνης  και περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα από το άρθρο 15 Κ.Α.Π/ΕΠΟ. στοιχεία, τα ονοματεπώνυμα των τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών,  τη χρονική στιγμή του τραυματισμού τους, τις ποινές, τις αντικαταστάσεις ποδ/στών και κάθε άλλο περιστατικό που ενδιαφέρει.

ΑΡΘΡΟ 16ο – Αδυναμία συμμετοχής ομάδας σε αγώνες  – Υποβιβασμός λόγω αρνητικής βαθμολογίας (άρθρα 17 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1.   Σωματείο που δεν κατέρχεται ν’ αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από εννέα (9) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0 – 3 και με χρηματική ποινή από πενήντα (50) έως  πεντακόσια (500). Περαιτέρω το Σωματείο τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου. Η ποινή αυτή επιβάλλεται για κάθε αγώνα που το σωματείο δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται ή δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα μέχρι τρεις (3) αγώνες σε κάθε πρωτάθλημα. Οι αγώνες που δεν διεξάγονται λόγω παραίτησης ή μη καθόδου ενός σωματείου  προσμετρούνται  κανονικά για την έκτιση των ποινών των ποδοσφαιριστών, των αξιωματούχων του αντιπάλου σωματείου, όπως και της ίδιας της αντιπάλου (πχ ποινή κεκλεισμένων των θυρών).       
2.   Σωματείο  που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από τρεις (3) αγώνες της ίδιας διοργάνωσης αποβάλλεται με απόφαση με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της διοργανώτριας και υποβιβάζεται στην αμέσως κατηγορία με συνολική ποινή αφαίρεσης μείον έξι (-6) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος που θα  συμμετέχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η ποινή αυτή εκτίεται μόνο όταν πρόκειται για υποβιβασμό από επαγγελματική σε επαγγελματική ή από ερασιτεχνική σε ερασιτεχνική κατηγορία , ενώ εκτίεται μόνο την επόμενη και δεν μεταφέρεται στην μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.
3.   Από τις παραπάνω κυρώσεις απαλλάσσεται το σωματείο που δηλώνει αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα εφ’οσον αυτή οφείλεται σε ανώτερη βία. Ως ανώτερη βία νοείται, ενδεικτικά η διακοπή των συγκοινωνιών (σιδηροδρομική, ακτοπλοϊκή, αεροπορική κλπ) από οποιαδήποτε αιτία από την οποία είναι αδύνατη ή έγκαιρη προσέλευση στο γήπεδο του σωματείου.  
4.    Σωματείο που δηλώνει εμπρόθεσμα αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα, η οποία δεν κρίνεται δικαιολογημένη από την διοργανώτρια ή σωματείο που αρνείται να αγωνιστεί στην έδρα αντιπάλου της , ή οποία όμως έχει μετακινηθεί για τον αγώνα του πρώτου γύρου , εκτός από τις ποινές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υποχρεούται να καταβάλλει – κατά περίπτωση- αποζημίωση που καθορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας τόσο στο αντίπαλο σωματείο όσο και στην διοργανώτρια του πρωταθλήματος . Ομάδα που δεν δηλώνει εγκαίρως την αδυναμία συμμετοχής της στον αγώνα , εις τρόπον ώστε να μετακινηθεί ασκόπως η αντίπαλη ομάδα και οι διαιτητές του αγώνα τιμωρείται εκτός των λοιπών μια με χρηματική ποινή από 500,00 έως 5.000,00 ευρώ.        

ΑΡΘΡΟ 17ο – Βαθμολογία- Βαθμολογική κατάταξη ομάδων (άρθρο 20 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Η βαθμολογία των αγώνων γίνεται ως εξής: ΝΙΚΗ-βαθμοί 3, ΙΣΟΠΑΛΙΑ–βαθμός 1, ΉΤΤΑ–βαθμοί 0
2)      Η βαθμολογία των αγώνων τηρείται από την διοργανώτρια σε ειδικούς πίνακες.

ΑΡΘΡΟ 18ο – Πειθαρχικός έλεγχος.
Ο πειθαρχικός έλεγχος των Σωματείων, παραγόντων και ποδοσφαιριστών γίνεται με βάση τις σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π/ ΕΠΟ .του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ  και του Καταστατικού της Ε.Π.Σ Σάμου και ασκείται:
α) Σε πρώτο βαθμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΣ και σε περίπτωση μη λειτουργίας της από το Δ.Σ. αυτής.
             β) Σε δεύτερο βαθμό από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ της Ε.Π.Ο.


ΑΡΘΡΟ 19ο – Υποβολή ενστάσεων (άρθρο 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Τα διαγωνιζόμενα Σωματεία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ένσταση για όσες περιπτώσεις τούτο προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Α.Π./ΕΠΟ (Άρθρο 23 κ.λ.π.)
2)      Η ένσταση υποβάλλεται είτε επί του Φ.Α. με ειδική καταχώρηση του Αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας είτε με εμπρόθεσμη υποβολή στη διοργανώτρια συστημένης επιστολής ή με αποδεικτικό επίδοσης και υποχρεωτικά και με ΦΑΞ
3)      Η ένσταση δεν ανακαλείται για κανένα λόγο και συζητείται υποχρεωτικά, έστω και αν το ενιστάμενο Σωματείο δηλώσει εγγράφως ότι παραιτείται από την παραπέρα συζήτηση αυτής.
4)      Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α. δηλαδή αντικανονικού ορισμού διαιτητών, αντικανονικότητηας γηπέδου (αυτές οι ενστάσεις υποβάλλονται πριν  από την έναρξη του αγώνα) και πλαστοπροσωπίας ( μέχρι την λήξη του αγώνα ) δεν απαιτείται υπόμνημα για υποστήριξη , παρά μονο χρηματικό παράβολο μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  ημέρες από την τέλεση του αγώνα . Οι υπόλοιπες ενστάσεις , δηλαδή αντικανονικής συμμετοχής ποδ/στων και αντικανονικής διακοπής του αγώνα , υποβάλλονται σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την τέλεση του αγώνα με χωριστό για την καθεμία υπόμνημα και χρηματικό παράβολο στην Ε.Π.Σ.Σ.
5)      Καταγγελία από Τρίτο σωματείο  επιτρέπεται να διατυπωθεί αποκλειστικά  για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα μέσα σε αποκλειστική  προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την τελεσή του  με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το καταγγέλλων σωματείο έχει άμεσο εννομο συμφέρον κατά το χρόνο άσκησης της καταγγελίας, το οποίο περιοριστικά προσδιορίζεται στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος που μετέχει  και έχει σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα κατά της οποία στρέφεται η καταγγελία . Οι παραπάνω καταγγελίες που αποστέλλονται στην διοργανώτρια με συστημένη επιστολή με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης διαβιβάζονται υποχρεωτικά μέσω fax τόσο η καταγγελία όσο και το αποδεικτικό κατάθεσης του προβλεπόμενου για την ένσταση παραβόλου εντός της παραπάνω προθεσμίας, με  ποινή απαραδέκτου της συζήτησης εφόσον δεν κατατεθεί παράβολο ή κατατεθεί ελλιπές ή εκπρόθεσμο.
6)      Ειδικά και μόνο για ένσταση πλαστοπροσωπία απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου αυτή στρέφεται . Σε περίπτωση δε, που γίνει δεκτή, επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο μόνο το /τα παράβολα/ για τους ποδοσφαιριστές των οποίων διαπιστώθηκε η πλαστοπροσωπία .
7)      Εφόσον υποβληθεί και γίνει δεκτή ένσταση πλαστοπροσωπίας πέρα από την απώλεια του αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ του αντίπαλου σωματείου, µε τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί το αντίπαλο σωματείο, πλην των χρηματικών ποινών του άρθρου 23 του ΚΑΠ  αφαιρούνται από την υπαίτια ομάδα πέντε (5) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα  του πρωταθλήματος . Ξέχωρα από τα παραπάνω, ο αναγραφόμενος στο Φ.Α. εκπρόσωπος του υπαίτιου σωματείου, που υποχρεωτικά πρέπει να είναι µέλος του Δ.Σ. του  σωματείου τιμωρείται µε ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) έτη που αρχίζει  να υπολογίζεται  από την επομένη της διεξαγωγής του αγώνα,   ο δε παραβάτης ποδοσφαιριστής εφόσον διαπιστωθεί η ταυτότητά του, µε αποκλεισμό δύο (2) ετών και σε περίπτωση υποτροπής µε διαγραφή από τα μητρώα ποδοσφαιριστών της Ε.Π.Ο., στον προπονητή δε επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης είσοδου στους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη, εκτός αν αποδεδειγμένα έκαναν σχετική καταγγελία στο διαιτητή που γράφτηκε στο Φ.Α.
8)      Η ομάδα που, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο γίνεται υπότροπος πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή,  υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και αν δεν υπάρχει, δεν δικαιούται συµµετοχής στο Πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου.
9)      Τα παράβολα για κάθε ένσταση  ορίσθηκαν με την από 07/08/2018  απόφαση του Δ.Σ. της  Ε.Π.Σ.Σάμου στο ποσό των 100,00 ευρώ .

ΑΡΘΡΟ 20ο – Υποβολή εφέσεων
Η Ε.Π.Ο. ως υπερκείμενη ποδοσφαιρική Αρχή, έχει την εποπτεία και τον έλεγχο σε όλα γενικά τα πρωταθλήματα, ερασιτεχνικά-επαγγελματικά, και λειτουργεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο κρίσης όλων των υποκειμένων σε έφεση αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων και των δικαιοδοτικών οργάνων τους, σύμφωνα με όσα ορίζει ο οικείος Κανονισμός ΕΠΟ.
Οι παραπάνω αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση, που υποβάλλεται, από όσους έχουν έννομο συμφέρον, στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. με το σχετικό παράβολο και απ’ ευθείας σ’αυτή.


ΑΡΘΡΟ 21Ο – Επίλυση αθλητικών διαφορών (Άρθρο 35 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1.      .Οι κάθε φύσης διαφορές που προέρχονται και δημιουργούνται από την εφαρμογή των διατάξεων των Κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ομάδες που μετέχουν στα Πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. Σάμου επιλύονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα αθλητικά όργανα, απαγορευόμενης κάθε προσφυγής στα Πολιτικά ή Διοικητικά Δικαστήρια.
2.      Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διάταξης η ομάδα που ασκεί προσφυγή αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα που μετέχει από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση
3.      Ειδικά προκειμένου για διαφορές μεταξύ των Σωματείων και των Προπονητών τους ισχύουν όσα προβλέπονται από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της Ε.Π.Σ. Σάμου. και τις ειδικές διατάξεις του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ της ΕΠΟ . 

ΑΡΘΡΟ 22ο – Οικονομική διαχείριση αγώνων.
1)      Η οικονομική διαχείριση των αγώνων ορίζεται με Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
2)      Η οικονομική εγκύκλιος θα είναι αναπόσπαστο μέρος και προέκταση της παρούσας Προκήρυξης και στηρίζεται  στο άρθρο 26 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
3)      Η διοργανώτρια εξουσιοδοτεί τα γηπεδούχα Σωματεία να ασκούν την διαχείριση των αγώνων της έδρας τους και να ενεργούν υπό τον έλεγχό της και τις οδηγίες της ότι προβλέπεται από τον Κ.Α.Π/ΕΠΟ. και την Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
4)      Η διοργανώτρια παραιτείται υπέρ των Σωματείων από κάθε δικαίωμα της επί των εισπράξεων (εισιτηρίων) των αγώνων.

ΑΡΘΡΟ 23ο   Έπαθλα -  Έπαθλα ήθους
1)      Η ΕΠΣ Σάμου αθλοθετεί  ένα Έπαθλο  για τον Πρωταθλητή.
2)      Η απονομή του Επάθλου με 25 μετάλλια για τα μέλη της Πρωταθλήτριας ομάδας, θα γίνει με τον τρόπο που θα ορίσει το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Σάμου.
3)      Κατά τη απονομή Επάθλου και Μεταλλίων στην Πρωταθλήτρια ομάδα, όλοι οι ποδοσφαιριστές αυτής (τακτικοί και αναπληρωματικοί) οφείλουν να προσέλθουν και να τα  παραλάβουν. Οι ποδ/στες που δεν θα πειθαρχούν  σ’ αυτή τους την υποχρέωση τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών Πρωτ/τος και χρηματική ποινή διακοσίων (200)€ και εφόσον αποδειχθεί υπαιτιότητα  του Σωματείου  και της Διοίκησης του, κατά τη κρίση της διοργανώτριας, τιμωρείται με απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα του Πρωτ/τος στο οποίο δικαιούται να μετέχει κατά την επόμενη αγων/κη περίοδο και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 2.500€
4)      Θα απονεμηθούν έπαθλα ήθους στα σωματεία που θα περατώσουν τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου χωρίς να έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από κανέναν αγώνα και χωρίς να έχει επιβληθεί σε ποδοσφαιριστή, προπονητή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στο ίδιο το σωματείο καμία από τις ποινές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα.
5)      Το έπαθλο (κύπελλο) κάθε πρωταθλήματος – το οποίο δεν επιτρέπεται να είναι χρηματικό- πρέπει να ορίζεται από την προκήρυξη του και απονέμεται από την διοργανώτρια αρχή μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου αγώνα της πρωταθλήτριας . Κατ’ εξαίρεση με απόφαση της διοργανώτριας μπορεί να απονέμεται και νωρίτερα αν είναι μαθηματικά βέβαιη η κατάκτηση της πρώτης θέσης . Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω απονομή έχει καθαρά εθιμοτυπικό και δεν επιφέρει καμία έννομη συνέπεια  


ΑΡΘΡΟ 24ο – Επικοινωνία, ενημέρωση Σωματείων.
1)      Για όλες τις αποφάσεις της ΕΠΣ Σάμου και αυτές που είναι σχετικές με την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, η ενημέρωση των Σωματείων θα γίνεται εγγράφως απευθείας από την Ένωση.
2)      Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιήσουν μέσω της Δήλωσης Συμμετοχής τους στην  ΕΠΣ Σάμου  την ταχυδρομική τους διεύθυνση,  τον αριθμό Fax και το E-mail για επείγουσα επικοινωνία καθώς και την ισχύουσα σύνθεση του Δ.Σ. Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο δεν εκπληρωθεί η υποχρέωση του Σωματείου, να γνωρίσει τον τρόπο επικοινωνίας του με την Ένωση, η ευθύνη για την μη παραλαβή της αλληλογραφίας βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το Σωματείο.


ΑΡΘΡΟ 25ο – Συμμετοχή Ποδοσφαιριστών στις Μ.Ο. / Ε.Π.Σ. ΣΑΜΟΥ  & ευθύνη σωματείων (άρθρο 31 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, όλων των Σωματείων, στις Μικτές Ομάδες της ΕΠΣ Σάμου, όταν καλούνται για τη συγκρότηση των ομάδων αυτών ή για προπόνηση, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τόσο για τους ποδοσφαιριστές όσο και  για τις Διοικήσεις των Σωματείων που ανήκουν. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας επιβάλλονται με απόφαση της ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ / Ε.Π.Σ. Σάμου. οι ποινές που προβλέπει το άρθρο 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
2)      Ποδοσφαιριστής ο οποίος αποκλείσθηκε από Μικτή Ομάδα της ΕΠΣ Σάμου  λόγω τραυματισμού ή ασθένειας του, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνα της ομάδας στην οποία ανήκει πριν από την παρέλευση μιας αγωνιστικής από τη μέρα του αγώνα της Μικτής Ομάδας στον οποίο δεν πήρε μέρος για την πιο πάνω αιτία (η μέρα του αγώνα δεν υπολογίζεται). Εξαιρούνται της διάταξης αυτής, οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αγωνίσθηκαν με το Σωματείο τους λόγω τραυματισμού ή ασθένειας σε αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική του αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου.
3)      Η διαπίστωση των λόγων άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής του ποδοσφαιριστή ανήκει αποκλειστικά στην Ε.Π.Σ.Σάμου.
4)      Σωματείο που με οποιοδήποτε τρόπο απαγορεύει ή δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή του σε προπόνηση ή αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου. αποκλείεται κάθε φορά από τον πρώτο επόμενο αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου με
      απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ε.Π.Σ .Σάμου. κατά τη διαδικασία του άρθρου 31 του       Κ.Α.Π/ΕΠΟ
5)      Οι ποινές του άρθρου 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ επιβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε 15 ημερών από την τέλεση του παραπτώματος . Η έκτιση των ποινών αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική μέρα της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης.

ΑΡΘΡΟ 26ο – Γενικές Διατάξεις
1)      Με απόφαση της διοργανώτριας μπορεί να διεξαχθεί στο τέλος της περιόδου ή στην αρχή της επομένης, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Πρωταθλητή Α΄ Κατηγορίας και του Κυπελλούχου της ΕΠΣ περιόδου 2019 -20 . Στην περίπτωση αυτή τα του αγώνος αυτού ρυθμίζει με  απόφαση το Δ.Σ. της διοργανώτριας.
2)      Το Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της παρούσας εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο .
3)        Κάθε θέμα που δεν προβλέπεται στην παρούσα, στη κειμένη αθλητική νομοθεσία, στους Κανονισμούς ΕΠΟ που ισχύουν,  ρυθμίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου.
4)       Απαγορεύεται ρητώς η συμμετοχή ομάδας σωματείου – μέλους ΕΠΣ σε τουρνουά ή αγώνες όλων των κατηγοριών όταν αυτοί διεξάγονται από ιδιωτικό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δημοσίου φορέα, χωρίς την απαραίτητη προηγούμενη έγγραφη άδεια της ΕΠΣ στην οποία ανήκουν . Ένα δεν τηρηθεί η διαδικασία προέγκρισης της συμμετοχής ομάδας του σωματείου θα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης τριων (3) βαθμών από την ομάδα του σωματείου που μετέχει στο πρωτάθλημα της τοπικής κατηγορίας ή στην Γ Εθνική  και ετήσιος αποκλεισμός στους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές που έλαβαν μέρος. 


ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:……………………………………………………………..                                                           
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: …………………                                              …………………/……………………….
                                                                                                                                (τόπος)                (ημ/νια)
ΘΕΜΑ: «Δήλωση Συμμετοχής στο Τοπικό Πρωτάθλημα Ανδρών Α Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας αγ. περιόδου 2018-2019»

Προς:   Την Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ                                                 
Κύριε Πρόεδρε,
Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου μας, σε απάντηση της Προκήρυξης σας  αριθμ. Οικ 310/10-08-2018  για το Τοπικό  Πρωτάθλημα του θέματος, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ συμμετοχή του Σωματείου μας στο Πρωτάθλημα αυτό  και επί πλέον:

  1. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ τους όρους της Προκήρυξης αυτής, των  Καταστατικών της Ε.Π.Ο.  της Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ., και τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και καταθέτουμε στο Ταμείο σας σαν δικαίωμα συμμετοχής (παράβολο) το ποσό των εξήντα ευρώ ( 60,00 €)
  2. Ως έδρα στο Πρωτάθλημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το Γήπεδο ……………………………………….. που μας έχει παραχωρηθεί με απόφαση του οργάνου Διοίκησής του ………………………….., την οποία και  επισυνάπτουμε. ή το Ιδιόκτητο Γήπεδο μας……………………………………….. και ότι θα επιτρέπουμε  τη χρησιμοποίηση αυτού για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας (ισχύει μόνο για Σωματεία που έχουν ιδιόκτητο Γήπεδο)
  3. Τα χρώματα της στολής της ομάδας μας  είναι: 
Α) ΦΑΝΕΛΑ: …………………………………… ή εναλλακτικά………………………….   
Β) ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ : ………………………… ή εναλλακτικά………………………….
Γ) ΚΑΛΤΣΕΣ : …………………………………  ή εναλλακτικά………………………….
  1. Εδρεύουμε στ ………………………………….και τα γραφεία μας βρίσκονται στ………….……………….…………………………………………………….τηλέφ……………………………………FAX……………………………. (υποχρεωτικά) και e mail (αν υπάρχει)………………………………..



  1. Δηλώνουμε  υπεύθυνα  παρακάτω την σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας  που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της……………………………… και αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να γνωστοποιούμε άμεσα κάθε αλλαγή σ΄ αυτή, που θα προκύψει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, επίσης σας επισυνάπτουμε για κάθε μέλος μας ξεχωριστά έντυπο πράξης συναίνεσης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που φέρει το γνήσιο της υπογραφής :    

ΑΞΙΩΜΑ
ΟΝΟΜ/ΜΟ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ


































Για το Δ.Σ.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

              

                   ( Υπογραφή )                                                           (Σφραγίδα)       





Πρωτάθλημα Ανδρών Β΄ Κατηγορίας  2018-19
ΠΡΟΚΗΡΥΞH


Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου έχοντας υπόψη:  
1)      Την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία
2)      Το Καταστατικό της.
3)      Τους Κανόνες Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου και τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα.
4)      Την  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της από 07/08/2018.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Τους αγώνες του Πρωταθλήματος  Ανδρών των Σωματείων της Β΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας ΕΠΣ Σάμου, αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 με τους εξής όρους:
ΑΡΘΡΟ 1ο – Σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής (άρθρο 4. ΚΑΠ/ΕΠΟ).
  Δικαίωμα  συμμετοχής έχουν τα παρακάτω έντεκα  (11) Σωματεία υπό την προϋπόθεση ότι  θα έχουν εξοφλήσει τυχόν χρηματικές οφειλές προς ΕΠΟ – ΕΠΣ  μέχρι και την υποβολή Δήλωσης Συμμετοχής, η οποία δεν θα γίνει δεκτή αν δεν υπάρχει η εν λόγω προϋπόθεση    :
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΣΑΜΟΥ ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ  ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Η ΑΝΑΤΟΛΗ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ
ΑΟ ΜΕΣΑΡΙΑΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ  ΣΚ/ΚΟΣ ΠΟΛ/ΚΟΣ ΕΞ/ΚΟΣ ΜΟΡ/ΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΣΠΑΘΑΡΑΙΩΝ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ &ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧ. ΘΕΤ. ΕΠ/ΜΩΝ


ΑΡΘΡΟ 2ο – Σύστημα διεξαγωγής του Πρωτ/τος
1)       Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε έναν (1) Όμιλο αποτελούμενο από τα παραπάνω έντεκα (11) Σωματεία, σε δύο (2) Γύρους κατά τους οποίους κάθε Σωματείο θα αγωνισθεί με όλα τα υπόλοιπα με έναν (1) αγώνα στην έδρα  του και έναν (1) αγώνα στην έδρα του καθενός από τα άλλα δέκα (10) Σωματεία. 
2)       Ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Α κατηγορίας είναι δέκα(10). Σε περίπτωση που σωματείο με δικαίωμα προβιβασμού από την Β κατηγορία στην Α΄ δεν δηλώσει συμμετοχή  την θέση του θα πάρει το  τρίτο σωματείο του Τελικού Βαθμολογικού πίνακα της Β΄  Κατηγορίας και ου το καθεξής . Σε περίπτωση που ο αριθμός δεν συμπληρωθεί θα καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ της διοργανώτριας . 



ΑΡΘΡΟ 3ο – Προβιβασμός – Υποβιβασμός Σωματείων
1)      Το  πρώτο  Σωματείο του τελικού Βαθμολογικού Πίνακα της Β΄ Κατηγορίας δηλ ο Πρωταθλητής  θα προβιβασθεί  απευθείας  στην Α΄ Κατηγορία, το  δεύτερο  θα αγωνισθεί σε  διπλούς αγώνες κατάταξης  με τον προτελευταίο  του Τελικού  Βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος  Α΄ Κατηγορίας  της  ΕΠΣ Σάμου.
2)      Σωματείο που προβιβάζεται από την Β΄ κατηγορία στην Α΄ υποχρεούται σε περίπτωση παραμονής του σε αυτή  την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020   να συμμετέχει και στο Πρωτάθλημα Υποδομής της διοργανώτριας, σε αντίθετη περίπτωση θα υποβιβάζεται στην Β΄  Κατηγορία.
Σε περίπτωση μη καθόδου  του τμήματος Υποδομής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα  πέρα των κυρώσεων που προβλέπονται από τον ΚΑΠ (άρθρο 17 παρ.3) θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ .


ΑΡΘΡΟ 4ο – Προκήρυξη (έννοια) .
Η Προκήρυξη αυτή είναι πρόσκληση-πρόταση προς τα Σωματεία του 1ου Άρθρου , για την κατάρτιση σύμβασης προσχώρησης μεταξύ της  Ε.Π.Σ. Σάμου και αυτών με σκοπό τη συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα  της περιόδου 2018–2019. Η εν λόγω Σύμβαση συντελείται με την αποδοχή της παρούσας. Αποδοχή αυτής με επιφύλαξη έχει σαν συνέπεια τις κυρώσεις  του άρθρου 7 του ΚΑΠ/ ΕΠΟ.






ΑΡΘΡΟ 5ο – Δήλωση Συμμετοχής, Παράβολο –Ημερομηνία έναρξης.
1.      Όλα τα παραπάνω Σωματεία υποχρεούνται να υποβάλουν μέχρι το αργότερο μέχρι την Δευτέρα  27/08/2018 στην ΕΠΣ Σάμου. στην ΕΠΣ Σάμου ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, όπως το συνημμένο στη παρούσα  υπόδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 7,  του Κ.Α.Π. Η δήλωση πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με το ποσό των 40,00 €, ως παράβολο συμμετοχής.  καθώς επίσης και την ετήσια συνδρομή που αντιστοιχεί στο ποσό των  50,00 € . Ημερομηνία έναρξης των αγώνων ορίζεται η  29 &30 Σεπτεμβρίου 2018.
2.     Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και επιπλέον, κατατίθεται δήλωση σωματείου περί αποδοχής του Καταστατικού, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων της F.I.F.A, της U.E.F.A.  και της ΕΠΟ. 
Στο Συνυποσχετικό Διαιτησίας /Δήλωση Σωματείου που επισυνάπτεται στην παρούσα πρέπει να υπάρχει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου.

ΑΡΘΡΟ 6ο – Έδρα Σωματείου, Χρώματα και Σύμβολα ομάδας.
1)      Το Σωματείο που θα δηλώσει συμμετοχή υποχρεούται να γνωστοποιήσει με τη Δήλωση Συμμετοχής του στην ΕΠΣ Σάμου το Γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει για τους αγώνες του σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8 Κ.Α.Π /ΕΠΟ.  Για την έγκυρη  συμμετοχή Σωματείου σε ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα πρέπει να δηλώνεται ένα γήπεδο ως κύρια έδρα. Τα  Σωματεία όμως έχουν την δυνατότητα με την δήλωση συμμετοχής να ορίσουν και ένα δεύτερο  ως εναλλακτική έδρα. Εάν, κατά την διάρκεια των αγώνων πρωταθλήματος, Σωματείο από ενδεχόμενη αδυναμία (η οποία θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε λόγους ακαταλληλότητας ή ανάκλησης άδεια λειτουργίας των γηπέδων – ή του γηπέδου όταν- και θα διαπιστώνεται από την διοργανώτρια ), δεν μπορεί να αγωνιστεί στην κύρια ή την εναλλακτική έδρα που έχει δηλώσει, εχει την υποχρέωση να βρει άλλη εναλλακτική έδρα και σε περίπτωση που δεν βρει, να δεχθεί, ως έδρα της, το γήπεδο που θα ορίσει η κατά περίπτωση, διοργανώτρια.   
2)      Μαζί με τη Δήλωση Συμμετοχής, το κάθε σωματείο ξεχωριστά θα πρέπει να καταθέσει παραχωρητήριο για τη χρήση του Γηπέδου που  θα έχει εκδώσει ο αρμόδιος φορέας Διοίκησης  του ή το Σωματείο στο οποίο ανήκει, πλην όσων το δικαίωμα παραχώρησης έχει μεταβιβασθεί στην ΕΠΣ από τον αρμόδιο φορέα , για όσο διαρκέσει αυτό. Στην περίπτωση που δεν έχουν αδειοδοτηθεί όλα τα γήπεδα και μέχρι να αδειοδοτηθούν, η ΕΠΣ Σάμου έχει το δικαίωμα να ορίζει τις έδρες των ομάδων αυτών σε αδειοδοτημένα γήπεδα, με την υποχρέωση να προσκομίσουν παραχωρητήριο τα Σωματεία όταν αδειοδοτηθούν τα γήπεδα που θα έχουν  δηλώσει ως έδρα τους. 
3)      Τα γήπεδα των αγώνων για τα γηπεδούχα σωματεία ορίζονται με την προκήρυξη  ή με εγγραφο της ΕΠΣΣ , αμέσως μόλις καταρτίζεται το πρόγραμμα των αγώνων. Αλλαγή  έδρας κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος των Σωματείων. Επιτρέπεται αλλαγή έδρας μόνο λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή ανάκλησης  της άδειας παραχώρησης του γηπέδου ( άρθρο 8, παρ. 11 γ ΚΑΠ/ΕΠΟ)

4)      Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρόκειται να εκτελεσθούν έργα σε οποιοδήποτε Γήπεδο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλο αρμόδιο φορέα στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται το Γήπεδο, υποχρεωτικά δέκα (10) τουλάχιστον μέρες πριν θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Σ.Σάμου έγγραφο με το οποίο θα γνωστοποιείται η έναρξη των έργων, η οποία και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας θα ματαιώνεται  με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου το οποίο θα υφίσταται τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον ΚΑΠ/ΕΠΟ.
5)      Όλα ανεξαιρέτως  τα Σωματεία που διαθέτουν το ιδιόκτητο Γήπεδό τους , για  τους αγώνες του Πρωτ/τος είτε των ίδιων είτε άλλων Σωματείων, οφείλουν επι ποινή απαραδέκτου της Δήλωσης Συμμετοχής, να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των Γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας.
6)      Στη Δήλωση Συμμετοχής τα Σωματεία υποχρεούται να δηλώσουν στην διοργανώτρια. τα χρώματα τους, καθώς επίσης και τις εναλλακτικές περιπτώσεις στις  στολές των ποδοσφαιριστών (φανέλες- παντελονάκια – καλτσες).   Η δηλώσει αυτή γίνεται συγχρόνως με τη δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα  (άρθρο 14  ΚΑΠ/ΕΠΟ.)
7)      Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα ισχύει η αρίθμηση στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών από το ένα (1) έως το δεκαοκτώ (18) 


ΑΡΘΡΟ 7ο – Πρόγραμμα αγώνων, Διάρκεια, Ημέρα και Ωρα τέλεσης αγώνων
1)      Για τους αγώνες θα εκδοθεί αγωνιστικό πρόγραμμα, ύστερα από δημόσια κλήρωση που θα γίνει από την Ε.Π.Σ. Σάμου. Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως μπορεί να διεξάγονται και τις υπόλοιπες ημέρες  για ειδικούς λόγους και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της διοργανώτριας.

2)      Η πρόσκληση ομάδας για να συμμετάσχει στους αγώνες θα γίνεται με την κοινοποίηση προ τριών (3) ημερών πριν από τη μέρα διεξαγωγής τους βάσει του προγράμματος της παραπάνω παραγρ. (1) .  Ειδικά για περιπτώσεις αγώνων κατάταξης (play off και play out), μπαράζ ή άλλων έκτακτων περιπτώσεων, η σχετική προθεσμία ορίζεται σε δύο (2) ημέρες .
 Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα με κοινή συμφωνία τους. 

Στη πρόσκληση θα ορίζεται η ημ/νία διεξαγωγής των αγώνων, οι γηπεδούχες ομάδες, τα γήπεδα των αγώνων και η ώρα έναρξής τους.
            Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα έναρξης αγώνα ή και το γήπεδο τέλεσης αυτού, υποχρεούμενη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη έναρξη του. Το 24ωρο  αρχίζει από την αποστολή της ειδοποίησης με fax ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, από τη διοργανώτρια στους εμπλεκομένους   
            Σε εξαιρετικές επίσης περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί, κατά τη κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους  ανώτερης βίας (πχ διακοπή συγκ/νιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ) ή για σπουδαίο λόγο, με απόφαση του Προέδρου της οικείας ΕΠΣ,  ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα Σωματεία.

Ομάδα που δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνα  οποιοδήποτε πρωταθλήματος πρέπει να ειδοποιήσει αιτιολογημένα με έγγραφο της τη διοργανώτρια, πριν από τέσσερις (4), τουλάχιστον ημέρες, εκτός αν ειδοποιήθηκε, για την υποχρέωσή  της να αγωνιστεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ (8)  ημερών, οπότε η ειδοποίηση αυτή πρέπει να γίνει πριν από τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες      
3)    Η διάρκεια όλων των αγώνων πρωταθλημάτων  θα είναι ενενήντα  (90) λεπτά της ώρας , σε δύο (2) ημίχρονα από σαράντα πέντε (45) λεπτά το καθένα .Η διάρκεια της ανάπαυλας (ημίχρονο) δεν θα ξεπερνά τα  δεκαπέντε (15) λεπτά. 

ΑΡΘΡΟ 8ο – Τήρηση Τάξεως –Υποχρεώσεις γηπεδούχων ομάδων.
1)      Η πρόληψη και η καταστολή των εκδηλώσεων που δυσφημούν το άθλημα και διεγείρουν το φίλαθλο κοινό, είναι υποχρέωση όλων γενικά των Σωματείων. Ειδικότερα όμως τα γηπεδούχα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να παίρνουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή επεισοδίων, από πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους με τις σχέσεις που προβλέπουν τα σχετικά άρθρα του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ και να φροντίζουν για την διεξαγωγή των αγώνων σε κλίμα τάξης και ασφάλειας.
2)      Επίσης οι γηπεδούχες ομάδες έχουν την ευθύνη για την επάρκεια-καταλληλότητα των Γηπέδων τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 8, 9 &10  του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.

3)      Η γηπεδούχος ομάδα έχει ακόμη την υποχρέωση για την παρουσία στο γήπεδο γιατρού, Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών , και πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .  Σε αντίθετη  περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται  με υπαιτιότητα της γηπεδούχο ομάδας  η οποία χάνει τον αγώνα  με τέρματα 0 – 3  και της επιβάλλεται  χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην διεξάγει των αγώνα και  να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
4)      Τα γηπεδούχα σωματεία έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν στον Διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα την άδεια διεξαγωγής του. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της, ο αγώνας δεν θα τελείται και θα   κατακυρώνεται στην φιλοξενούμενη ομάδα το αποτέλεσμά του .



AΡΘΡΟ 9Ο – Παρατηρητής αγώνα.
Σε κάθε αγώνα ορίζεται εκπρόσωπος της διοργανώτριας ως Παρατηρητής Αγώνα, που ασκεί τις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό Παρατηρητών Αγώνων Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου.
 
ΆΡΘΡΟ 10Ο   - Διαιτητές Αγώνων (άρθρο 12  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Ο ορισμός των Διαιτητών και των Βοηθών Διαιτητών των αγώνων, θα γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας Ε.Π.Ο. από το αρμόδιο Τοπικό Όργανο Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. Σάμου και από τους Πίνακες  Διαιτητών της.
2)      Εάν δεν προσέλθει ο διαιτητής που έχει ορισθεί ή εάν ο διαιτητής, μετά την έναρξη του αγώνα, ασθενήσει ή τραυματισθεί και αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα, χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων, των παραγόντων ή των φιλάθλων του, τότε ο αγώνας θα αρχίσει στην πρώτη περίπτωση και θα συνεχιστεί στην δεύτερη, ενώ καθήκοντα διαιτητή θα αναλάβει ο αναπληρωτής του διαιτητή, εφόσον είχε ορισθεί τέτοιος και αν όχι , τότε εκείνος από τους βοηθούς διαιτητές ο αξιολογημένος να αγωνίζεται σαν διαιτητής ή βοηθός σε μεγαλύτερη κατηγορία , σε ισότητα ο αρχαιότερος και σε νέα ισότητα ο πρεσβύτερος σε ηλικία.
 Εάν  δεν προσέλθει ούτε ο διαιτητής που έχει ορισθεί, ούτε ο αναπληρωτής του (αν έχει ορισθεί) , ούτε οι βοηθοί διαιτητών, τότε ο αγώνες ματαιώνεται χωρίς ευθύνη των ομάδων και επαναορίζεται  από την διοργανώτρια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΑΠ. 
Η μη προσέλευση  των διαιτητών θεωρείται διαιτητικό παράπτωμα σύμφωνα με το άρθρο 58 του Κανονισμού διαιτησίας και στους διαιτητές που δεν προσήλθαν αδικαιολόγητα επιβάλλεται η ποινή αποκλεισμού από συμμετοχή σε αγώνες ποδοσφαίρου μέχρι έξι (6) μήνες.
3)      Τα έξοδα διαιτησίας βαρύνουν εξ ολοκλήρου  τα γηπεδούχα σωματεία και καταβάλλονται υποχρεωτικά  πριν την έναρξη του αγώνα από την υπόχρεη γηπεδούχο ομάδα. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του συνόλου της δαπάνης διαιτησίας (αποζημίωση – έξοδα μετακίνησης και διαμονής) ο Διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα και αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0 – 3  και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται ως ακολούθως : με χρηματική ποινή πεντακοσίων (500) ευρώ για τα τοπικά πρωταθλήματα , επί πλέον μέχρι την εξόφληση της δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στην διοργανώτρια  δεν ορίζονται οι αγώνες της ομάδας αυτής και κατακυρώνονται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.
4)      α) Οι αγώνες είναι δυνατόν να διεξάγονται με ένα Διαιτητή και ένα Βοηθό Διαιτητή ή και μόνο με ένα Διαιτητή, ανάλογα με την κρισιμότητα του κάθε αγώνα και κατά την κρίση της διοργανώτριας.
β) Εφόσον υπάρχει  μερική ή ολική  αποχή διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία Διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων του προγράμματος, το Δ.Σ της Ε.Π.Σ. Σάμου δύναται να ζητήσει τον ορισμό διαιτητών , από οποιαδήποτε άλλη Ε.Π.Σ., για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων . Σε περίπτωση άρνησης των Ε.Δ. των άλλων Ε.Π.Σ.  να ορίσουν διαιτητές , τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. (ΚΕΔ/ΕΠΟ)

ΑΡΘΡΟ 11ο – Περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής ποδοσφαιριστών σε αγώνες (άρθρο 19  ΚΑΠ/ΕΠΟ )– Ειδικές υποχρεώσεις Σωματείων για συμμετοχή ποδ/στων τους στους αγώνες).
1)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνισθεί εντός 24ώρου σε δύο αγώνες του Σωματείου που ανήκει. Ο υπολογισμός του 24ώρου  αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δευτέρου αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ΚΑΠ/ΕΠΟ ύστερα από απόφαση του αρμόδιου οργάνου της ΕΠΣ Σάμου.
2)      Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, από την 1η Ιουλίου έως την 30 Ιουνίου του επομένου έτους, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύναται να αγωνιστούν, σε επίσημους αγώνες, μόνο για δύο σωματεία (ανεξαρτήτων της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν). Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύνανται να εγγράφονται- μετεγγράφονται σε τρία (3), το ανώτατο, ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά να αγωνίζονται μόνο για λογαριασμό δυο . Η τυχόν συμμετοχή τους σε αγώνες του τρίτου σωματείου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και δίδει το δικαίωμα ενστάσεως  σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΚΑΠ.   
3)      Απαγορεύεται η συμμετοχή γυναικών σε αγώνες που οι διαγωνιζόμενες ομάδες συγκροτούνται από άνδρες, καθώς και το αντίστροφο.
4)      Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14Ο έτος της ηλικίας του . Ο προσδιορισμός της ηλικίας των 14 ετών των  ποδοσφαιριστών για να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνίζονται σε αντρικές ομάδες  νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 14 ετών από την ημέρα των γενεθλίων του και μετά. Ο διαιτητής υποχρεούται να μην επιτρέπει την συμμετοχή του. Εάν όμως παρά ταύτα ο ποδ/στης μετάσχει στον αγώνα θεωρείται αντικανονική η συμμετοχή του. Ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο τμήμα με ποινή απαγόρευσης διαιτησίας αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.
5)      Ένας Ποδοσφαιριστής, όταν έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή Ε.Π.Ο. ή UEFA  ή έχει υποβάλλει αίτηση για έκδοση ταυτότητας προπονητή, παύει αυτόματα να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται . Η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική συμμετοχή και επισύρει τις από τους Κανονισμούς της ΕΠΟ προβλεπόμενες ποινές για τον ίδιο και το σωματείο (άρθρο 13 Κανονισμός Προπονητών) .
6)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή ΕΠΟ ή UEFA ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει λήξει ή βρίσκεται εν ισχύ, εφόσον επιθυμεί να αγωνίζεται, θα πρέπει να καταθέσει  την ταυτότητα αυτή στην ΕΠΟ τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου της κατηγορίας στην οποία θέλει να αγωνισθεί και να υποβάλλει έγγραφη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι αυτή την αγνωστική περίοδο  επιθυμεί να αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής . Μετά από την ενέργεια αυτή δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί   ως προπονητής καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.  
7)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει υποβάλλει την κατά ανωτέρω παράγραφο δήλωση και διαθέτει τα ανάλογα προσόντα, δύναται να απασχολείται ως προπονητής στα τμήματα υποδομών του σωματείου στο οποίο αγωνίζεται, όποτε σε αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται να καταθέσει την ταυτότητα του .    
8)      Απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους και η συμμετοχή στον αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί µε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ( παράγοντα, εφόρου, προπονητή, φυσικοθεραπευτή, Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας των ομάδων κ.λπ.). Τυχόν συμμετοχή σε αγώνα  είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης, συνεπάγεται την απώλεια του αγώνα για την υπαίτια ομάδα  και   εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ
9)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή ερασιτεχνικού Σωματείου να αγωνισθεί στην ομάδα του για µια αγωνιστική εφ’ όσον κλήθηκε εγγράφως σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα από την διοργανώτρια και δεν προσήλθε αδικαιολόγητα. Σε περίπτωση που θα αγωνισθεί η συμμετοχή είναι  αντικανονική.
10)  Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή  στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’  όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών, που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές Εθνικές Ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α.  και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) Ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.  Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, αλλιώς η συμμετοχή είναι αντικανονική. (άρθρο19 παρ. 12 ΚΑΠ/ΕΠΟ)
11)  Τα Σωματεία Β΄ Κατηγορίας  υποχρεούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων τους να χρησιμοποιούν τουλάχιστο έναν (1) ποδοσφαιριστή στην 11άδα τους , που να έχει γεννηθεί από το έτος 2001 και μετά όποιος   να έχει   δικαίωμα να αγωνίζεται  σε ελληνικές εθνικές ομάδες   (βάσει άρθρου 19, παρ.15  ΚΑΠ 2018-19 )
12)  Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των  ποδοσφαιριστών ως ημερομηνία γέννησης τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης τους ( άρθρο 19 παρ. 11β)
13)  Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα επιτρέπονται μέχρι τέσσερις (4) αλλαγές σε κάθε αγώνα. (άρθρο 16 παρ. 3 α) .
14)  Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε αγώνες του σωματείου που ανήκει, εφόσον δεν έχει προβεί σε έγκαιρη και νομότυπη  δήλωση συναίνεσης της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.  
15)  Διαιτητές εν ενεργεία ή μη δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες, τυχόν δε συμμετοχή τους είναι αντικανονική και προκαλεί τις προβλεπόμενες από τον παρόντα Κανονισμό κυρώσεις σε περιπτώσεις ένστασης.  
16)   Η παράβαση  των απαγορεύσεων των παραπάνω περιπτώσεων συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης ή υπαίτια ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα . Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς τρεις (3) και τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις(3) βαθμοί από το πίνακα την βαθμολογίας  του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή. 
17)   Ο έλεγχος ανήκει στο διαιτητή του αγώνα ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής . Σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς ελέγχου εκ μέρους του διαιτητή  τότε αυτός τιμωρείται με την ποινή του μη ορισμού του σε αγώνες για διάστημα δύο (2)  μηνών.     
18)  Όπου αναφέρεται «συμμετοχή ποδοσφαιριστή », εννοείται η αγωνιστική συμμετοχή του στον αγώνα και όχι απλά η αναγραφή του  στο Φ.Α (άρθρο 19 παρ.17)

ΑΡΘΡΟ 12ο  Γιατροί – Προπονητές –  Παράγοντες Ομάδων – Δημοσιογράφοι  
(άρθρα 16 , 18&29  ΚΑΠ/ΕΠΟ)..
Μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη επιτρέπεται βάσει καταστάσεων που παραδίδουν τα διαγωνιζόμενα Σωματεία, να εισέρχονται και να παραμένουν εφόσον επιδείξουν την ταυτότητά τους αστυνομική ή επαγγελματική ή το Δελτίο Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου  μόνο τα εξής πρόσωπα:
α) Ο γιατρός . Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών , και πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .  Σε αντίθετη  περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται  με υπαιτιότητα της γηπεδούχο ομάδας  η οποία χάνει τον αγώνα  με τέρματα 0 – 3  και της επιβάλλεται  χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην διεξάγει των αγώνα και  να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
β) Ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας ο οποίος πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλος του Δ.Σ. ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  . Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν έχει αυτή την ιδιότητα, το υπεύθυνο Σωματείο θα τιμωρείται με εκατό (100)€ πρόστιμο. Σε περίπτωση δε υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.   γ) Ο φυσικοθεραπευτής  της κάθε ομάδας δ) Ο προπονητής κάθε ομάδας και ο τυχόν βοηθός του, εφ’ όσον κατέχουν Δελτίο πιστοποίησης  προπονητή ή ο υπεύθυνος λειτουργίας της κάθε ομάδας, εφόσον επιδεικνύει στον Διαιτητή Δελτίο Υπεύθυνου Αγωνιστικής Λειτουργίας που έχει εκδοθεί από την ΕΠΣ Σάμου.   ε) Δύο τραυματιοφορείς με διακριτικά  οι οποίοι δεν μπορούν να είναι μέλη των Δ.Σ. των σωματείων. Οι γιατροί , Φυσικοθεραπευτές και οι νοσηλευτές θα πρέπει να αποδεικνύουν την ιδιότητα τους , με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και σφραγίδας. 

Τα Σωματεία τα οποία δεν έχουν διπλωματούχο προπονητή έχουν το δικαίωμα να έχουν ακόμα ένα άτομο στον πάγκο, πλην του μέλους  του Δ.Σ.  Αυτό  το άτομο θα χαρακτηρίζεται ως Υπεύθυνος  Λειτουργίας του αγωνιστικού τμήματος  και θα υπόκειται σε Πειθαρχικό έλεγχο, ως μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου και υποχρεωτικά θα εκδίδει ανάλογο Δελτίο Πιστοποίησης  (Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας)   από την ΕΠΣΣ. Το άτομο αυτό μετά την έκδοση του Δελτίου Πιστοποίησης   δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ως ποδοσφαιριστής σε κανένα αγώνα διοργανωσης της ΕΠΣ Σάμου.  
Διευκρινίζουμε ότι ο Υπεύθυνος  Αγωνιστικής Λειτουργίας, καθώς επίσης και κάθε παριστάμενο άτομο που δεν κατέχει δίπλωμα και Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή  ΕΠΟ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε κάθε περίπτωση να εκτελεί στην πράξη χρέη προπονητή, δίνοντας δλδ οδηγίες στους ποδοσφαιριστές μη καθήμενος  στον πάγκο της ομάδας του . Η εφαρμογή του ανωτέρω είναι ευθύνη του διαιτητή.

Για την  παρουσία στον πάγκο ατόμου ως εκπροσώπου του Σωματείου απαιτείται η  ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  και προϋποθέτει κατά την έναρξη του αγώνα την επίδειξη της ταυτότητάς του ή άλλου δημόσιου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει αυτή ή Δελτίου Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου.
  
Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εφόσον επιδεικνύουν στον Παρατηρητή ή στον Διαιτητή  του αγώνα πιστοποίηση την οποία θα εκδίδει η ΕΠΣ Σάμου έπειτα από αίτησή τους πριν από την έναρξη της διοργάνωσης . Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Για την τήρηση των προαναφερθέντων υπεύθυνοι είναι οι Διαιτητές – Βοηθοί  οι οποίοι θα ελέγχονται Πειθαρχικά για την τήρησή τους. Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Υπεύθυνος για την τήρηση των ανωτέρων είναι ο διαιτητής του αγώνα Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
 
 


ΑΡΘΡΟ 13ο – Μη τέλεση-διακοπή-αναβολή αγώνων (άρθρο 21 του ΚΑΠ/ ΕΠΟ)-Αδυναμία συμμετοχής (άρθρο 17 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται οι 2 (δύο) ομάδες, επανορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της απόφασης.
2)      Αγώνας που αναβάλλεται εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών ή λόγω διακοπής συγκοινωνιών, επανορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας η οποία παίρνει υπόψη της επίσημες βεβαιώσεις των αρμοδίων κατά περίπτωση Δημόσιων Υπηρεσιών και εφόσον κρίνει δικαιολογημένη την αδυναμία καθόδου των ομάδων λόγω ανωτέρας βίας, από την οποία είναι αδύνατη η έγκαιρη προσέλευσή τους στο γήπεδο.

          ΑΡΘΡΟ 14ο – Δελτίο - Κατάσταση υγείας Ποδοσφαιριστών  Δελτίο Πιστοποίησης  Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στους αγώνες επιτρέπεται σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Κ.Α.Π./ΕΠΟ.
1.)    Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο     διαιτητή : 
α) Τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των ποδοσφαιριστών που εκδίδονται  σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών, Μεταγραφών και Αποδεσμεύσεων της Ε.Π.Ο.
β) Κατάσταση Υγείας Ποδοσφαιριστών στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και των ομάδων που ανήκουν, με ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στη κατάσταση  ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους και ισχύει για ένα (1) χρόνο.  Η ως άνω ιατρική θεώρηση, πραγματοποιείται  από μια από τις εξής ιατρικές ιδιότητες : αθλίατρο, ορθοπεδικό ,παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο ,αγροτικό ιατρό, ιατρό γενικής ιατρικής  είναι  υποχρεωτική σε ετήσια βάση για κάθε ποδοσφαιριστή και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης το αγώνα    Η απόδειξη, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη.
Αντίγραφο της κατάστασης υγείας  κατατίθεται υποχρεωτικά, και εντός 24ώρου  από την ιατρική θεώρηση της, στην ΕΠΣΣ, με ευθύνη της ομάδος αποτελεί δε το αδιαμφισβήτητα, επίσημο έγγραφο σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγών.  Η κατάθεση, στη διοργανώτρια, της κατάστασης υγείας των ποδοσφαιριστών, εφ’ όσον έχει συντελεσθεί πέραν της 24ώρου προθεσμίας, δεν επιφέρει ακυρότητα ή κύρωση, με βασική πάντοτε προϋπόθεση, ότι η κατάθεση αυτή έχει πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από την τέλεση του αγώνα.

Στην κατάσταση Υγείας των Ποδοσφαιριστών υποχρεωτικά καταχωρείται η δήλωση συναίνεσης περί της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων του αναγραφόμενου ποδοσφαιριστή. Όποιος ποδοσφαιριστής δεν αποδεχθεί την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων  από την ΕΠΣ και την ΕΠΟ , δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις που έχει δικαίωμα να αγωνίζεται η ομάδα του. 
 
  ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ (ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ, ΣΒΗΣΙΜΑΤΑ Κ.Λ.Π). ΚΑΘΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΗΜ/ΝΙΑ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.

γ) Δελτίο πιστοποίησης προπονητή  (η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τα Πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών  των ΕΠΣ ) 


2.)    Ο Διαιτητής έχει την υποχρέωση να σημειώσει στην οικεία στήλη του ΦΑ τις τυχόν ελλείψεις ανωτέρω  δικαιολογητικών.
3.)    Ο έλεγχος των στοιχείων γίνεται από το Διαιτητή και τους αρχηγούς των διαγωνιζόμενων  ομάδων υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του Διαιτητή συμπλήρωση του ΦΑ ή όταν ο ποδοσφαιριστής λαμβάνει μέρος στον αγώνα μετά την έναρξή του κατά τη στιγμή που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο.
4.)    Ο Διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει τα δικαιολογητικά των διαγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του ΦΑ, οι δε αρχηγοί των ομάδων μπορούν να τα ζητήσουν σε αυτό  το διάστημα για να τα ελέγξουν μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας.
5.)    Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα Πρωταθλήματος  χωρίς τα δικαιολογητικά των εδαφίων α’ και β’ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, ο δε Διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ποδοσφαιριστής συμμετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση ένστασης υφίσταται τις προβλεπόμενες για τη περίπτωση κυρώσεις.





ΑΡΘΡΟ 15ο – Προσέλευση ομάδων – Μπάλες – Φαρμακευτικό υλικό -  Φύλλο Αγώνα  Άδεια Αγώνα (άρθρο 15 , 16 του ΚΑΠ/ΕΠΟ)

1)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσέρχεται στο Γήπεδο τουλάχιστο μία (1) ώρα πριν από την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ανεξάρτητα από τυχόν επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε (5) τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα
2)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσκομίζει στο Γήπεδο  τουλάχιστο τέσσερις  (4) μπάλες όταν είναι γηπεδούχος, και τουλάχιστο δύο ( 2) μπάλες όταν είναι φιλοξενούμενη.
3)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό(ψαλίδι, ψυκτικά, γάζες, επίδεσμοι κλπ) .Ειδικά η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να μεριμνά ώστε να υπάρχει φορείο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για τη μεταφορά τυχόν τραυματιζόμενων ποδοσφαιριστών. Το φορείο πρέπει να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο των αποδυτηρίων.

4)      Το Φύλλο Αγώνα  συντάσσεται από τον Διαιτητή του αγώνα  σε τέσσερα  (4) αντίγραφα, με στυλό διαρκείας ή μελάνης  και περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα από το άρθρο 15 Κ.Α.Π/ΕΠΟ. στοιχεία, τα ονοματεπώνυμα των τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών,  τη χρονική στιγμή του τραυματισμού τους, τις ποινές, τις αντικαταστάσεις ποδ/στών και κάθε άλλο περιστατικό που ενδιαφέρει.

ΑΡΘΡΟ 16ο – Αδυναμία συμμετοχής ομάδας σε αγώνες  – Υποβιβασμός λόγω αρνητικής βαθμολογίας (άρθρα 17 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1.   Σωματείο που δεν κατέρχεται ν’ αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από εννέα (9) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0 – 3 και με χρηματική ποινή από πενήντα (50) έως  πεντακόσια (500). Περαιτέρω το Σωματείο τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου. Η ποινή αυτή επιβάλλεται για κάθε αγώνα που το σωματείο δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται ή δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα μέχρι τρεις (3) αγώνες σε κάθε πρωτάθλημα. Οι αγώνες που δεν διεξάγονται λόγω παραίτησης ή μη καθόδου ενός σωματείου  προσμετρούνται  κανονικά για την έκτιση των ποινών των ποδοσφαιριστών, των αξιωματούχων του αντιπάλου σωματείου, όπως και της ίδιας της αντιπάλου (πχ ποινή κεκλεισμένων των θυρών).      
2.   Σωματείο  που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από τρεις (3) αγώνες της ίδιας διοργάνωσης αποβάλλεται με απόφαση με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της διοργανώτριας και υποβιβάζεται στην αμέσως κατηγορία με συνολική ποινή αφαίρεσης μείον έξι (-6) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος που θα  συμμετέχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η ποινή αυτή εκτίεται μόνο όταν πρόκειται για υποβιβασμό από επαγγελματική σε επαγγελματική ή από ερασιτεχνική σε ερασιτεχνική κατηγορία , ενώ εκτίεται μόνο την επόμενη και δεν μεταφέρεται στην μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.
3.   Από τις παραπάνω κυρώσεις απαλλάσσεται το σωματείο που δηλώνει αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα εφ’οσον αυτή οφείλεται σε ανώτερη βία. Ως ανώτερη βία νοείται, ενδεικτικά η διακοπή των συγκοινωνιών (σιδηροδρομική, ακτοπλοϊκή, αεροπορική κλπ) από οποιαδήποτε αιτία από την οποία είναι αδύνατη ή έγκαιρη προσέλευση στο γήπεδο του σωματείου.  
4.    Σωματείο που δηλώνει εμπρόθεσμα αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα, η οποία δεν κρίνεται δικαιολογημένη από την διοργανώτρια ή σωματείο που αρνείται να αγωνιστεί στην έδρα αντιπάλου της , ή οποία όμως έχει μετακινηθεί για τον αγώνα του πρώτου γύρου , εκτός από τις ποινές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υποχρεούται να καταβάλλει – κατά περίπτωση- αποζημίωση που καθορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας τόσο στο αντίπαλο σωματείο όσο και στην διοργανώτρια του πρωταθλήματος . Ομάδα που δεν δηλώνει εγκαίρως την αδυναμία συμμετοχής της στον αγώνα , εις τρόπον ώστε να μετακινηθεί ασκόπως η αντίπαλη ομάδα και οι διαιτητές του αγώνα τιμωρείται εκτός των λοιπών μια με χρηματική ποινή από 500,00 έως 5.000,00 ευρώ.        



ΑΡΘΡΟ 17ο – Βαθμολογία- Βαθμολογική κατάταξη ομάδων (άρθρο 20 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Η βαθμολογία των αγώνων γίνεται ως εξής: ΝΙΚΗ-βαθμοί 3, ΙΣΟΠΑΛΙΑ–βαθμός 1, ΉΤΤΑ–βαθμοί 0
2)      Η βαθμολογία των αγώνων τηρείται από την διοργανώτρια σε ειδικούς πίνακες.

ΑΡΘΡΟ 18ο – Πειθαρχικός έλεγχος.
Ο πειθαρχικός έλεγχος των Σωματείων, παραγόντων και ποδοσφαιριστών γίνεται με βάση τις σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π/ ΕΠΟ .του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ  και του Καταστατικού της Ε.Π.Σ Σάμου και ασκείται:
α) Σε πρώτο βαθμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΣ και σε περίπτωση μη λειτουργίας της από το Δ.Σ. αυτής.
             β) Σε δεύτερο βαθμό από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ της Ε.Π.Ο.

ΑΡΘΡΟ 19ο – Υποβολή ενστάσεων (άρθρο 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Τα διαγωνιζόμενα Σωματεία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ένσταση για όσες περιπτώσεις τούτο προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Α.Π./ΕΠΟ (Άρθρο 23 κ.λ.π.)
2)      Η ένσταση υποβάλλεται είτε επί του Φ.Α. με ειδική καταχώρηση του Αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας είτε με εμπρόθεσμη υποβολή στη διοργανώτρια συστημένης επιστολής ή με αποδεικτικό επίδοσης και υποχρεωτικά και με ΦΑΞ
3)      Η ένσταση δεν ανακαλείται για κανένα λόγο και συζητείται υποχρεωτικά, έστω και αν το ενιστάμενο Σωματείο δηλώσει εγγράφως ότι παραιτείται από την παραπέρα συζήτηση αυτής.
4)      Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α. δηλαδή αντικανονικού ορισμού διαιτητών, αντικανονικότητηας γηπέδου (αυτές οι ενστάσεις υποβάλλονται πριν  από την έναρξη του αγώνα) και πλαστοπροσωπίας ( μέχρι την λήξη του αγώνα ) δεν απαιτείται υπόμνημα για υποστήριξη , παρά μονο χρηματικό παράβολο μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  ημέρες από την τέλεση του αγώνα . Οι υπόλοιπες ενστάσεις , δηλαδή αντικανονικής συμμετοχής ποδ/στων και αντικανονικής διακοπής του αγώνα , υποβάλλονται σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την τέλεση του αγώνα με χωριστό για την καθεμία υπόμνημα και χρηματικό παράβολο στην Ε.Π.Σ.Σ.
5)      Καταγγελία από Τρίτο σωματείο  επιτρέπεται να διατυπωθεί αποκλειστικά  για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα μέσα σε αποκλειστική  προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την τελεσή του  με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το καταγγέλλων σωματείο έχει άμεσο εννομο συμφέρον κατά το χρόνο άσκησης της καταγγελίας, το οποίο περιοριστικά προσδιορίζεται στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος που μετέχει  και έχει σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα κατά της οποία στρέφεται η καταγγελία . Οι παραπάνω καταγγελίες που αποστέλλονται στην διοργανώτρια με συστημένη επιστολή με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης διαβιβάζονται υποχρεωτικά μέσω fax τόσο η καταγγελία όσο και το αποδεικτικό κατάθεσης του προβλεπόμενου για την ένσταση παραβόλου εντός της παραπάνω προθεσμίας, με  ποινή απαραδέκτου της συζήτησης εφόσον δεν κατατεθεί παράβολο ή κατατεθεί ελλιπές ή εκπρόθεσμο.
6)      Ειδικά και μόνο για ένσταση πλαστοπροσωπία απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου αυτή στρέφεται . Σε περίπτωση δε, που γίνει δεκτή, επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο μόνο το /τα παράβολα/ για τους ποδοσφαιριστές των οποίων διαπιστώθηκε η πλαστοπροσωπία .
7)      Εφόσον υποβληθεί και γίνει δεκτή ένσταση πλαστοπροσωπίας πέρα από την απώλεια του αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ του αντίπαλου σωματείου, µε τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί το αντίπαλο σωματείο, πλην των χρηματικών ποινών του άρθρου 23 του ΚΑΠ  αφαιρούνται από την υπαίτια ομάδα πέντε (5) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα  του πρωταθλήματος . Ξέχωρα από τα παραπάνω, ο αναγραφόμενος στο Φ.Α. εκπρόσωπος του υπαίτιου σωματείου, που υποχρεωτικά πρέπει να είναι µέλος του Δ.Σ. του  σωματείου τιμωρείται µε ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) έτη που αρχίζει  να υπολογίζεται  από την επομένη της διεξαγωγής του αγώνα,   ο δε παραβάτης ποδοσφαιριστής εφόσον διαπιστωθεί η ταυτότητά του, µε αποκλεισμό δύο (2) ετών και σε περίπτωση υποτροπής µε διαγραφή από τα μητρώα ποδοσφαιριστών της Ε.Π.Ο., στον προπονητή δε επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης είσοδου στους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη, εκτός αν αποδεδειγμένα έκαναν σχετική καταγγελία στο διαιτητή που γράφτηκε στο Φ.Α.
8)      Η ομάδα που, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο γίνεται υπότροπος πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή,  υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και αν δεν υπάρχει, δεν δικαιούται συµµετοχής στο Πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου.
9)      Τα παράβολα για κάθε ένσταση  ορίσθηκαν με την από 07/08/2018  απόφαση του Δ.Σ. της  Ε.Π.Σ.Σάμου στο ποσό των 100,00 ευρώ .

ΑΡΘΡΟ 20ο – Υποβολή εφέσεων
Η Ε.Π.Ο. ως υπερκείμενη ποδοσφαιρική Αρχή, έχει την εποπτεία και τον έλεγχο σε όλα γενικά τα πρωταθλήματα, ερασιτεχνικά-επαγγελματικά, και λειτουργεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο κρίσης όλων των υποκειμένων σε έφεση αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων και των δικαιοδοτικών οργάνων τους, σύμφωνα με όσα ορίζει ο οικείος Κανονισμός ΕΠΟ.
Οι παραπάνω αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση, που υποβάλλεται, από όσους έχουν έννομο συμφέρον, στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. με το σχετικό παράβολο και απ’ ευθείας σ’αυτή.

ΑΡΘΡΟ 21Ο – Επίλυση αθλητικών διαφορών (Άρθρο 35 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1.      Οι κάθε φύσης διαφορές που προέρχονται και δημιουργούνται από την εφαρμογή των διατάξεων των Κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ομάδες που μετέχουν στα Πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. Σάμου επιλύονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα αθλητικά όργανα, απαγορευόμενης κάθε προσφυγής στα Πολιτικά ή Διοικητικά Δικαστήρια.
2.      Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διάταξης η ομάδα που ασκεί προσφυγή αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα που μετέχει από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση
3.      Ειδικά προκειμένου για διαφορές μεταξύ των Σωματείων και των Προπονητών τους ισχύουν όσα προβλέπονται από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της Ε.Π.Σ. Σάμου. και τις ειδικές διατάξεις του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ της ΕΠΟ . 

ΑΡΘΡΟ 22ο – Οικονομική διαχείριση αγώνων.
1)      Η οικονομική διαχείριση των αγώνων ορίζεται με Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
2)      Η οικονομική εγκύκλιος θα είναι αναπόσπαστο μέρος και προέκταση της παρούσας Προκήρυξης και στηρίζεται  στο άρθρο 26 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
3)      Η διοργανώτρια εξουσιοδοτεί τα γηπεδούχα Σωματεία να ασκούν την διαχείριση των αγώνων της έδρας τους και να ενεργούν υπό τον έλεγχό της και τις οδηγίες της ότι προβλέπεται από τον Κ.Α.Π/ΕΠΟ. και την Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
4)      Η διοργανώτρια παραιτείται υπέρ των Σωματείων από κάθε δικαίωμα της επί των εισπράξεων (εισιτηρίων) των αγώνων.

ΑΡΘΡΟ 23ο   Έπαθλα -  Έπαθλα ήθους
1)      Η ΕΠΣ Σάμου αθλοθετεί  ένα Έπαθλο  για τον Πρωταθλητή .
2)      Η απονομή του Επάθλου με 25 μετάλλια για τα μέλη της Πρωταθλήτριας ομάδας, θα γίνει με τον τρόπο που θα ορίσει το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Σάμου.
3)      Κατά τη απονομή Επάθλου και Μεταλλίων στην Πρωταθλήτρια ομάδα, όλοι οι ποδοσφαιριστές αυτής (τακτικοί και αναπληρωματικοί) οφείλουν να προσέλθουν και να τα  παραλάβουν. Οι ποδ/στες που δεν θα πειθαρχούν  σ’ αυτή τους την υποχρέωση τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών Πρωτ/τος και χρηματική ποινή διακοσίων (200)€ και εφόσον αποδειχθεί υπαιτιότητα  του Σωματείου  και της Διοίκησης του, κατά τη κρίση της διοργανώτριας, τιμωρείται με απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα του Πρωτ/τος στο οποίο δικαιούται να μετέχει κατά την επόμενη αγων/κη περίοδο και της επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 2.500€
4)      Θα απονεμηθούν έπαθλα ήθους στα σωματεία που θα περατώσουν τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου χωρίς να έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από κανέναν αγώνα και χωρίς να έχει επιβληθεί σε ποδοσφαιριστή, προπονητή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στο ίδιο το σωματείο καμία από τις ποινές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα.
5)      Το έπαθλο (κύπελλο) κάθε πρωταθλήματος – το οποίο δεν επιτρέπεται να είναι χρηματικό- πρέπει να ορίζεται από την προκήρυξη του και απονέμεται από την διοργανώτρια αρχή μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου αγώνα της πρωταθλήτριας . Κατ’ εξαίρεση με απόφαση της διοργανώτριας μπορεί να απονέμεται και νωρίτερα αν είναι μαθηματικά βέβαιη η κατάκτηση της πρώτης θέσης . Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω απονομή έχει καθαρά εθιμοτυπικό και δεν επιφέρει καμία έννομη συνέπεια. 

ΑΡΘΡΟ 24ο – Επικοινωνία, ενημέρωση Σωματείων.
1)      Για όλες τις αποφάσεις της ΕΠΣ Σάμου και αυτές που είναι σχετικές με την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, η ενημέρωση των Σωματείων θα γίνεται εγγράφως απευθείας από την Ένωση.
2)      Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιήσουν μέσω της Δήλωσης Συμμετοχής τους στην  ΕΠΣ Σάμου  την ταχυδρομική τους διεύθυνση,  τον αριθμό Fax και το E-mail για επείγουσα επικοινωνία καθώς και την ισχύουσα σύνθεση του Δ.Σ. Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο δεν εκπληρωθεί η υποχρέωση του Σωματείου, να γνωρίσει τον τρόπο επικοινωνίας του με την Ένωση, η ευθύνη για την μη παραλαβή της αλληλογραφίας βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το Σωματείο.


ΑΡΘΡΟ 25ο – Συμμετοχή Ποδοσφαιριστών στις Μ.Ο. / Ε.Π.Σ. ΣΑΜΟΥ  & ευθύνη σωματείων (άρθρο 31 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, όλων των Σωματείων, στις Μικτές Ομάδες της ΕΠΣ Σάμου, όταν καλούνται για τη συγκρότηση των ομάδων αυτών ή για προπόνηση, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τόσο για τους ποδοσφαιριστές όσο και  για τις Διοικήσεις των Σωματείων που ανήκουν. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας επιβάλλονται με απόφαση της ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ / Ε.Π.Σ. Σάμου. οι ποινές που προβλέπει το άρθρο 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
2)      Ποδοσφαιριστής ο οποίος αποκλείσθηκε από Μικτή Ομάδα της ΕΠΣ Σάμου  λόγω τραυματισμού ή ασθένειας του, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνα της ομάδας στην οποία ανήκει πριν από την παρέλευση μιας αγωνιστικής από τη μέρα του αγώνα της Μικτής Ομάδας στον οποίο δεν πήρε μέρος για την πιο πάνω αιτία (η μέρα του αγώνα δεν υπολογίζεται). Εξαιρούνται της διάταξης αυτής, οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αγωνίσθηκαν με το Σωματείο τους λόγω τραυματισμού ή ασθένειας σε αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική του αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου.
3)      Η διαπίστωση των λόγων άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής του ποδοσφαιριστή ανήκει αποκλειστικά στην Ε.Π.Σ.Σάμου.
4)      Σωματείο που με οποιοδήποτε τρόπο απαγορεύει ή δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή του σε προπόνηση ή αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου. αποκλείεται κάθε φορά από τον πρώτο επόμενο αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου με
      απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ε.Π.Σ .Σάμου. κατά τη διαδικασία του άρθρου 31 του       Κ.Α.Π/ΕΠΟ
5)      Οι ποινές του άρθρου 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ επιβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε 15 ημερών από την τέλεση του παραπτώματος . Η έκτιση των ποινών αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική μέρα της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης.



ΑΡΘΡΟ 26ο – Γενικές Διατάξεις
1)      Με απόφαση της διοργανώτριας μπορεί να διεξαχθεί στο τέλος της περιόδου ή στην αρχή της επομένης, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Πρωταθλητή Α΄ Κατηγορίας και του Κυπελλούχου της Ε.Π.Σ.Σ. περιόδου 2019 -20 . Στην περίπτωση αυτή τα του αγώνος αυτού ρυθμίζει με  απόφαση το Δ.Σ. της διοργανώτριας.
2)      Το Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της παρούσας εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο .
3)        Κάθε θέμα που δεν προβλέπεται στην παρούσα, στη κειμένη αθλητική νομοθεσία, στους Κανονισμούς ΕΠΟ που ισχύουν,  ρυθμίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου.
4)       Απαγορεύεται ρητώς η συμμετοχή ομάδας σωματείου – μέλους ΕΠΣ σε τουρνουά ή αγώνες όλων των κατηγοριών όταν αυτοί διεξάγονται από ιδιωτικό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δημοσίου φορέα, χωρίς την απαραίτητη προηγούμενη έγγραφη άδεια της ΕΠΣ στην οποία ανήκουν . Ένα δεν τηρηθεί η διαδικασία προέγκρισης της συμμετοχής ομάδας του σωματείου θα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης τριων (3) βαθμών από την ομάδα του σωματείου που μετέχει στο πρωτάθλημα της τοπικής κατηγορίας ή στην Γ Εθνική  και ετήσιος αποκλεισμός στους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές που έλαβαν μέρος. 
                 
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:……………………………………………………………..

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: …………………                                              …………………/……………………….
                                                                                                                                (τόπος)                (ημ/νια)
ΘΕΜΑ: «Δήλωση Συμμετοχής στο Τοπικό Πρωτάθλημα Ανδρών Β Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας αγ. περιόδου 2018-2019»

Προς:   Την Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ                                                 

Κύριε Πρόεδρε,
Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου μας, σε απάντηση της Προκήρυξης σας  αριθμ. οικ. 311/10-08-2018  για το Τοπικό  Πρωτάθλημα του θέματος, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ συμμετοχή του Σωματείου μας στο Πρωτάθλημα αυτό  και επί πλέον:

  1. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ τους όρους της Προκήρυξης αυτής, των  Καταστατικών της Ε.Π.Ο.  της Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ., και τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και καταθέτουμε στο Ταμείο σας σαν δικαίωμα συμμετοχής (παράβολο) το ποσό των σαράντα  ευρώ ( 40,00 €)  
  2. Ως έδρα στο Πρωτάθλημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το Γήπεδο ……………………………………….. που μας έχει παραχωρηθεί με απόφαση του οργάνου Διοίκησής του ………………………….., την οποία και  επισυνάπτουμε. ή το Ιδιόκτητο Γήπεδο μας……………………………………….. και ότι θα επιτρέπουμε  τη χρησιμοποίηση αυτού για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας (ισχύει μόνο για Σωματεία που έχουν ιδιόκτητο Γήπεδο)
  3. Τα χρώματα της στολής της ομάδας μας  είναι: 
Α) ΦΑΝΕΛΑ: …………………………………… ή εναλλακτικά………………………….   
Β) ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ : ………………………… ή εναλλακτικά………………………….
Γ) ΚΑΛΤΣΕΣ : …………………………………  ή εναλλακτικά………………………….
  1. Εδρεύουμε στ ………………………………….και τα γραφεία μας βρίσκονται στ………….……………….…………………………………………………….τηλέφ……………………………………FAX……………………………. (υποχρεωτικά) και e mail (αν υπάρχει)………………………………..




  1. Δηλώνουμε υπεύθυνα παρακάτω την σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας  που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της ……………………………….και αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να γνωστοποιούμε άμεσα κάθε αλλαγή σ΄ αυτή, που θα προκύψει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, επίσης σας επισυνάπτουμε για κάθε μέλος μας ξεχωριστά έντυπο πράξης συναίνεσης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων που φέρει το γνήσιο της υπογραφής :  

ΑΞΙΩΜΑ
ΟΝΟΜ/ΜΟ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ


































Για το Δ.Σ.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                   ( Υπογραφή )                                                           (Σφραγίδα)                                         
                                           


Κύπελλο 2018-19
ΠΡΟΚΗΡΥΞH
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου έχοντας υπόψη:  
1)      Την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία
2)      Το Καταστατικό της.
3)      Τους Κανόνες Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου και τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα.
4)      Την  απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της από 07/08/2018.

 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Τους αγώνες της Α΄ (τοπικής) Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος Ερασιτεχνών ΕΠΟ, αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 με τους εξής όρους:


ΑΡΘΡΟ 1ο – Σωματεία που έχουν υποχρέωση - δικαίωμα συμμετοχής (άρθρο 38. ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Στους αγώνες της εν λόγω διοργάνωσης της ΕΠΣ Σάμου υποχρέωση συμμετοχής έχουν όλα τα Σωματεία που ανήκουν στην Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία ΕΠΣ Σάμου κατά την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019.
2)      Στους αγώνες της ίδιας διοργάνωσης δικαίωμα συμμετοχής προαιρετικά έχουν όλα τα Σωματεία, που ανήκουν στην Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία κατά την αγωνιστική περίοδο 2018 – 19.

ΑΡΘΡΟ 2ο – Σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου (άρθρο 42, ΚΑΠ/ΕΠΟ)
1) Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε  τρεις (3) ή τέσσερις (4) Ομίλους ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων. Ειδικότερα οι όμιλοι θα περιλαμβάνουν:
 α) Ένας όμιλος τα Σωματεία Ικαρίας και Φούρνων
 β) Δύο (2) η τρεις (3) Όμιλοι τα Σωματεία της Σάμου
Οι  όμιλοι με τα Σωματεία της Σάμου θα συγκροτηθούν με δημόσια κλήρωση που θα διενεργήσει  η διοργανώτρια
2)      Όλοι οι αγώνες θα διεξαχθούν με το σύστημα των απλών συναντήσεων αποκλεισμού και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα εφαρμόζεται η προβλεπόμενη διαδικασία από τη διάταξη του άρθρου 20, παρ. 13 του ΚΑΠ/ΕΠΟ (παράταση κλπ)
3)      Όλοι οι αγώνες θα ορισθούν μετά από δημόσια κλήρωση της διοργανώτριας. Πλην της πρώτης φάσης του Κυπέλλου όπου  αν κληρωθεί ζευγάρι εκ του όποιου το ένα  σωματείο θα ανήκει στην κατώτερη κατηγορία, θα είναι γηπεδούχος αυτό της κατώτερης. Στην ημιτελική φάση οι αγώνες θα είναι διπλοί. Κάθε αλλαγή Γηπέδου έστω και αν συμφωνήσουν οι αντίπαλες ομάδες απαγορεύεται.
4)      Ο τελικός αγώνας για την ανάδειξη της Κυπελλούχου ομάδας ΕΠΣ Σάμου θα τελεσθεί στο γήπεδο  Σάμου.   
5)      Ο Κυπελλούχος/Φιναλίστ  της Ένωσης συμμετέχει στο Κύπελλο Ελλάδος  βάσει της προκήρυξης Κυπέλλου Ελλάδος περ. 2018-19/ΕΠΟ .

ΑΡΘΡΟ 3ο – Προκήρυξη (έννοια)
Η Προκήρυξη αυτή είναι πρόσκληση – πρόταση προς τα Σωματεία του 1ου άρθρου, για την κατάρτιση Σύμβασης προσχώρησης μεταξύ της ΕΠΣ Σάμου και αυτών με σκοπό την συμμετοχή τους στην εν λόγω διοργάνωση αγωνιστικής περιόδου 2018 -19. Η εν λόγω Σύμβαση  συντελείται με την αποδοχή της παρούσας.

ΑΡΘΡΟ 4ο – Δήλωση Συμμετοχής – Παράβολο- Ημ/νία έναρξης
1.      Τα Σωματεία του 1ου Άρθρου , που έχουν υποχρέωση ή δικαίωμα συμμετοχής στη διοργάνωση οφείλουν να υποβάλουν Δήλωση Συμμετοχής, όπως το συνημμένο στη παρούσα υπόδειγμα το αργότερο μέχρι την Δευτέρα  27/08/2018 στην ΕΠΣ Σάμου.  Ημερομηνία έναρξης των αγώνων ορίζεται η  12 Σεπτεμβρίου 2018.
2.      Η μη υποβολή Δήλωσης Συμμετοχής ή η υποβολή Δήλωσης με όρους συνεπάγεται τον αποκλεισμό του Σωματείου από τη διοργάνωση αυτή.
3.      Επί πλέον η μη υποβολή Δήλωσης Συμμετοχής για τα Σωματεία που η συμμετοχή τους είναι υποχρεωτική στη διοργάνωση έχει ως συνέπεια την απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα του Πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχουν κατά την περίοδο 2018– 19 καθώς και την επιβολή χρηματικής ποινής σε αυτά έως οχτακόσια (800)€
1)      Η Δήλωση Συμμετοχής πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με ποσό των σαράντα (40)€, ως παράβολο συμμετοχής στους αγώνες . Η ημερομηνία έναρξης των αγώνων θα καθορισθεί με νεότερη απόφαση του Δ.Σ.
2)    Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και επιπλέον, κατατίθεται δήλωση σωματείου περί αποδοχής του Καταστατικού, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων της F.I.F.A, της U.E.F.A.  και της ΕΠΟ. 
Στο Συνυποσχετικό Διαιτησίας /Δήλωση Σωματείου που επισυνάπτεται στην παρούσα πρέπει να υπάρχει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου.


ΑΡΘΡΟ 5 – Γήπεδα -  Έδρα Σωματείου, Χρώματα και Σύμβολα ομάδας.
1)      Το Σωματείο που θα δηλώσει συμμετοχή υποχρεούται να γνωστοποιήσει με τη Δήλωση Συμμετοχής του στην ΕΠΣ Σάμου το Γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει για τους αγώνες του σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8 Κ.Α.Π /ΕΠΟ.  Για την έγκυρη  συμμετοχή Σωματείου σε ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα πρέπει να δηλώνεται ένα γήπεδο ως κύρια έδρα. Τα  Σωματεία όμως έχουν την δυνατότητα με την δήλωση συμμετοχής να ορίσουν και ένα δεύτερο  ως εναλλακτική έδρα. Εάν, κατά την διάρκεια των αγώνων Κυπέλλου , Σωματείο από ενδεχόμενη αδυναμία (η οποία θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε λόγους ακαταλληλότητας ή ανάκλησης άδεια λειτουργίας των γηπέδων – ή του γηπέδου όταν- και θα διαπιστώνεται από την διοργανώτρια ), δεν μπορεί να αγωνιστεί στην κύρια ή την εναλλακτική έδρα που έχει δηλώσει, εχει την υποχρέωση να βρει άλλη εναλλακτική έδρα και σε περίπτωση που δεν βρει, να δεχθεί, ως έδρα της, το γήπεδο που θα ορίσει η κατά περίπτωση, διοργανώτρια.   
2)      Μαζί με τη Δήλωση Συμμετοχής, το κάθε σωματείο ξεχωριστά θα πρέπει να καταθέσει παραχωρητήριο για τη χρήση του Γηπέδου που  θα έχει εκδώσει ο αρμόδιος φορέας Διοίκησης  του ή το Σωματείο στο οποίο ανήκει, πλην όσων το δικαίωμα παραχώρησης έχει μεταβιβασθεί στην ΕΠΣΣ από τον αρμόδιο φορέα , για όσο διαρκέσει αυτό. Στην περίπτωση που δεν έχουν αδειοδοτηθεί όλα τα γήπεδα και μέχρι να αδειοδοτηθούν, η ΕΠΣ Σάμου έχει το δικαίωμα να ορίζει τις έδρες των ομάδων αυτών σε αδειοδοτημένα γήπεδα, με την υποχρέωση να προσκομίσουν παραχωρητήριο τα Σωματεία όταν αδειοδοτηθούν τα γήπεδα που θα έχουν  δηλώσει ως έδρα τους. 
3)      Τα γήπεδα των αγώνων για τα γηπεδούχα σωματεία ορίζονται με την προκήρυξη  ή με εγγραφο της ΕΠΣΣ , αμέσως μόλις καταρτίζεται το πρόγραμμα των αγώνων. Αλλαγή  έδρας κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος των Σωματείων. Επιτρέπεται αλλαγή έδρας μόνο λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή ανάκλησης  της άδειας παραχώρησης του γηπέδου ( άρθρο 8, παρ. 11 γ ΚΑΠ/ΕΠΟ)

4)      Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρόκειται να εκτελεσθούν έργα σε οποιοδήποτε Γήπεδο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλο αρμόδιο φορέα στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται το Γήπεδο, υποχρεωτικά δέκα (10) τουλάχιστον μέρες πριν θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Σ.Σάμου έγγραφο με το οποίο θα γνωστοποιείται η έναρξη των έργων, η οποία και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας θα ματαιώνεται  με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου το οποίο θα υφίσταται τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον ΚΑΠ/ΕΠΟ.
5)      Όλα ανεξαιρέτως  τα Σωματεία που διαθέτουν το ιδιόκτητο Γήπεδό τους , για  τους αγώνες του Κυπέλλου  είτε των ίδιων είτε άλλων Σωματείων, οφείλουν επί ποινή απαραδέκτου της Δήλωσης Συμμετοχής, να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των Γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας.
6)      Στη Δήλωση Συμμετοχής τα Σωματεία υποχρεούται να δηλώσουν στην διοργανώτρια. τα χρώματα τους, καθώς επίσης και τις εναλλακτικές περιπτώσεις στις  στολές των ποδοσφαιριστών (φανέλες- παντελονάκια – καλτσες).   Η δηλώσει αυτή γίνεται συγχρόνως με τη δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα  (άρθρο 14  ΚΑΠ/ΕΠΟ.)
7)      Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα ισχύει η αρίθμηση στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών από το ένα (1) έως το δεκαοκτώ (18) 


ΑΡΘΡΟ 6ο – Πρόγραμμα αγώνων, Διάρκεια, Ημέρα και Ωρα τέλεσης αγώνων.
1)      Για τους αγώνες θα εκδοθεί αγωνιστικό πρόγραμμα, ύστερα από δημόσια κλήρωση που θα γίνει από την Ε.Π.Σ. Σάμου. Οι αγώνες θα διεξάγονται κατά κανόνα ημέρα Τετάρτη, και σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως μπορεί να διεξάγονται και τις υπόλοιπες ημέρες  για ειδικούς λόγους και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της διοργανώτριας.
2)      Η πρόσκληση ομάδας για να συμμετάσχει στους αγώνες θα γίνεται με την κοινοποίηση προ τριών (3) ημερών πριν από τη μέρα διεξαγωγής τους βάσει του προγράμματος της παραπάνω παραγρ. (1) . Στη πρόσκληση θα ορίζεται η ημ/νία διεξαγωγής των αγώνων, οι γηπεδούχες ομάδες, τα γήπεδα των αγώνων και η ώρα έναρξής τους.
Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα με κοινή συμφωνία τους .

Στη πρόσκληση θα ορίζεται η ημ/νία διεξαγωγής των αγώνων, οι γηπεδούχες ομάδες, τα γήπεδα των αγώνων και η ώρα έναρξής τους

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα έναρξης αγώνα ή και το γήπεδο τέλεσης αυτού, υποχρεούμενη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη έναρξη του. Το 24ώρο αρχίζει από την αποστολή της ειδοποιήσης με fax ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, από τη διοργανώτρια στους εμπλεκομένους.
Σε εξαιρετικές επίσης περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί, κατά τη κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους  ανώτερης βίας (πχ διακοπή συγκ/νιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ) ή για σπουδαίο λόγο, με απόφαση του Προέδρου της οικείας ΕΠΣ,  ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα Σωματεία.

Ομάδα που δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνα  οποιοδήποτε πρωταθλήματος πρέπει να ειδοποιήσει αιτιολογημένα με έγγραφο της τη διοργανώτρια, πριν από τέσσερις (4), τουλάχιστον ημέρες, εκτός αν ειδοποιήθηκε, για την υποχρέωσή  της να αγωνιστεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ (8)  ημερών, οπότε η ειδοποίηση αυτή πρέπει να γίνει πριν από τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες.      

3)      Η χρονική διάρκεια του κάθε αγώνα θα είναι 90 λεπτά της ώρας και θα διαιρείται σε δύο ημίχρονα από 45 λεπτά το καθένα ενώ σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξάγεται ημίωρη παράταση που θα διαιρείται σε δύο ημίχρονα  των δεκαπέντε (15) λεπτών το καθένα και έπειτα από νέο  ισόπαλο αποτέλεσμα θα ακολουθείται η διαδικασία των πέναλτι.


ΑΡΘΡΟ 7ο – Τήρηση Τάξεως –Υποχρεώσεις γηπεδούχων ομάδων.
1)      Η πρόληψη και η καταστολή των εκδηλώσεων που δυσφημούν το άθλημα και διεγείρουν το φίλαθλο κοινό, είναι υποχρέωση όλων γενικά των Σωματείων. Ειδικότερα όμως τα γηπεδούχα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να παίρνουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή επεισοδίων, από πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους με τις σχέσεις που προβλέπουν τα σχετικά άρθρα του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ και να φροντίζουν για την διεξαγωγή των αγώνων σε κλίμα τάξης και ασφάλειας.
2)      Επίσης οι γηπεδούχες ομάδες έχουν την ευθύνη για την επάρκεια-καταλληλότητα των Γηπέδων τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 8 , 9 &10 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
3)      Η γηπεδούχος ομάδα έχει ακόμη την υποχρέωση για την παρουσία στο γήπεδο γιατρού, Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών, Κυπέλλου  και πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .   Σε περίπτωση μη παρουσίας του επιβάλλεται  στην γηπεδούχο ομάδα χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας του. Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
4)      Τα γηπεδούχα σωματεία έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν στον Διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα την άδεια διεξαγωγής του. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της, ο αγώνας δεν θα τελείται και θα   κατακυρώνεται  υπέρ της  φιλοξενούμενης ομάδας.


AΡΘΡΟ 8Ο – Παρατηρητής αγώνα.
Σε κάθε αγώνα ορίζεται εκπρόσωπος της διοργανώτριας ως Παρατηρητής Αγώνα, που ασκεί τις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό Παρατηρητών Αγώνων Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου.
 
ΆΡΘΡΟ 9Ο   - Διαιτητές Αγώνων (άρθρο 12  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Ο ορισμός των Διαιτητών και των Βοηθών Διαιτητών των αγώνων, θα γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας Ε.Π.Ο. από το αρμόδιο Τοπικό Όργανο Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. Σάμου και από τους Πίνακες  Διαιτητών της.
2)      Εάν δεν προσέλθει ο διαιτητής που έχει ορισθεί ή εάν ο διαιτητής, μετά την έναρξη του αγώνα, ασθενήσει ή τραυματισθεί και αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα, χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων, των παραγόντων ή των φιλάθλων του, τότε ο αγώνας θα αρχίσει στην πρώτη περίπτωση και θα συνεχιστεί στην δεύτερη, ενώ καθήκοντα διαιτητή θα αναλάβει ο αναπληρωτής του διαιτητή, εφόσον είχε ορισθεί τέτοιος και αν όχι , τότε εκείνος από τους βοηθούς διαιτητές ο αξιολογημένος να αγωνίζεται σαν διαιτητής ή βοηθός σε μεγαλύτερη κατηγορία , σε ισότητα ο αρχαιότερος και σε νέα ισότητα ο πρεσβύτερος σε ηλικία.
 Εάν  δεν προσέλθει ούτε ο διαιτητής που έχει ορισθεί, ούτε ο αναπληρωτής του (αν έχει ορισθεί) , ούτε οι βοηθοί διαιτητών, τότε ο αγώνες ματαιώνεται χωρίς ευθύνη των ομάδων και επαναορίζεται  από την διοργανώτρια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΑΠ. 
Η μη προσέλευση  των διαιτητών θεωρείται διαιτητικό παράπτωμα σύμφωνα με το άρθρο 58 του Κανονισμού διαιτησίας και στους διαιτητές που δεν προσήλθαν αδικαιολόγητα επιβάλλεται η ποινή αποκλεισμού από συμμετοχή σε αγώνες ποδοσφαίρου μέχρι έξι (6) μήνες.

3)      Τα έξοδα διαιτησίας βαρύνουν τα γηπεδούχα σωματεία και καταβάλλονται υποχρεωτικά  πριν την έναρξη του αγώνα από την υπόχρεη γηπεδούχο ομάδα. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του συνόλου της δαπάνης διαιτησίας (αποζημίωση – έξοδα μετακίνησης και διαμονής) ο Διαιτητής δεν διεξάγει τον αγώνα και αυτός κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας και η γηπεδούχος ομάδα τιμωρείται ως ακολούθως : με χρηματική ποινή πεντακοσίων (500) ευρώ για τα τοπικά πρωταθλήματα , επί πλέον μέχρι την εξόφληση της δαπάνης διαιτησίας και της χρηματικής ποινής στην διοργανώτρια  δεν ορίζονται οι αγώνες της ομάδας αυτής και κατακυρώνονται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.
4)      α) Οι αγώνες είναι δυνατόν να διεξάγονται με ένα Διαιτητή και ένα Βοηθό Διαιτητή ή και μόνο με ένα Διαιτητή, ανάλογα με την κρισιμότητα του κάθε αγώνα και κατά την κρίση της διοργανώτριας.
β) Εφόσον υπάρχει  μερική ή ολική  αποχή διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία Διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων του προγράμματος, το Δ.Σ της Ε.Π.Σ. Σάμου δύναται να ζητήσει τον ορισμό διαιτητών , από οποιαδήποτε άλλη Ε.Π.Σ., για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων . Σε περίπτωση άρνησης των Ε.Δ. των άλλων Ε.Π.Σ.  να ορίσουν διαιτητές , τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. (ΚΕΔ/ΕΠΟ).


ΑΡΘΡΟ 10ο – Περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής ποδοσφαιριστών σε αγώνες – Ειδικές υποχρεώσεις Σωματείων για συμμετοχή ποδ/στων τους στους αγώνες.
1)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνισθεί εντός 24ώρου σε δύο αγώνες του Σωματείου που ανήκει. Ο υπολογισμός του 24ώρου  αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ΚΑΠ/ΕΠΟ ύστερα από απόφαση του αρμόδιου οργάνου της ΕΠΣ Σάμου.
2)      Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, από την 1η Ιουλίου έως την 30 Ιουνίου του επομένου έτους, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύναται να αγωνιστούν, σε επίσημους αγώνες, μόνο για δύο σωματεία (ανεξαρτήτων της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν). Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύνανται να εγγράφονται- μετεγγράφονται σε τρία (3), το ανώτατο, ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά να αγωνίζονται μόνο για λογαριασμό δυο . Η τυχόν συμμετοχή τους σε αγώνες του τρίτου σωματείου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και δίδει το δικαίωμα ενστάσεως  σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΚΑΠ.   
3)      Απαγορεύεται η συμμετοχή γυναικών σε αγώνες που οι διαγωνιζόμενες ομάδες συγκροτούνται από άνδρες, καθώς και το αντίστροφο.
4)      Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14Ο έτος της ηλικίας του . Ο προσδιορισμός της ηλικίας των 14 ετών των  ποδοσφαιριστών για να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνίζονται σε αντρικές ομάδες  νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 14 ετών από την ημέρα των γενεθλίων του και μετά. Ο διαιτητής υποχρεούται να μην επιτρέπει την συμμετοχή του. Εάν όμως παρά ταύτα ο ποδ/στης μετάσχει στον αγώνα θεωρείται αντικανονική η συμμετοχή του. Ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο τμήμα με ποινή απαγόρευσης διαιτησίας αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.
5)      Ένας Ποδοσφαιριστής, όταν έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή Ε.Π.Ο. ή UEFA  ή έχει υποβάλλει αίτηση για έκδοση ταυτότητας προπονητή, παύει αυτόματα να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται . Η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική συμμετοχή και επισύρει τις από τους Κανονισμούς της ΕΠΟ προβλεπόμενες ποινές για τον ίδιο και το σωματείο (άρθρο 13 Κανονισμός Προπονητών) .
6)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή ΕΠΟ ή UEFA ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει λήξει ή βρίσκεται εν ισχύ, εφόσον επιθυμεί να αγωνίζεται, θα πρέπει να καταθέσει  την ταυτότητα αυτή στην ΕΠΟ τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου της κατηγορίας στην οποία θέλει να αγωνισθεί και να υποβάλλει έγγραφη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι αυτή την αγνωστική περίοδο  επιθυμεί να αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής . Μετά από την ενέργεια αυτή δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί   ως προπονητής καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. 
7)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει υποβάλλει την κατά ανωτέρω παράγραφο δήλωση και διαθέτει τα ανάλογα προσόντα, δύναται να απασχολείται ως προπονητής στα τμήματα υποδομών του σωματείου στο οποίο αγωνίζεται, όποτε σε αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται να καταθέσει την ταυτότητα του.  
8)      Απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους και η συμμετοχή στον αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί µε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ( παράγοντα, εφόρου, προπονητή, φυσικοθεραπευτή, Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας των ομάδων κ.λπ.). Τυχόν συμμετοχή σε αγώνα  είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης, συνεπάγεται την απώλεια του αγώνα για την υπαίτια ομάδα  και   εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ
9)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή ερασιτεχνικού Σωματείου να αγωνισθεί στην ομάδα του για µια αγωνιστική εφ’ όσον κλήθηκε εγγράφως σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα από την διοργανώτρια και δεν προσήλθε αδικαιολόγητα. Σε περίπτωση που θα αγωνισθεί η συμμετοχή είναι  αντικανονική.

10)  Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή  στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’  όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών, που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές Εθνικές Ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α.  και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) Ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.  Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, αλλιώς η συμμετοχή είναι αντικανονική. (άρθρο19 παρ. 12 ΚΑΠ/ΕΠΟ)
11)  Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των  ποδοσφαιριστών ως ημερομηνία γέννησης τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης τους.
12)  Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα επιτρέπονται μέχρι τέσσερις (4) αλλαγές σε κάθε αγώνα. (άρθρο 16 παρ. 4 α) .
13)  Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε αγώνες του σωματείου που ανήκει, εφόσον δεν έχει προβεί σε έγκαιρη και νομότυπη  δήλωση συναίνεσης της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.  
14)  Διαιτητές εν ενεργεία ή μη δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες, τυχόν δε συμμετοχή τους είναι αντικανονική και προκαλεί τις προβλεπόμενες από τον παρόντα Κανονισμό κυρώσεις σε περιπτώσεις ένστασης.  
15)  Ο έλεγχος ανήκει στο διαιτητή του αγώνα ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής . Σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς ελέγχου εκ μέρους του διαιτητή  τότε αυτός τιμωρείται με την ποινή του μη ορισμού του σε αγώνες για διάστημα δύο (2)  μηνών.     
16)  Όπου αναφέρεται «συμμετοχή ποδοσφαιριστή », εννοείται η αγωνιστική συμμετοχή του στον αγώνα και όχι απλά η αναγραφή του  στο Φ.Α (άρθρο 19 παρ.17)



ΑΡΘΡΟ 11ο   Γιατροί  – Προπονητές –  Παράγοντες Ομάδων – Δημοσιογράφοι  (άρθρα  16, 18&29  ΚΑΠ/ΕΠΟ)..
Μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη επιτρέπεται βάσει καταστάσεων που παραδίδουν τα διαγωνιζόμενα Σωματεία, να εισέρχονται και να παραμένουν εφόσον επιδείξουν την ταυτότητά τους αστυνομική ή επαγγελματική ή το Δελτίο Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου  μόνο τα εξής πρόσωπα:

α) Ο γιατρός . Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών , κυπέλλου και  πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .  Σε αντιθετη  επιβάλλεται  στην γηπεδούχο ομάδα χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας γιατρού ή νοσηλευτή . Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
 β) Ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας ο οποίος πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλος του Δ.Σ. ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  . Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν έχει αυτή την ιδιότητα, το υπεύθυνο Σωματείο θα τιμωρείται με εκατό (100)€ πρόστιμο. Σε περίπτωση δε υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.   γ) Ο φυσικοθεραπευτής  της κάθε ομάδας δ) Ο προπονητής κάθε ομάδας και ο τυχόν βοηθός του, εφ’ όσον κατέχουν Δελτίο πιστοποίησης  προπονητή ή ο υπεύθυνος λειτουργίας της κάθε ομάδας, εφόσον επιδεικνύει στον Διαιτητή Δελτίο Υπεύθυνου Αγωνιστικής Λειτουργίας που έχει εκδοθεί από την ΕΠΣ Σάμου.   ε) Δύο τραυματιοφορείς με διακριτικά  οι οποίοι δεν μπορούν να είναι μέλη των Δ.Σ. των σωματείων. Οι γιατροί , Φυσικοθεραπευτές και οι νοσηλευτές θα πρέπει να αποδεικνύουν την ιδιότητα τους , με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και σφραγίδας. 


Τα Σωματεία τα οποία δεν έχουν διπλωματούχο προπονητή έχουν το δικαίωμα να έχουν ακόμα ένα άτομο στον πάγκο, πλην του μέλους  του Δ.Σ.  Αυτό  το άτομο θα χαρακτηρίζεται ως Υπεύθυνος  Λειτουργίας του αγωνιστικού τμήματος  και θα υπόκειται σε Πειθαρχικό έλεγχο, ως μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου και υποχρεωτικά θα εκδίδει ανάλογο Δελτίο Πιστοποίησης  (Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας)   από την ΕΠΣΣ. Το άτομο αυτό μετά την έκδοση του Δελτίου Πιστοποίησης   δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ως ποδοσφαιριστής σε κανένα αγώνα διοργανωσης της ΕΠΣ Σάμου.  
Διευκρινίζουμε ότι ο Υπεύθυνος  Αγωνιστικής Λειτουργίας, καθώς επίσης και κάθε παριστάμενο άτομο που δεν κατέχει δίπλωμα και Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή  ΕΠΟ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε κάθε περίπτωση να εκτελεί στην πράξη χρέη προπονητή, δίνοντας δλδ οδηγίες στους ποδοσφαιριστές μη καθήμενος  στον πάγκο της ομάδας του . Η εφαρμογή του ανωτέρω είναι ευθύνη του διαιτητή

Για την  παρουσία στον πάγκο ατόμου ως εκπροσώπου του Σωματείου απαιτείται η  ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  και προϋποθέτει κατά την έναρξη του αγώνα την επίδειξη της ταυτότητάς του ή άλλου δημόσιου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει αυτή ή Δελτίου Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου.

Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εφόσον επιδεικνύουν στον Παρατηρητή ή στον Διαιτητή  του αγώνα πιστοποίηση την οποία θα εκδίδει η ΕΠΣ Σάμου έπειτα από αίτησή τους πριν από την έναρξη της διοργάνωσης . Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Για την τήρηση των προαναφερθέντων υπεύθυνοι είναι οι Διαιτητές – Βοηθοί  οι οποίοι θα ελέγχονται Πειθαρχικά για την τήρησή τους. Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Υπεύθυνος για την τήρηση των ανωτέρων είναι ο διαιτητής του αγώνα Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.


ΑΡΘΡΟ 12ο – Μη τέλεση-διακοπή-αναβολή αγώνων (άρθρο 21 του ΚΑΠ/ ΕΠΟ)-Αδυναμία συμμετοχής (άρθρο 17 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται οι 2 (δύο) ομάδες, επανορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της απόφασης.
2)      Αγώνας που αναβάλλεται εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών ή λόγω διακοπής συγκοινωνιών, επανορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας η οποία παίρνει υπόψη της επίσημες βεβαιώσεις των αρμοδίων κατά περίπτωση Δημόσιων Υπηρεσιών και εφόσον κρίνει δικαιολογημένη την αδυναμία καθόδου των ομάδων λόγω ανωτέρας βίας, από την οποία είναι αδύνατη η έγκαιρη προσέλευσή τους στο γήπεδο.
3)      Ομάδα που δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνα υποχρεούται  να ειδοποιήσει αιτιολογημένα με έγγραφό της τη διοργανώτρια πριν από τέσσερις (4) τουλάχιστο μέρες εκτός αν για την υποχρέωσή
της να αγωνισθεί ειδοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα μικρότερο, των οκτώ ( 8)  ημερών, οπότε η ειδοποίηση πρέπει να γίνει τουλάχιστον πριν από  τρεις (3) ημέρες.

4)      Για την ομάδα η οποία παραιτείται ή αποχωρεί ή γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΑΠ/ΕΠΟ και του Πειθαρχικού Κώδικα. Ομάδα που παραιτείται από τον Τελικό Αγώνα του Κυπέλλου, τιμωρείται με ποινή αφαίρεσης πέντε (5) βαθμών από το εν εξελίξει πρωτάθλημα ή αυτό που μόλις τελείωσε και τριών (3) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα. Ομάδα που αποχωρεί από τον τελικό μετά την έναρξη του, τιμωρείται με ποινή αφαίρεσης πέντε (5) βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα στο οποίο δικαιούται να πάρει μέρος.  

ΑΡΘΡΟ 13ο – Δελτίο - Κατάσταση υγείας Ποδοσφαιριστών  -  Δελτίο Πιστοποίησης  .
Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στους αγώνες επιτρέπεται σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Κ.Α.Π./ΕΠΟ.
1.)    Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο     διαιτητή : 
α) Τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των ποδοσφαιριστών που εκδίδονται  σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών, Μεταγραφών και Αποδεσμεύσεων της Ε.Π.Ο.
β) Κατάσταση Υγείας Ποδοσφαιριστών στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και των ομάδων που ανήκουν, με ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στη κατάσταση  ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους και ισχύει για ένα (1) χρόνο.  Η ως άνω ιατρική θεώρηση, πραγματοποιείται  από μια από τις εξής ιατρικές ιδιότητες : αθλίατρο, ορθοπεδικό ,παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο ,αγροτικό ιατρό, ιατρό γενικής ιατρικής  είναι  υποχρεωτική σε ετήσια βάση για κάθε ποδοσφαιριστή και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης το αγώνα    Η απόδειξη, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη.
Αντίγραφο της κατάστασης υγείας  κατατίθεται υποχρεωτικά, και εντός 24ώρου  από την ιατρική θεώρηση της, στην ΕΠΣΣ, με ευθύνη της ομάδος αποτελεί δε το αδιαμφισβήτητα, επίσημο έγγραφο σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγών.  Η κατάθεση, στη διοργανώτρια, της κατάστασης υγείας των ποδοσφαιριστών, εφ’ όσον έχει συντελεσθεί πέραν της 24ώρου προθεσμίας, δεν επιφέρει ακυρότητα ή κύρωση, με βασική πάντοτε προϋπόθεση, ότι η κατάθεση αυτή έχει πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από την τέλεση του αγώνα.
Στην κατάσταση Υγείας των Ποδοσφαιριστών υποχρεωτικά καταχωρείται η δήλωση συναίνεσης περί της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων του αναγραφόμενου ποδοσφαιριστή. Όποιος ποδοσφαιριστής δεν αποδεχθεί την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων  από την ΕΠΣ και την ΕΠΟ , δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις που έχει δικαίωμα να αγωνίζεται η ομάδα του. 
 
  ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ (ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ, ΣΒΗΣΙΜΑΤΑ Κ.Λ.Π). ΚΑΘΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΗΜ/ΝΙΑ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.

γ) Δελτίο πιστοποίησης προπονητή  (η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τα Πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών  των ΕΠΣ ) 


2.)    Ο Διαιτητής έχει την υποχρέωση να σημειώσει στην οικεία στήλη του ΦΑ τις τυχόν ελλείψεις ανωτέρω  δικαιολογητικών.
3.)    Ο έλεγχος των στοιχείων γίνεται από το Διαιτητή και τους αρχηγούς των διαγωνιζόμενων  ομάδων υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του Διαιτητή συμπλήρωση του ΦΑ ή όταν ο ποδοσφαιριστής λαμβάνει μέρος στον αγώνα μετά την έναρξή του κατά τη στιγμή που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο.
4.)    Ο Διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει τα δικαιολογητικά των διαγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του ΦΑ, οι δε αρχηγοί των ομάδων μπορούν να τα ζητήσουν σε αυτό  το διάστημα για να τα ελέγξουν μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας.
5.)    Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα Πρωταθλήματος  χωρίς τα δικαιολογητικά των εδαφίων α’ και β’ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, ο δε Διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ποδοσφαιριστής συμμετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση ένστασης υφίσταται τις προβλεπόμενες για τη περίπτωση κυρώσεις.


ΑΡΘΡΟ 14ο – Προσέλευση ομάδων – Μπάλες – Φαρμακευτικό υλικό -  Φύλλο Αγώνα  Άδεια Αγώνα (άρθρο 15 , 16 του ΚΑΠ/ΕΠΟ)

1)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσέρχεται στο Γήπεδο τουλάχιστο μία (1) ώρα πριν από την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ανεξάρτητα από τυχόν επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε (5) τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα
2)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσκομίζει στο Γήπεδο  τουλάχιστο τέσσερις  (4) μπάλες όταν είναι γηπεδούχος, και τουλάχιστο δύο ( 2) μπάλες όταν είναι φιλοξενούμενη.
3)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό(ψαλίδι, ψυκτικά, γάζες, επίδεσμοι κλπ) .Ειδικά η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να μεριμνά ώστε να υπάρχει φορείο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για τη μεταφορά τυχόν τραυματιζόμενων ποδοσφαιριστών. Το φορείο πρέπει να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο των αποδυτηρίων.

4)      Το Φύλλο Αγώνα  συντάσσεται από τον Διαιτητή του αγώνα  σε τέσσερα  (4) αντίγραφα, με στυλό διαρκείας ή μελάνης  και περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα από το άρθρο 15 Κ.Α.Π/ΕΠΟ. στοιχεία, τα ονοματεπώνυμα των τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών,  τη χρονική στιγμή του τραυματισμού τους, τις ποινές, τις αντικαταστάσεις ποδ/στών και κάθε άλλο περιστατικό που ενδιαφέρει.


ΑΡΘΡΟ 15ο – Πειθαρχικός έλεγχος.
Ο πειθαρχικός έλεγχος των Σωματείων, παραγόντων και ποδοσφαιριστών γίνεται με βάση τις σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π/ ΕΠΟ .του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ  και του Καταστατικού της Ε.Π.Σ Σάμου και ασκείται:
α) Σε πρώτο βαθμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΣ και σε περίπτωση μη λειτουργίας της από το Δ.Σ. αυτής.
β) Σε δεύτερο βαθμό από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ της Ε.Π.Ο.


ΑΡΘΡΟ 16ο – Υποβολή ενστάσεων (άρθρο 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Τα διαγωνιζόμενα Σωματεία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ένσταση για όσες περιπτώσεις τούτο προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Α.Π./ΕΠΟ (Άρθρο 23 κ.λ.π.)
2)      Η ένσταση υποβάλλεται είτε επί του Φ.Α. με ειδική καταχώρηση του Αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας είτε με εμπρόθεσμη υποβολή στη διοργανώτρια συστημένης επιστολής ή με αποδεικτικό επίδοσης και υποχρεωτικά και με ΦΑΞ
3)      Η ένσταση δεν ανακαλείται για κανένα λόγο και συζητείται υποχρεωτικά, έστω και αν το ενιστάμενο Σωματείο δηλώσει εγγράφως ότι παραιτείται από την παραπέρα συζήτηση αυτής.

4)      Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α. δηλαδή αντικανονικού ορισμού διαιτητών, αντικανονικότητηας γηπέδου (αυτές οι ενστάσεις υποβάλλονται πριν  από την έναρξη του αγώνα) και πλαστοπροσωπίας ( μέχρι την λήξη του αγώνα ) δεν απαιτείται υπόμνημα για υποστήριξη, παρά μονο χρηματικό παράβολο μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  ημέρες από την τέλεση του αγώνα . Οι υπόλοιπες ενστάσεις , δηλαδή αντικανονικής συμμετοχής ποδ/στων και αντικανονικής διακοπής του αγώνα , υποβάλλονται σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την τέλεση του αγώνα με χωριστό για την καθεμία υπόμνημα και χρηματικό παράβολο στην Ε.Π.Σ.Σ.
5)      Καταγγελία από Τρίτο σωματείο  επιτρέπεται να διατυπωθεί αποκλειστικά  για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα μέσα σε αποκλειστική  προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την τελεσή του  με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το καταγγέλλων σωματείο έχει άμεσο εννομο συμφέρον κατά το χρόνο άσκησης της καταγγελίας, το οποίο περιοριστικά προσδιορίζεται στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος που μετέχει  και έχει σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα κατά της οποία στρέφεται η καταγγελία . Οι παραπάνω καταγγελίες που αποστέλλονται στην διοργανώτρια με συστημένη επιστολή με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης διαβιβάζονται υποχρεωτικά μέσω fax τόσο η καταγγελία όσο και το αποδεικτικό κατάθεσης του προβλεπόμενου για την ένσταση παραβόλου εντός της παραπάνω προθεσμίας, με  ποινή απαραδέκτου της συζήτησης εφόσον δεν κατατεθεί παράβολο ή κατατεθεί ελλιπές ή εκπρόθεσμο.
6)      Ειδικά και μόνο για ένσταση πλαστοπροσωπία απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου αυτή στρέφεται . Σε περίπτωση δε, που γίνει δεκτή, επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο μόνο το /τα παράβολα/ για τους ποδοσφαιριστές των οποίων διαπιστώθηκε η πλαστοπροσωπία .
7)      Εφόσον υποβληθεί και γίνει δεκτή ένσταση πλαστοπροσωπίας πέρα από την απώλεια του αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ του αντίπαλου σωματείου, µε τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί το αντίπαλο σωματείο, πλην των χρηματικών ποινών του άρθρου 23 του ΚΑΠ  αφαιρούνται από την υπαίτια ομάδα πέντε (5) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα  του πρωταθλήματος . Ξέχωρα από τα παραπάνω, ο αναγραφόμενος στο Φ.Α. εκπρόσωπος του υπαίτιου σωματείου, που υποχρεωτικά πρέπει να είναι µέλος του Δ.Σ. του  σωματείου τιμωρείται µε ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) έτη που αρχίζει  να υπολογίζεται  από την επομένη της διεξαγωγής του αγώνα,   ο δε παραβάτης ποδοσφαιριστής εφόσον διαπιστωθεί η ταυτότητά του, µε αποκλεισμό δύο (2) ετών και σε περίπτωση υποτροπής µε διαγραφή από τα μητρώα ποδοσφαιριστών της Ε.Π.Ο., στον προπονητή δε επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης είσοδου στους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη, εκτός αν αποδεδειγμένα έκαναν σχετική καταγγελία στο διαιτητή που γράφτηκε στο Φ.Α.
8)      Η ομάδα που, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο γίνεται υπότροπος πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή,  υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και αν δεν υπάρχει, δεν δικαιούται συµµετοχής στο Πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου.
9)      Τα παράβολα για κάθε ένσταση  ορίσθηκαν με την από 07/08/2018  απόφαση του Δ.Σ. της  Ε.Π.Σ.Σάμου στο ποσό των 100,00 ευρώ .

ΑΡΘΡΟ 17ο – Υποβολή εφέσεων
Η Ε.Π.Ο. ως υπερκείμενη ποδοσφαιρική Αρχή, έχει την εποπτεία και τον έλεγχο σε όλα γενικά τα πρωταθλήματα, ερασιτεχνικά-επαγγελματικά, και λειτουργεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο κρίσης όλων των υποκειμένων σε έφεση αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων και των δικαιοδοτικών οργάνων τους, σύμφωνα με όσα ορίζει ο οικείος Κανονισμός ΕΠΟ.
Οι παραπάνω αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση, που υποβάλλεται, από όσους έχουν έννομο συμφέρον, στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. με το σχετικό παράβολο και απ’ ευθείας σ’αυτή.


ΑΡΘΡΟ 18Ο – Επίλυση αθλητικών διαφορών (Άρθρο 35 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1.      .Οι κάθε φύσης διαφορές που προέρχονται και δημιουργούνται από την εφαρμογή των διατάξεων των Κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ομάδες που μετέχουν στα Πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. Σάμου επιλύονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα αθλητικά όργανα, απαγορευόμενης κάθε προσφυγής στα Πολιτικά ή Διοικητικά Δικαστήρια.
2.      Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διάταξης η ομάδα που ασκεί προσφυγή αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα που μετέχει από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση
3.      Ειδικά προκειμένου για διαφορές μεταξύ των Σωματείων και των Προπονητών τους ισχύουν όσα προβλέπονται από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της Ε.Π.Σ. Σάμου. και τις ειδικές διατάξεις του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ της ΕΠΟ . 


ΑΡΘΡΟ 19ο – Οικονομική διαχείριση αγώνων.
1)      Η οικονομική διαχείριση των αγώνων ορίζεται με Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
2)      Η οικονομική εγκύκλιος θα είναι αναπόσπαστο μέρος και προέκταση της παρούσας Προκήρυξης και στηρίζεται  στο άρθρο 26 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
3)      Η διοργανώτρια εξουσιοδοτεί τα γηπεδούχα Σωματεία να ασκούν την διαχείριση των αγώνων της έδρας τους και να ενεργούν υπό τον έλεγχό της και τις οδηγίες της ότι προβλέπεται από τον Κ.Α.Π/ΕΠΟ. και την Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
4)      Η διοργανώτρια παραιτείται υπέρ των Σωματείων από κάθε δικαίωμα της επί των εισπράξεων (εισιτηρίων) των αγώνων.


ΑΡΘΡΟ 20ο      Έπαθλα -  Έπαθλα ήθους
1)      Η ΕΠΣ Σάμου αθλοθετεί  ένα (1) αναμνηστικό Έπαθλο για την Κυπελλούχο ομάδα καθώς και είκοσι πέντε (25) αναμνηστικά Μετάλλια για κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες του Τελικού αγώνα.
2)      Όλοι οι ποδ/στές που θα πάρουν μέρος στον Τελικό Αγώνα καθώς και οι αναπληρωματικοί οφείλουν να προσέλθουν και να παραλάβουν το Έπαθλο και τα μετάλλια, με πρώτη τη νικήτρια ομάδα και δεύτερη αυτή που ηττήθηκε.
Όσοι δεν πειθαρχούν στην υποχρέωση τους αυτή τιμωρούνται με τις ποινές που προβλέπονται από το άρθρο 46, παραγρ 5β του ΚΑΠ/ΕΠΟ σε συνδυασμό με  το άρθρο 3 παρ. 3 του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ.
3)      Για τους Διαιτητές και τους Προπονητές των ομάδων του Τελικού Αγώνα αθλοθετείται ένα (1) αναμνηστικό Μετάλλιο για τον καθένα.
4)      Η απονομή κυπέλλου και μεταλλίων πραγματοποιείται αμέσως μετά τη λήξη του Τελικού Αγώνα. .
5)      Θα απονεμηθούν έπαθλα ήθους στα σωματεία που θα περατώσουν τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου χωρίς να έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από κανέναν αγώνα και χωρίς να έχει επιβληθεί σε ποδοσφαιριστή, προπονητή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στο ίδιο το σωματείο καμία από τις ποινές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα.



ΑΡΘΡΟ 21ο – Επικοινωνία, ενημέρωση Σωματείων.
1)      Για όλες τις αποφάσεις της ΕΠΣ Σάμου και αυτές που είναι σχετικές με την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, η ενημέρωση των Σωματείων θα γίνεται εγγράφως απευθείας από την Ένωση.
2)      Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιήσουν μέσω της Δήλωσης Συμμετοχής τους στην  ΕΠΣ Σάμου  την ταχυδρομική τους διεύθυνση,  τον αριθμό Fax και το E-mail για επείγουσα επικοινωνία καθώς και την ισχύουσα σύνθεση του Δ.Σ. Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο δεν εκπληρωθεί η υποχρέωση του Σωματείου, να γνωρίσει τον τρόπο επικοινωνίας του με την Ένωση, η ευθύνη για την μη παραλαβή της αλληλογραφίας βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το Σωματείο.


ΑΡΘΡΟ 22ο – Συμμετοχή Ποδοσφαιριστών στις Μ.Ο. / Ε.Π.Σ. ΣΑΜΟΥ  & ευθύνη σωματείων (άρθρο 31 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, όλων των Σωματείων, στις Μικτές Ομάδες της ΕΠΣ Σάμου, όταν καλούνται για τη συγκρότηση των ομάδων αυτών ή για προπόνηση, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τόσο για τους ποδοσφαιριστές όσο και  για τις Διοικήσεις των Σωματείων που ανήκουν. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας επιβάλλονται με απόφαση της ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ / Ε.Π.Σ. Σάμου. οι ποινές που προβλέπει το άρθρο 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
2)      Ποδοσφαιριστής ο οποίος αποκλείσθηκε από Μικτή Ομάδα της ΕΠΣ Σάμου  λόγω τραυματισμού ή ασθένειας του, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνα της ομάδας στην οποία ανήκει πριν από την παρέλευση μιας αγωνιστικής από τη μέρα του αγώνα της Μικτής Ομάδας στον οποίο δεν πήρε μέρος για την πιο πάνω αιτία (η μέρα του αγώνα δεν υπολογίζεται). Εξαιρούνται της διάταξης αυτής, οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αγωνίσθηκαν με το Σωματείο τους λόγω τραυματισμού ή
ασθένειας σε αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική του αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου.
3)      Η διαπίστωση των λόγων άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής του ποδοσφαιριστή ανήκει αποκλειστικά στην Ε.Π.Σ.Σάμου.
4)      Σωματείο που με οποιοδήποτε τρόπο απαγορεύει ή δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή του σε προπόνηση ή αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου. αποκλείεται κάθε φορά από τον πρώτο επόμενο αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ε.Π.Σ .Σάμου. κατά τη διαδικασία του άρθρου 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ
5)      Οι ποινές του άρθρου 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ επιβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε 15 ημερών από την τέλεση του παραπτώματος . Η έκτιση των ποινών αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική μέρα της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης.



ΑΡΘΡΟ 23ο – Γενικές Διατάξεις
1)      Με απόφαση της διοργανώτριας μπορεί να διεξαχθεί στο τέλος της περιόδου ή στην αρχή της επομένης, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Πρωταθλητή Α΄ Κατηγορίας και του Κυπελλούχου της Ένωσης περιόδου 2018 -19 . Στην περίπτωση αυτή τα του αγώνος αυτού ρυθμίζει με  απόφαση το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Σάμου.
2)      Το Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της παρούσας εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο.
3)       Κάθε θέμα που δεν προβλέπεται στην παρούσα  στη κειμένη αθλητική νομοθεσία, στους Κανονισμούς ΕΠΟ που ισχύουν,  ρυθμίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου .
                                            

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:……………………………………………………………..                                                              
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: …………………                                              …………………/……………………….
                                                                                                                                (τόπος)                (ημ/νια)
ΘΕΜΑ: «Δήλωση Συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδος Ερασιτεχνών (1η Τοπική Φάση)  αγ. περιόδου 2018-2019»

Προς:   Την Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ                                                 

Κύριε Πρόεδρε,
Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου μας, σε απάντηση της Προκήρυξης σας αριθμ. oικ  312/10 -08-18 για το     Κύπελλο του θέματος, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ συμμετοχή του Σωματείου μας στο Κύπελλο αυτό  και επί πλέον:
  1. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ τους όρους της Προκήρυξης αυτής, των  Καταστατικών της Ε.Π.Ο.  της Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ., και τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και καταθέτουμε στο Ταμείο σας σαν δικαίωμα συμμετοχής (παράβολο) το ποσό των σαράντα  ευρώ ( 40,00 €) .
  2. Ως έδρα στο Πρωτάθλημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το Γήπεδο ……………………………………….. που μας έχει παραχωρηθεί με απόφαση του οργάνου Διοίκησής του ………………………….., την οποία και  επισυνάπτουμε ή το Ιδιόκτητο Γήπεδο μας……………………………………….. και ότι θα επιτρέπουμε  τη χρησιμοποίηση αυτού για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας (ισχύει μόνο για Σωματεία που έχουν ιδιόκτητο Γήπεδο)
  3. Τα χρώματα της στολής της ομάδας μας  είναι: 
Α) ΦΑΝΕΛΑ: …………………………………… ή εναλλακτικά………………………….   
Β) ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ : ………………………… ή εναλλακτικά………………………….
Γ) ΚΑΛΤΣΕΣ : …………………………………  ή εναλλακτικά………………………….
  1. Εδρεύουμε στ ………………………………….και τα γραφεία μας βρίσκονται στ………….……………….………………………….τηλέφ………………………FAX………………… (υποχρεωτικά)
Για το Δ.Σ.

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                   ( Υπογραφή )                                                 (Σφραγίδα)      


Υποδομής 2018-2019     
   
ΠΡΟΚΗΡΥΞH 

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάμου έχοντας υπόψη:

1) Την ισχύουσα αθλητική νομοθεσία

2) Το Καταστατικό της.

3) Τους Κανόνες Παιχνιδιού Ποδοσφαίρου και τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων, όπως αυτοί ισχύουν σήμερα.

4) Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της από 07/08/2018.


ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ
Τους αγώνες του Τοπικού Πρωταθλήματος  Υποδομής των Σωματείων ΕΠΣ Σάμου, αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 με τους εξής όρους:

ΑΡΘΡΟ 1ο – Σωματεία που έχουν υποχρέωση  - δικαίωμα συμμετοχής
(άρθρο 4. ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Υποχρέωση συμμετοχής έχουν:
Τα  Σωματεία που ανήκουν στην  Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας ΕΠΣ Σάμου της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο Άρθρο 1ο της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος Ανδρών Α΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας ΕΠΣ Σάμου, αρ. οικ  310 /10 -08 – 18.
2)      Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα Σωματεία που ανήκουν  στη Β΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία ΕΠΣ Σάμου της ίδιας αγωνιστικής περιόδου 2018 -19, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο Άρθρο 1Ο της  Προκήρυξης του Πρωτ/τος Ανδρών Β΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας  ΕΠΣ Σάμου αρ. οικ 311 /10 – 08 – 2018.  
3)      Σωματείο που προβιβάζεται από την Β΄ κατηγορία στην Α΄ υποχρεούται σε περίπτωση παραμονής του σε αυτή  την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019 – 2020   να συμμετέχει και στο Πρωτάθλημα Υποδομής της διοργανώτριας, σε αντίθετη περίπτωση θα υποβιβάζεται στην Β΄  Κατηγορία.
Σε περίπτωση μη καθόδου  του τμήματος Υποδομής στο αντίστοιχο πρωτάθλημα  πέρα των κυρώσεων που προβλέπονται από τον ΚΑΠ (άρθρο 17 παρ. 3 ) θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ .


ΑΡΘΡΟ 2ο – Σύστημα διεξαγωγής του Πρωτ/τος
1)      Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο (2) Ομίλους δηλ:

α) Ένας (1) Όμιλος με τα Σωματεία της Σάμου,  που θα αγωνισθούν με τα υπόλοιπα Σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή, σε δύο (2) γύρους , με έναν  (1) αγώνα  στην έδρα τους και έναν (1) αγώνα στην έδρα του καθενός από τα άλλα συμμετέχοντα Σωματεία.
β) Ένας (1) όμιλος με τα Σωματεία Ικαρίας και Φούρνων, που θα αγωνισθούν με τα υπόλοιπα Σωματεία  που θα δηλώσουν συμμετοχή,  σε τέσσερις γύρους (4) ,με δύο (2)  αγώνες   στην έδρα τους και δύο (2) αγώνες στην έδρα του καθενός από τα άλλα συμμετέχοντα Σωματεία.

2)      Ο Πρωταθλητής της όλης διοργάνωσης θα αναδειχθεί με απλούς αγώνες αποκλεισμού (ΜΠΑΡΑΖ), που θα τελεσθούν στις έδρες των πρώτων (1ον) του κάθε Ομίλου  ως εξής:
α) 1ος Ομίλου Σάμου – 3ος Ομίλου Σάμου
β) 1ος Ομίλου Ικαρίας /Φούρνων – 2ος Ομίλου Σάμου.
Ακολούθως οι νικητές των παραπάνω αγώνων αποκλεισμού θα αγωνισθούν μεταξύ τους σε Τελικό Αγώνα για ην ανάδειξη του Πρωταθλητή.
3)      Ο Τελικός Αγώνας θα διεξαχθεί στο Στάδιο Καρλοβάσου.

ΑΡΘΡΟ 3ο – Προκήρυξη (έννοια) .
Η Προκήρυξη αυτή είναι πρόσκληση-πρόταση προς τα Σωματεία του 1ου Άρθρου , για την κατάρτιση σύμβασης προσχώρησης μεταξύ της  Ε.Π.Σ. Σάμου και αυτών με σκοπό τη συμμετοχή τους στο Πρωτάθλημα  της περιόδου 2018–2019. Η εν λόγω Σύμβαση συντελείται με την αποδοχή της παρούσας. Αποδοχή αυτής με επιφύλαξη έχει σαν συνέπεια τις κυρώσεις  του άρθρου 7 του ΚΑΠ/ ΕΠΟ.

ΑΡΘΡΟ 4ο – Δήλωση Συμμετοχής, Παράβολο –Ημερομηνία έναρξης.
1.      Όλα τα παραπάνω Σωματεία υποχρεούνται ή δικαιούνται να υποβάλουν το αργότερο μέχρι την Δευτέρα  27/08/2018 στην ΕΠΣ Σάμου.  ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, όπως το συνημμένο στη παρούσα  υπόδειγμα, σύμφωνα με το άρθρο 7,  του Κ.Α.Π. Η δήλωση πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται με το ποσό των 10,00€,  ως παράβολο συμμετοχής. Ημερομηνία έναρξης των αγώνων ορίζεται η  29 &30 Σεπτεμβρίου 2018
2.     Η δήλωση συμμετοχής σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και επιπλέον, κατατίθεται δήλωση σωματείου περί αποδοχής του Καταστατικού, των Κανονισμών, των εγκυκλίων, των οδηγιών και των αποφάσεων της F.I.F.A, της U.E.F.A.  και της ΕΠΟ.  Στο Συνυποσχετικό Διαιτησίας /Δήλωση Σωματείου που επισυνάπτεται στην παρούσα πρέπει να υπάρχει θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του νόμιμου εκπροσώπου.


ΑΡΘΡΟ 5ο – Γήπεδα -  Έδρα Σωματείου, Χρώματα και Σύμβολα ομάδας.
1)      Το Σωματείο που θα δηλώσει συμμετοχή υποχρεούται να γνωστοποιήσει με τη Δήλωση Συμμετοχής του στην ΕΠΣ Σάμου το Γήπεδο που θα χρησιμοποιήσει για τους αγώνες του σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 8 Κ.Α.Π /ΕΠΟ.  Για την έγκυρη  συμμετοχή Σωματείου σε ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα πρέπει να δηλώνεται ένα γήπεδο ως κύρια έδρα. Τα  Σωματεία όμως έχουν την δυνατότητα με την δήλωση συμμετοχής να ορίσουν και ένα δεύτερο  ως εναλλακτική έδρα. Εάν, κατά την διάρκεια των αγώνων πρωταθλήματος, Σωματείο από ενδεχόμενη αδυναμία (η οποία θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε λόγους ακαταλληλότητας ή ανάκλησης άδεια λειτουργίας των γηπέδων – ή του γηπέδου όταν- και θα διαπιστώνεται από την διοργανώτρια ), δεν μπορεί να αγωνιστεί στην κύρια ή την εναλλακτική έδρα που έχει δηλώσει, εχει την υποχρέωση να βρει άλλη εναλλακτική έδρα και σε περίπτωση που δεν βρει, να δεχθεί, ως έδρα της, το γήπεδο που θα ορίσει η κατά περίπτωση, διοργανώτρια.   
2)      Μαζί με τη Δήλωση Συμμετοχής, το κάθε σωματείο ξεχωριστά θα πρέπει να καταθέσει παραχωρητήριο για τη χρήση του Γηπέδου που  θα έχει εκδώσει ο αρμόδιος φορέας Διοίκησης  του ή το Σωματείο στο οποίο ανήκει, πλην όσων το δικαίωμα παραχώρησης έχει μεταβιβασθεί στην ΕΠΣ από τον αρμόδιο φορέα , για όσο διαρκέσει αυτό. Στην περίπτωση που δεν έχουν αδειοδοτηθεί όλα τα γήπεδα και μέχρι να αδειοδοτηθούν, η ΕΠΣ Σάμου έχει το δικαίωμα να ορίζει τις έδρες των ομάδων αυτών σε αδειοδοτημένα γήπεδα, με την υποχρέωση να προσκομίσουν παραχωρητήριο τα Σωματεία όταν αδειοδοτηθούν τα γήπεδα που θα έχουν  δηλώσει ως έδρα τους. 
3)      Τα γήπεδα των αγώνων για τα γηπεδούχα σωματεία ορίζονται με την προκήρυξη  ή με εγγραφο της ΕΠΣΣ , αμέσως μόλις καταρτίζεται το πρόγραμμα των αγώνων. Αλλαγή  έδρας κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν μπορεί να γίνει κατόπιν αιτήματος των Σωματείων. Επιτρέπεται αλλαγή έδρας μόνο λόγω ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ή ανάκλησης  της άδειας παραχώρησης του γηπέδου ( άρθρο 8, παρ. 11 γ ΚΑΠ/ΕΠΟ)

4)      Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρόκειται να εκτελεσθούν έργα σε οποιοδήποτε Γήπεδο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή άλλο αρμόδιο φορέα στη δικαιοδοσία των οποίων υπάγεται το Γήπεδο, υποχρεωτικά δέκα (10) τουλάχιστον μέρες πριν θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Σ.Σάμου έγγραφο με το οποίο θα γνωστοποιείται η έναρξη των έργων, η οποία και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας θα ματαιώνεται  με υπαιτιότητα του γηπεδούχου Σωματείου το οποίο θα υφίσταται τις προβλεπόμενες κυρώσεις από τον ΚΑΠ/ΕΠΟ.
5)      Όλα ανεξαιρέτως  τα Σωματεία που διαθέτουν το ιδιόκτητο Γήπεδό τους , για  τους αγώνες του Πρωτ/τος είτε των ίδιων είτε άλλων Σωματείων, οφείλουν επι ποινή απαραδέκτου της Δήλωσης Συμμετοχής, να επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των Γηπέδων αυτών και των εγκαταστάσεων για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας.
6)      Στη Δήλωση Συμμετοχής τα Σωματεία υποχρεούται να δηλώσουν στην διοργανώτρια. τα χρώματα τους, καθώς επίσης και τις εναλλακτικές περιπτώσεις στις  στολές των ποδοσφαιριστών (φανέλες- παντελονάκια – καλτσες).   Η δηλώσει αυτή γίνεται συγχρόνως με τη δήλωση συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα  (άρθρο 14  ΚΑΠ/ΕΠΟ.)
7)      Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα ισχύει η αρίθμηση στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών από το ένα (1) έως το δεκαοκτώ (18) 

ΑΡΘΡΟ 6ο – Πρόγραμμα αγώνων, Διάρκεια, Ημέρα και Ώρα τέλεσης αγώνων
1)    Για τους αγώνες θα εκδοθεί αγωνιστικό πρόγραμμα, ύστερα από δημόσια κλήρωση που θα γίνει από την Ε.Π.Σ. Σάμου. Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως μπορεί να διεξάγονται και τις υπόλοιπες ημέρες  για ειδικούς λόγους και ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση της διοργανώτριας. Μόνο για τον Όμιλο της Ικαρίας – Φούρνων θα έχει δικαίωμα το Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου να ορίσει αγώνες  πέραν της σειράς που αναδεικνύει η κλήρωση Πρωταθλήματος, για ειδικούς και αιτιολογημένους λόγους . 

2)    Η πρόσκληση ομάδας για να συμμετάσχει στους αγώνες θα γίνεται με την κοινοποίηση προ τριών (3) ημερών πριν από τη μέρα διεξαγωγής τους βάσει του προγράμματος της παραπάνω παραγρ. (1) .  Ειδικά για περιπτώσεις αγώνων κατάταξης (play off και play out), μπαράζ ή άλλων έκτακτων περιπτώσεων, η σχετική προθεσμία ορίζεται σε δύο (2) ημέρες .
 Οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα αναβολής οποιουδήποτε αγώνα με κοινή συμφωνία τους. 

Στη πρόσκληση θα ορίζεται η ημ/νία διεξαγωγής των αγώνων, οι γηπεδούχες ομάδες, τα γήπεδα των αγώνων και η ώρα έναρξής τους.
 Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί να αλλάξει την ώρα έναρξης αγώνα ή και το γήπεδο τέλεσης αυτού, υποχρεούμενη να ειδοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη έναρξη του. Το 24ωρο  αρχίζει από την αποστολή της ειδοποίησης με fax ή ηλεκτρονική αλληλογραφία, από τη διοργανώτρια στους εμπλεκομένους   
Σε εξαιρετικές επίσης περιπτώσεις η διοργανώτρια μπορεί, κατά τη κρίση της, να προβεί σε αναβολή προγραμματισμένου αγώνα, χωρίς χρονικό περιορισμό για λόγους  ανώτερης βίας (πχ διακοπή συγκ/νιών, θεομηνία, ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ) ή για σπουδαίο λόγο, με απόφαση του Προέδρου της οικείας ΕΠΣ,  ενημερώνοντας σχετικά τα ενδιαφερόμενα Σωματεία.

Ομάδα που δεν μπορεί να πάρει μέρος σε αγώνα  οποιοδήποτε πρωταθλήματος πρέπει να ειδοποιήσει αιτιολογημένα με έγγραφο της τη διοργανώτρια, πριν από τέσσερις (4), τουλάχιστον ημέρες, εκτός αν ειδοποιήθηκε, για την υποχρέωσή  της να αγωνιστεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ (8)  ημερών, οπότε η ειδοποίηση αυτή πρέπει να γίνει πριν από τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες. 
    
3)    Η  χρονική διάρκεια του  κάθε  αγώνα  θα είναι ογδόντα  (90) λεπτά της ώρας , σε δύο (2) ημίχρονα από σαράντα (40) λεπτά το καθένα .
4)    Για την ανάδειξη των νικητών στους αγώνες αποκλεισμού (ΜΠΑΡΑΖ) και στον Τελικό Αγώνα θα δίνεται παράταση 20 λεπτών σε δύο ημίχρονα των 10 λεπτών και αν δεν υπάρχει νικητής θα ακολουθεί η διαδικασία των πέναλτυς, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγρ 9 άρθρου 20 του ΚΑΠ/ΕΠΟ.

ΑΡΘΡΟ 7ο – Τήρηση Τάξεως –Υποχρεώσεις γηπεδούχων ομάδων.
1)      Η πρόληψη και η καταστολή των εκδηλώσεων που δυσφημούν το άθλημα και διεγείρουν το φίλαθλο κοινό, είναι υποχρέωση όλων γενικά των Σωματείων. Ειδικότερα όμως τα γηπεδούχα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να παίρνουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή επεισοδίων, από πρόσωπα που συνδέονται μαζί τους με τις σχέσεις που προβλέπουν τα σχετικά άρθρα του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ και να φροντίζουν για την διεξαγωγή των αγώνων σε κλίμα τάξης και ασφάλειας.
2)      Επίσης οι γηπεδούχες ομάδες έχουν την ευθύνη για την επάρκεια-καταλληλότητα των Γηπέδων τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα άρθρα 8, 9 &10  του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
3)      Η γηπεδούχος ομάδα έχει ακόμη την υποχρέωση για την παρουσία στο γήπεδο γιατρού, Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών, κυπέλλου  και πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .  Σε αντιθετη  περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται  με υπαιτιότητα της γηπεδούχο ομάδας  η οποία χάνει τον αγώνα  με τέρματα 0 – 3  και της επιβάλλεται  χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην διεξάγει των αγώνα και  να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
4)      Τα γηπεδούχα σωματεία έχουν την υποχρέωση να προσκομίζουν στον Διαιτητή πριν την έναρξη του αγώνα την άδεια διεξαγωγής του. Σε περίπτωση μη προσκόμισης της, ο αγώνας δεν θα τελείται και θα   κατακυρώνεται στην φιλοξενούμενη ομάδα το αποτέλεσμά του .
ΆΡΘΡΟ 8Ο   - Διαιτητές Αγώνων (άρθρο 12  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Ο ορισμός των Διαιτητών και των Βοηθών Διαιτητών των αγώνων, θα γίνεται σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαιτησίας Ε.Π.Ο. από το αρμόδιο Τοπικό Όργανο Διαιτησίας της Ε.Π.Σ. Σάμου και από τους Πίνακες  Διαιτητών της.
2)      Εάν δεν προσέλθει ο διαιτητής που έχει ορισθεί ή εάν ο διαιτητής, μετά την έναρξη του αγώνα, ασθενήσει ή τραυματισθεί και αδυνατεί να συνεχίσει τον αγώνα, χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων, των παραγόντων ή των φιλάθλων του, τότε ο αγώνας θα αρχίσει στην πρώτη περίπτωση και θα συνεχιστεί στην δεύτερη, ενώ καθήκοντα διαιτητή θα αναλάβει ο αναπληρωτής του διαιτητή, εφόσον είχε ορισθεί τέτοιος και αν όχι , τότε εκείνος από τους βοηθούς διαιτητές ο αξιολογημένος να αγωνίζεται σαν διαιτητής ή βοηθός σε μεγαλύτερη κατηγορία , σε ισότητα ο αρχαιότερος και σε νέα ισότητα ο πρεσβύτερος σε ηλικία.
 Εάν  δεν προσέλθει ούτε ο διαιτητής που έχει ορισθεί, ούτε ο αναπληρωτής του (αν έχει ορισθεί) , ούτε οι βοηθοί διαιτητών, τότε ο αγώνες ματαιώνεται χωρίς ευθύνη των ομάδων και επαναορίζεται  από την διοργανώτρια σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον ΚΑΠ. 
Η μη προσέλευση  των διαιτητών θεωρείται διαιτητικό παράπτωμα σύμφωνα με το άρθρο 58 του Κανονισμού διαιτησίας και στους διαιτητές που δεν προσήλθαν αδικαιολόγητα επιβάλλεται η ποινή αποκλεισμού από συμμετοχή σε αγώνες ποδοσφαίρου μέχρι έξι (6) μήνες.
3)      Τα έξοδα διαιτησίας των αγώνων βαρύνουν την ΕΠΣ Σάμου.

4)      α) Οι αγώνες είναι δυνατόν να διεξάγονται με ένα Διαιτητή και ένα Βοηθό Διαιτητή ή και μόνο με ένα Διαιτητή, ανάλογα με την κρισιμότητα του κάθε αγώνα και κατά την κρίση της διοργανώτριας.
β) Εφόσον υπάρχει  μερική ή ολική  αποχή διαιτητών για οποιοδήποτε λόγο, ή εφόσον ο αριθμός των εν ενεργεία Διαιτητών δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αγώνων του προγράμματος, το Δ.Σ της Ε.Π.Σ. Σάμου δύναται να ζητήσει τον ορισμό διαιτητών , από οποιαδήποτε άλλη Ε.Π.Σ., για την κάλυψη όλων ή ορισμένου αριθμού αγώνων . Σε περίπτωση άρνησης των Ε.Δ. των άλλων Ε.Π.Σ.  να ορίσουν διαιτητές , τον ορισμό διενεργεί υποχρεωτικά η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. (ΚΕΔ/ΕΠΟ)


ΑΡΘΡΟ 9ο – Περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής ποδοσφαιριστών σε αγώνες (άρθρο 19  ΚΑΠ/ΕΠΟ )– Ειδικές υποχρεώσεις Σωματείων για συμμετοχή ποδ/στων τους στους αγώνες).
1)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνισθεί εντός 24ώρου σε δύο αγώνες του Σωματείου που ανήκει. Ο υπολογισμός του 24ώρου  αρχίζει από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δευτέρου αγώνα. Παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται απώλεια του δεύτερου αγώνα αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ΚΑΠ/ΕΠΟ ύστερα από απόφαση του αρμόδιου οργάνου της ΕΠΣ Σάμου.
2)      Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, από την 1η Ιουλίου έως την 30 Ιουνίου του επομένου έτους, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύναται να αγωνιστούν, σε επίσημους αγώνες, μόνο για δύο σωματεία (ανεξαρτήτων της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν). Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου, οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δύνανται να εγγράφονται- μετεγγράφονται σε τρία (3), το ανώτατο, ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά να αγωνίζονται μόνο για λογαριασμό δυο . Η τυχόν συμμετοχή τους σε αγώνες του τρίτου σωματείου συνιστά αντικανονική συμμετοχή και δίδει το δικαίωμα ενστάσεως  σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΚΑΠ.  
3)      Απαγορεύεται η συμμετοχή γυναικών σε αγώνες που διαγωνιζόμενες ομάδες  συγκροτούνται από άνδρες , καθώς και το αντίστροφο.   
4)      Απαγορεύεται η συμμετοχή σε ομάδα ανδρών ποδοσφαιριστή που δεν έχει συμπληρώσει το 14Ο έτος της ηλικίας του . Ο προσδιορισμός της ηλικίας των 14 ετών των  ποδοσφαιριστών για να αποκτήσουν το δικαίωμα να αγωνίζονται σε αντρικές ομάδες  νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των 14 ετών από την ημέρα των γενεθλίων του και μετά. Ο διαιτητής υποχρεούται να μην επιτρέπει την συμμετοχή του. Εάν όμως παρά ταύτα ο ποδ/στης μετάσχει στον αγώνα θεωρείται αντικανονική η συμμετοχή του. Ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο τμήμα με ποινή απαγόρευσης διαιτησίας αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.
5)      Ένας Ποδοσφαιριστής, όταν έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή Ε.Π.Ο. ή UEFA  ή έχει υποβάλλει αίτηση για έκδοση ταυτότητας προπονητή, παύει αυτόματα να έχει δικαίωμα να αγωνίζεται . Η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική συμμετοχή και επισύρει τις από τους Κανονισμούς της ΕΠΟ προβλεπόμενες ποινές για τον ίδιο και το σωματείο (άρθρο 13 Κανονισμός Προπονητών) .
6)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει ταυτότητα προπονητή ΕΠΟ ή UEFA ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει λήξει ή βρίσκεται εν ισχύ, εφόσον επιθυμεί να αγωνίζεται, θα πρέπει να καταθέσει  την ταυτότητα αυτή στην ΕΠΟ τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου της κατηγορίας στην οποία θέλει να αγωνισθεί και να υποβάλλει έγγραφη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ότι αυτή την αγνωστική περίοδο  επιθυμεί να αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής . Μετά από την ενέργεια αυτή δεν έχει δικαίωμα να εργαστεί   ως προπονητής καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.  
7)      Ένας ποδοσφαιριστής που έχει υποβάλλει την κατά ανωτέρω παράγραφο δήλωση και διαθέτει τα ανάλογα προσόντα, δύναται να απασχολείται ως προπονητής στα τμήματα υποδομών του σωματείου στο οποίο αγωνίζεται, όποτε σε αυτή την περίπτωση δεν επιβάλλεται να καταθέσει την ταυτότητα του.
8)      Απαγορεύεται η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους και η συμμετοχή στον αγώνα φυσικού προσώπου που έχει τιμωρηθεί µε οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα ( παράγοντα, εφόρου, προπονητή, φυσικοθεραπευτή, Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας των ομάδων κ.λπ.). Τυχόν συμμετοχή σε αγώνα  είναι αντικανονική και σε περίπτωση ένστασης, συνεπάγεται την απώλεια του αγώνα για την υπαίτια ομάδα  και   εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ

9)      Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή ερασιτεχνικού Σωματείου να αγωνισθεί στην ομάδα του για µια αγωνιστική εφ’ όσον κλήθηκε εγγράφως σε εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα από την διοργανώτρια και δεν προσήλθε αδικαιολόγητα. Σε περίπτωση που θα αγωνισθεί η συμμετοχή είναι  αντικανονική.

10)  Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή  στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ’  όλη τη διάρκεια του αγώνα επτά (7) ποδοσφαιριστών, που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε Ελληνικές Εθνικές Ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α.  και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) Ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.  Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, αλλιώς η συμμετοχή είναι αντικανονική. (άρθρο19 παρ. 12 ΚΑΠ/ΕΠΟ)
11)  Τα Σωματεία του Πρωταθλήματος Υποδομής υποχρεούνται να χρησιμοποιούν σε όλη τη διάρκεια των αγώνων τους εννέα (9) ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί από 1/1/2003 και μετά και δύο (2)  ποδ/στές  που έχουν γεννηθεί από 1/1/2005. Ο προσδιορισμός της ηλικίας των ποδοσφαιριστών της παραγράφου αυτής , ως χρονολογία γέννησης τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτος γέννησης τους και θα ισχύει μέχρι και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου στην οποία θα συμμετέχουν   (βάσει άρθρου 19παρ, 3 , και 8 ΚΑΠ 2017 -18).
12)  Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των  ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν  ως ημερομηνία γέννησης τους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης τους.
13)  Σε όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και Κύπελλα επιτρέπονται μέχρι τέσσερις (4) αλλαγές σε κάθε αγώνα. (άρθρο 16 παρ. 4 α) .
14)  Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε αγώνες του σωματείου που ανήκει, εφόσον δεν έχει προβεί σε έγκαιρη και νομότυπη  δήλωση συναίνεσης της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων.  
15)  Διαιτητές εν ενεργεία ή μη δεν έχουν δικαίωμα να μετέχουν σαν ποδοσφαιριστές σε αγώνες, τυχόν δε συμμετοχή τους είναι αντικανονική και προκαλεί τις προβλεπόμενες από τον παρόντα Κανονισμό κυρώσεις σε περιπτώσεις ένστασης.  
16)  Η παράβαση  των απαγορεύσεων των παραπάνω περιπτώσεων συνιστά αντικανονική συμμετοχή και σε περίπτωση ένστασης ή υπαίτια ομάδα τιμωρείται με απώλεια του αγώνα . Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας με βαθμούς τρεις (3) και τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την αντίπαλη ομάδα, της αφαιρούνται τρεις(3) βαθμοί από το πίνακα την βαθμολογίας  του τρέχοντος πρωταθλήματος και της επιβάλλεται χρηματική ποινή. 
17)  Ο έλεγχος ανήκει στο διαιτητή του αγώνα ο οποίος υποχρεούται να απαγορεύει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών για όλες τις ειδικές περιπτώσεις απαγόρευσης συμμετοχής . Σε περίπτωση άρνησης ή πλημμελούς ελέγχου εκ μέρους του διαιτητή  τότε αυτός τιμωρείται με την ποινή του μη ορισμού του σε αγώνες για διάστημα δύο (2)  μηνών.     
18)  Όπου αναφέρεται «συμμετοχή ποδοσφαιριστή », εννοείται η αγωνιστική συμμετοχή του στον αγώνα και όχι απλά η αναγραφή του  στο Φ.Α (άρθρο 19 παρ.17)


ΑΡΘΡΟ 10ο  Γιατροί – Προπονητές –  Παράγοντες Ομάδων – Δημοσιογράφοι  
(άρθρα 16, 18&29  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
Μέσα στο χώρο που περιβάλλεται από την εσωτερική περίφραξη επιτρέπεται βάσει καταστάσεων που παραδίδουν τα διαγωνιζόμενα Σωματεία, να εισέρχονται και να παραμένουν εφόσον επιδείξουν την ταυτότητά τους αστυνομική ή επαγγελματική ή το Δελτίο Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου  μόνο τα εξής πρόσωπα:
α) Ο γιατρός . Σε όλους τους αγώνες, των τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων αντρών , κυπέλλου και  πρωταθλημάτων υποδομής, είναι υποχρεωτική, ευθύνη της γηπεδούχου ομάδας, η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα.  Το πρόσωπο αυτό δύναται να είναι είτε ιατρός είτε νοσηλευτής είτε διασώστης, απόφοιτος των ΤΕΙ και διαπιστευόμενος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή των πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για την ζωή περιστατικά που μπορεί να προκύψουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα .  Σε αντιθετη  περίπτωση που δεν θα υπάρξει πρόσωπο που να ασκεί καθήκοντα γιατρού, κατά τα ανωτέρω, ο αγώνας δεν διεξάγεται  με υπαιτιότητα της γηπεδούχο ομάδας  η οποία χάνει τον αγώνα  με τέρματα 0 – 3  και της επιβάλλεται  χρηματική  ποινή (τριακόσιων) 300 ευρώ . Ο δε διαιτητής είναι υποχρεωμένος να μην διεξάγει των αγώνα και  να αναγράψει στο Φ.Α. την περίπτωση απουσίας γιατρού. Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.
β) Ένας εκπρόσωπος της κάθε ομάδας ο οποίος πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλος του Δ.Σ. ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  . Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν έχει αυτή την ιδιότητα, το υπεύθυνο Σωματείο θα τιμωρείται με εκατό (100)€ πρόστιμο. Σε περίπτωση δε υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.   γ) Ο φυσικοθεραπευτής  της κάθε ομάδας δ) Ο προπονητής κάθε ομάδας και ο τυχόν βοηθός του, εφ’ όσον κατέχουν Δελτίο πιστοποίησης  προπονητή ή ο υπεύθυνος λειτουργίας της κάθε ομάδας, εφόσον επιδεικνύει στον Διαιτητή Δελτίο Υπεύθυνου Αγωνιστικής Λειτουργίας που έχει εκδοθεί από την ΕΠΣ Σάμου.   ε) Δύο τραυματιοφορείς με διακριτικά  οι οποίοι δεν μπορούν να είναι μέλη των Δ.Σ. των σωματείων. Οι γιατροί , Φυσικοθεραπευτές και οι νοσηλευτές θα πρέπει να αποδεικνύουν την ιδιότητα τους , με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και σφραγίδας. 

Τα Σωματεία τα οποία δεν έχουν διπλωματούχο προπονητή έχουν το δικαίωμα να έχουν ακόμα ένα άτομο στον πάγκο, πλην του μέλους  του Δ.Σ.  Αυτό  το άτομο θα χαρακτηρίζεται ως Υπεύθυνος  Λειτουργίας του αγωνιστικού τμήματος  και θα υπόκειται σε Πειθαρχικό έλεγχο, ως μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου και υποχρεωτικά θα εκδίδει ανάλογο Δελτίο Πιστοποίησης  (Υπευθύνου Αγωνιστικής Λειτουργίας)   από την ΕΠΣΣ. Το άτομο αυτό μετά την έκδοση του Δελτίου Πιστοποίησης   δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής ως ποδοσφαιριστής σε κανένα αγώνα διοργανωσης της ΕΠΣ Σάμου.  
Διευκρινίζουμε ότι ο Υπεύθυνος  Αγωνιστικής Λειτουργίας, καθώς επίσης και κάθε παριστάμενο άτομο που δεν κατέχει δίπλωμα και Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή  ΕΠΟ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε κάθε περίπτωση να εκτελεί στην πράξη χρέη προπονητή, δίνοντας δλδ οδηγίες στους ποδοσφαιριστές μη καθήμενος  στον πάγκο της ομάδας του . Η εφαρμογή του ανωτέρω είναι ευθύνη του διαιτητή

Για την  παρουσία στον πάγκο ατόμου ως εκπροσώπου του Σωματείου απαιτείται η  ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου ή απλό μέλος του Σωματείου, που με απόφαση του Δ.Σ. η οποία θα κοινοποιείται εγγράφως στην ΕΠΣ Σάμου, έχει αναλάβει ανάλογα καθήκοντα  και προϋποθέτει κατά την έναρξη του αγώνα την επίδειξη της ταυτότητάς του ή άλλου δημόσιου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει αυτή ή Δελτίου Πιστοποίησης της ΕΠΣ Σάμου.
  
Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εφόσον επιδεικνύουν στον Παρατηρητή ή στον Διαιτητή  του αγώνα πιστοποίηση την οποία θα εκδίδει η ΕΠΣ Σάμου έπειτα από αίτησή τους πριν από την έναρξη της διοργάνωσης . Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Για την τήρηση των προαναφερθέντων υπεύθυνοι είναι οι Διαιτητές – Βοηθοί  οι οποίοι θα ελέγχονται Πειθαρχικά για την τήρησή τους. Η απομάκρυνση κάθε άλλου είναι ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου. Υπεύθυνος για την τήρηση των ανωτέρων είναι ο διαιτητής του αγώνα Σε αντίθετη περίπτωση  ο διαιτητής  παραπέμπεται σε πειθαρχικό έλεγχο.

ΑΡΘΡΟ 11ο – Μη τέλεση-διακοπή-αναβολή αγώνων (άρθρο 21 του ΚΑΠ/ ΕΠΟ)-Αδυναμία συμμετοχής (άρθρο 17 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται οι 2 (δύο) ομάδες, επανορίζεται υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την έκδοση της απόφασης.
2)      Αγώνας που αναβάλλεται εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών ή λόγω διακοπής συγκοινωνιών, επανορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας η οποία παίρνει υπόψη της επίσημες βεβαιώσεις των αρμοδίων κατά περίπτωση Δημόσιων Υπηρεσιών και εφόσον κρίνει δικαιολογημένη την αδυναμία καθόδου των ομάδων λόγω ανωτέρας βίας, από την οποία είναι αδύνατη η έγκαιρη προσέλευσή τους στο γήπεδο.

ΑΡΘΡΟ 12ο – Δελτίο - Κατάσταση υγείας Ποδοσφαιριστών  Δελτίο Πιστοποίησης  .
Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών στους αγώνες επιτρέπεται σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 του Κ.Α.Π./ΕΠΟ.
1.)    Οι ομάδες σε όλους τους αγώνες τους υποχρεούται να έχουν μαζί τους και να παραδίδουν στο     διαιτητή : 
α) Τα δελτία αθλητικής ιδιότητας των ποδοσφαιριστών που εκδίδονται  σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών, Μεταγραφών και Αποδεσμεύσεων της Ε.Π.Ο.
β) Κατάσταση Υγείας Ποδοσφαιριστών στην οποία θα αναγράφονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και των ομάδων που ανήκουν, με ιατρική θεώρηση, στην οποία θα αναγράφεται ότι οι περιλαμβανόμενοι στη κατάσταση  ποδοσφαιριστές είναι απολύτως υγιείς και ικανοί να αγωνίζονται σε αγώνες της ομάδας τους και ισχύει για ένα (1) χρόνο.  Η ως άνω ιατρική θεώρηση, πραγματοποιείται  από μια από τις εξής ιατρικές ιδιότητες : αθλίατρο, ορθοπεδικό ,παθολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο ,αγροτικό ιατρό, ιατρό γενικής ιατρικής  είναι  υποχρεωτική σε ετήσια βάση για κάθε ποδοσφαιριστή και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης το αγώνα    Η απόδειξη, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη.
Αντίγραφο της κατάστασης υγείας  κατατίθεται υποχρεωτικά, και εντός 24ώρου  από την ιατρική θεώρηση της, στην ΕΠΣΣ, με ευθύνη της ομάδος αποτελεί δε το αδιαμφισβήτητα, επίσημο έγγραφο σε περίπτωση ενστάσεων και προσφυγών.  Η κατάθεση, στη διοργανώτρια, της κατάστασης υγείας των ποδοσφαιριστών, εφ’ όσον έχει συντελεσθεί πέραν της 24ώρου προθεσμίας, δεν επιφέρει ακυρότητα ή κύρωση, με βασική πάντοτε προϋπόθεση, ότι η κατάθεση αυτή έχει πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε πριν από την τέλεση του αγώνα.
Στην κατάσταση Υγείας των Ποδοσφαιριστών υποχρεωτικά καταχωρείται η δήλωση συναίνεσης περί της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων του αναγραφόμενου ποδοσφαιριστή. Όποιος ποδοσφαιριστής δεν αποδεχθεί την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων  από την ΕΠΣ και την ΕΠΟ , δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις διοργανώσεις που έχει δικαίωμα να αγωνίζεται η ομάδα του. 
 
  ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ (ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ, ΣΒΗΣΙΜΑΤΑ Κ.Λ.Π). ΚΑΘΩΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ΗΜ/ΝΙΑ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ.

γ) Δελτίο πιστοποίησης προπονητή  (η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τα Πρωταθλήματα των τοπικών κατηγοριών  των ΕΠΣ ) 


2.)    Ο Διαιτητής έχει την υποχρέωση να σημειώσει στην οικεία στήλη του ΦΑ τις τυχόν ελλείψεις ανωτέρω  δικαιολογητικών.
3.)    Ο έλεγχος των στοιχείων γίνεται από το Διαιτητή και τους αρχηγούς των διαγωνιζόμενων  ομάδων υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του αγώνα κατά την εκ μέρους του Διαιτητή συμπλήρωση του ΦΑ ή όταν ο ποδοσφαιριστής λαμβάνει μέρος στον αγώνα μετά την έναρξή του κατά τη στιγμή που εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο.
4.)    Ο Διαιτητής υποχρεούται να κρατήσει τα δικαιολογητικά των διαγωνιζόμενων ποδοσφαιριστών μέχρι την υπογραφή του ΦΑ, οι δε αρχηγοί των ομάδων μπορούν να τα ζητήσουν σε αυτό  το διάστημα για να τα ελέγξουν μόνο για την περίπτωση διατύπωσης ένστασης πλαστοπροσωπίας.
5.)    Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα Πρωταθλήματος  χωρίς τα δικαιολογητικά των εδαφίων α’ και β’ της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, ο δε Διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν παρά ταύτα ποδοσφαιριστής συμμετάσχει στον αγώνα, η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική και η υπαίτια ομάδα σε περίπτωση ένστασης υφίσταται τις προβλεπόμενες για τη περίπτωση κυρώσεις.






ΑΡΘΡΟ 13ο – Προσέλευση ομάδων – Μπάλες – Φαρμακευτικό υλικό -  Φύλλο Αγώνα  Άδεια Αγώνα (άρθρο 15 , 16 του ΚΑΠ/ΕΠΟ)

1)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσέρχεται στο Γήπεδο τουλάχιστο μία (1) ώρα πριν από την καθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, ανεξάρτητα από τυχόν επικρατούσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ώστε να είναι έτοιμη να αγωνιστεί πέντε (5) τουλάχιστον λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα
2)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να προσκομίζει στο Γήπεδο  τουλάχιστο τέσσερις  (4) μπάλες όταν είναι γηπεδούχος, και τουλάχιστο δύο ( 2) μπάλες όταν είναι φιλοξενούμενη.
3)      Κάθε ομάδα υποχρεούται  να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό(ψαλίδι, ψυκτικά, γάζες, επίδεσμοι κλπ) .Ειδικά η γηπεδούχος ομάδα υποχρεούται να μεριμνά ώστε να υπάρχει φορείο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα για τη μεταφορά τυχόν τραυματιζόμενων ποδοσφαιριστών. Το φορείο πρέπει να είναι τοποθετημένο σε εμφανές σημείο των αποδυτηρίων.

4)      Το Φύλλο Αγώνα  συντάσσεται από τον Διαιτητή του αγώνα  σε τέσσερα  (4) αντίγραφα, με στυλό διαρκείας ή μελάνης  και περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα από το άρθρο 15 Κ.Α.Π/ΕΠΟ. στοιχεία, τα ονοματεπώνυμα των τραυματιζομένων ποδοσφαιριστών,  τη χρονική στιγμή του τραυματισμού τους, τις ποινές, τις αντικαταστάσεις ποδ/στών και κάθε άλλο περιστατικό που ενδιαφέρει.

ΑΡΘΡΟ 14ο – Αδυναμία συμμετοχής ομάδας σε αγώνες  – Υποβιβασμός λόγω αρνητικής βαθμολογίας (άρθρα 17 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1.   Σωματείο που δεν κατέρχεται ν’ αγωνισθεί ή παραιτηθεί από αγώνα ή αγώνες ή παρουσιάζεται στον αγωνιστικό χώρο με λιγότερους από εννέα (9) ποδοσφαιριστές για την έναρξή του, χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, εκτός από την καταβολή κάθε σχετικής δαπάνης, τιμωρείται με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0 – 3 και με χρηματική ποινή από πενήντα (50) έως  πεντακόσια (500). Περαιτέρω το Σωματείο τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου. Η ποινή αυτή επιβάλλεται για κάθε αγώνα που το σωματείο δεν παρουσιάζεται κανονικά, παραιτείται ή δηλώνει αποχώρηση από το πρωτάθλημα μέχρι τρεις (3) αγώνες σε κάθε πρωτάθλημα. Οι αγώνες που δεν διεξάγονται λόγω παραίτησης ή μη καθόδου ενός σωματείου  προσμετρούνται  κανονικά για την έκτιση των ποινών των ποδοσφαιριστών, των αξιωματούχων του αντιπάλου σωματείου, όπως και της ίδιας της αντιπάλου (πχ ποινή κεκλεισμένων των θυρών).      
2.   Σωματείο  που δεν κατέρχεται να αγωνισθεί ή παραιτηθεί από τρεις (3) αγώνες της ίδιας διοργάνωσης αποβάλλεται με απόφαση με απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της διοργανώτριας και υποβιβάζεται στην αμέσως κατηγορία με συνολική ποινή αφαίρεσης μείον έξι (-6) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος που θα  συμμετέχει την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η ποινή αυτή εκτίεται μόνο όταν πρόκειται για υποβιβασμό από επαγγελματική σε επαγγελματική ή από ερασιτεχνική σε ερασιτεχνική κατηγορία , ενώ εκτίεται μόνο την επόμενη και δεν μεταφέρεται στην μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο.
3.   Από τις παραπάνω κυρώσεις απαλλάσσεται το σωματείο που δηλώνει αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα εφ’οσον αυτή οφείλεται σε ανώτερη βία. Ως ανώτερη βία νοείται, ενδεικτικά η διακοπή των συγκοινωνιών (σιδηροδρομική, ακτοπλοϊκή, αεροπορική κλπ) από οποιαδήποτε αιτία από την οποία είναι αδύνατη ή έγκαιρη προσέλευση στο γήπεδο του σωματείου.  
4.    Σωματείο που δηλώνει εμπρόθεσμα αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα, η οποία δεν κρίνεται δικαιολογημένη από την διοργανώτρια ή σωματείο που αρνείται να αγωνιστεί στην έδρα αντιπάλου της , ή οποία όμως έχει μετακινηθεί για τον αγώνα του πρώτου γύρου , εκτός από τις ποινές της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου υποχρεούται να καταβάλλει – κατά περίπτωση- αποζημίωση που καθορίζεται με απόφαση της διοργανώτριας τόσο στο αντίπαλο σωματείο όσο και στην διοργανώτρια του πρωταθλήματος . Ομάδα που δεν δηλώνει εγκαίρως την αδυναμία συμμετοχής της στον αγώνα , εις τρόπον ώστε να μετακινηθεί ασκόπως η αντίπαλη ομάδα και οι διαιτητές του αγώνα τιμωρείται εκτός των λοιπών μια με χρηματική ποινή από 500,00 έως 5.000,00 ευρώ.        



ΑΡΘΡΟ 15ο – Βαθμολογία- Βαθμολογική κατάταξη ομάδων (άρθρο 20 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Η βαθμολογία των αγώνων γίνεται ως εξής: ΝΙΚΗ-βαθμοί 3, ΙΣΟΠΑΛΙΑ–βαθμός 1, ΉΤΤΑ–βαθμοί 0
2)      Η βαθμολογία των αγώνων τηρείται από την διοργανώτρια σε ειδικούς πίνακες.

ΑΡΘΡΟ 16ο – Πειθαρχικός έλεγχος.
Ο πειθαρχικός έλεγχος των Σωματείων, παραγόντων και ποδοσφαιριστών γίνεται με βάση τις σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π/ ΕΠΟ .του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ  και του Καταστατικού της Ε.Π.Σ Σάμου και ασκείται:
α) Σε πρώτο βαθμό από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΣ και σε περίπτωση μη λειτουργίας της από το Δ.Σ. αυτής.
             β) Σε δεύτερο βαθμό από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ της Ε.Π.Ο.


ΑΡΘΡΟ 17ο – Υποβολή ενστάσεων (άρθρο 23  ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Τα διαγωνιζόμενα Σωματεία έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν ένσταση για όσες περιπτώσεις τούτο προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Α.Π./ΕΠΟ (Άρθρο 23 κ.λ.π.)
2)      Η ένσταση υποβάλλεται είτε επί του Φ.Α. με ειδική καταχώρηση του Αρχηγού της ενιστάμενης ομάδας είτε με εμπρόθεσμη υποβολή στη διοργανώτρια συστημένης επιστολής ή με αποδεικτικό επίδοσης και υποχρεωτικά και με ΦΑΞ
3)      Η ένσταση δεν ανακαλείται για κανένα λόγο και συζητείται υποχρεωτικά, έστω και αν το ενιστάμενο Σωματείο δηλώσει εγγράφως ότι παραιτείται από την παραπέρα συζήτηση αυτής.
4)      Για τις ενστάσεις που υποχρεωτικά καταχωρούνται στο Φ.Α. δηλαδή αντικανονικού ορισμού διαιτητών, αντικανονικότητηας γηπέδου (αυτές οι ενστάσεις υποβάλλονται πριν  από την έναρξη του αγώνα) και πλαστοπροσωπίας ( μέχρι την λήξη του αγώνα ) δεν απαιτείται υπόμνημα για υποστήριξη , παρά μονο χρηματικό παράβολο μέσα σε δύο (2) εργάσιμες  ημέρες από την τέλεση του αγώνα . Οι υπόλοιπες ενστάσεις , δηλαδή αντικανονικής συμμετοχής ποδ/στων και αντικανονικής διακοπής του αγώνα , υποβάλλονται σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την τέλεση του αγώνα με χωριστό για την καθεμία υπόμνημα και χρηματικό παράβολο στην Ε.Π.Σ.Σ.
5)      Καταγγελία από Τρίτο σωματείο  επιτρέπεται να διατυπωθεί αποκλειστικά  για αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε αγώνα μέσα σε αποκλειστική  προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την τελεσή του  με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το καταγγέλλων σωματείο έχει άμεσο εννομο συμφέρον κατά το χρόνο άσκησης της καταγγελίας, το οποίο περιοριστικά προσδιορίζεται στη διαμόρφωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος που μετέχει  και έχει σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα κατά της οποία στρέφεται η καταγγελία . Οι παραπάνω καταγγελίες που αποστέλλονται στην διοργανώτρια με συστημένη επιστολή με ποινή απαραδέκτου της συζήτησης διαβιβάζονται υποχρεωτικά μέσω fax τόσο η καταγγελία όσο και το αποδεικτικό κατάθεσης του προβλεπόμενου για την ένσταση παραβόλου εντός της παραπάνω προθεσμίας, με  ποινή απαραδέκτου της συζήτησης εφόσον δεν κατατεθεί παράβολο ή κατατεθεί ελλιπές ή εκπρόθεσμο.
6)      Ειδικά και μόνο για ένσταση πλαστοπροσωπία απαιτείται ξεχωριστό παράβολο για κάθε ποδοσφαιριστή κατά του οποίου αυτή στρέφεται . Σε περίπτωση δε, που γίνει δεκτή, επιστρέφεται στο ενιστάμενο σωματείο μόνο το /τα παράβολα/ για τους ποδοσφαιριστές των οποίων διαπιστώθηκε η πλαστοπροσωπία .
7)      Εφόσον υποβληθεί και γίνει δεκτή ένσταση πλαστοπροσωπίας πέρα από την απώλεια του αγώνα, ο οποίος κατακυρώνεται υπέρ του αντίπαλου σωματείου, µε τέρματα 3-0, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί το αντίπαλο σωματείο, πλην των χρηματικών ποινών του άρθρου 23 του ΚΑΠ  αφαιρούνται από την υπαίτια ομάδα πέντε (5) βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα  του πρωταθλήματος . Ξέχωρα από τα παραπάνω, ο αναγραφόμενος στο Φ.Α. εκπρόσωπος του υπαίτιου σωματείου, που υποχρεωτικά πρέπει να είναι µέλος του Δ.Σ. του  σωματείου τιμωρείται µε ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) έτη που αρχίζει  να υπολογίζεται  από την επομένη της διεξαγωγής του αγώνα,   ο δε παραβάτης ποδοσφαιριστής εφόσον διαπιστωθεί η ταυτότητά του, µε αποκλεισμό δύο (2) ετών και σε περίπτωση υποτροπής µε διαγραφή από τα μητρώα ποδοσφαιριστών της Ε.Π.Ο., στον προπονητή δε επιβάλλεται ποινή απαγόρευσης είσοδου στους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη, εκτός αν αποδεδειγμένα έκαναν σχετική καταγγελία στο διαιτητή που γράφτηκε στο Φ.Α.
8)      Η ομάδα που, μέσα στην ίδια αγωνιστική περίοδο γίνεται υπότροπος πλαστοπροσωπίας ποδοσφαιριστή,  υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία και αν δεν υπάρχει, δεν δικαιούται συµµετοχής στο Πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου.
9)      Τα παράβολα για κάθε ένσταση  ορίσθηκαν με την από 07/08/2018  απόφαση του Δ.Σ. της  Ε.Π.Σ.Σάμου στο ποσό των 100,00 ευρώ .



ΑΡΘΡΟ 18ο – Υποβολή εφέσεων
Η Ε.Π.Ο. ως υπερκείμενη ποδοσφαιρική Αρχή, έχει την εποπτεία και τον έλεγχο σε όλα γενικά τα πρωταθλήματα, ερασιτεχνικά-επαγγελματικά, και λειτουργεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο κρίσης όλων των υποκειμένων σε έφεση αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων και των δικαιοδοτικών οργάνων τους, σύμφωνα με όσα ορίζει ο οικείος Κανονισμός ΕΠΟ.
Οι παραπάνω αποφάσεις υπόκεινται σε έφεση, που υποβάλλεται, από όσους έχουν έννομο συμφέρον, στην Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο. με το σχετικό παράβολο και απ’ ευθείας σ’αυτή.

ΑΡΘΡΟ 19Ο – Επίλυση αθλητικών διαφορών (Άρθρο 35 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1.      .Οι κάθε φύσης διαφορές που προέρχονται και δημιουργούνται από την εφαρμογή των διατάξεων των Κανονισμών που διέπουν το ποδόσφαιρο και αφορούν τις ομάδες που μετέχουν στα Πρωταθλήματα που διοργανώνει η Ε.Π.Σ. Σάμου επιλύονται αποκλειστικά και μόνο από τα αρμόδια θεσμοθετημένα αθλητικά όργανα, απαγορευόμενης κάθε προσφυγής στα Πολιτικά ή Διοικητικά Δικαστήρια.
2.      Σε περίπτωση παράβασης της παραπάνω διάταξης η ομάδα που ασκεί προσφυγή αποβάλλεται από το Πρωτάθλημα που μετέχει από την ημέρα άσκησης της προσφυγής και για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η παράβαση
3.      Ειδικά προκειμένου για διαφορές μεταξύ των Σωματείων και των Προπονητών τους ισχύουν όσα προβλέπονται από το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ της Ε.Π.Σ. Σάμου. και τις ειδικές διατάξεις του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ της ΕΠΟ . 


ΑΡΘΡΟ 20ο – Οικονομική διαχείριση αγώνων.
1)      Η οικονομική διαχείριση των αγώνων ορίζεται με Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
2)      Η οικονομική εγκύκλιος θα είναι αναπόσπαστο μέρος και προέκταση της παρούσας Προκήρυξης και στηρίζεται  στο άρθρο 26 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
3)      Η διοργανώτρια εξουσιοδοτεί τα γηπεδούχα Σωματεία να ασκούν την διαχείριση των αγώνων της έδρας τους και να ενεργούν υπό τον έλεγχό της και τις οδηγίες της ότι προβλέπεται από τον Κ.Α.Π/ΕΠΟ. και την Οικονομική Εγκύκλιο της διοργανώτριας.
4)      Η διοργανώτρια παραιτείται υπέρ των Σωματείων από κάθε δικαίωμα της επί των εισπράξεων (εισιτηρίων) των αγώνων.






ΑΡΘΡΟ 21ο   Έπαθλα -  Έπαθλα ήθους
1)      Η διοργανώτρια αθλοθετεί ένα (1) Έπαθλο για τον Πρωταθλητή της όλης διοργάνωσης καθώς και είκοσι πέντε (25) Μετάλλια για κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες του Τελικού Αγώνα.
2)      Για τους Διαιτητές και τους Προπονητές των ομάδων του Τελικού Αγώνα αθλοθετείται ένα (1) Μετάλλιο για τον καθένα .
3)      Η απονομή του Επάθλου Πρωταθλητή και Μεταλλίων πραγματοποιείται αμέσως μετά τη λήξη του Τελικού αγώνα .
4)      Κατά τη απονομή Επάθλου και Μεταλλίων στην Πρωταθλήτρια ομάδα, όλοι οι ποδοσφαιριστές αυτής (τακτικοί και αναπληρωματικοί) οφείλουν να προσέλθουν και να τα  παραλάβουν. Οι ποδ/στες που δεν θα πειθαρχούν  σ’ αυτή τους την υποχρέωση τιμωρούνται με ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών Πρωτ/τος και χρηματική ποινή διακοσίων (200)€ και εφόσον αποδειχθεί υπαιτιότητα  του Σωματείου  και της Διοίκησης του, κατά τη κρίση της διοργανώτριας, τιμωρείται με απώλεια του πρώτου επίσημου αγώνα του Πρωτ/τος στο οποίο δικαιούται να μετέχει κατά την επόμενη αγων/κη περίοδο και του επιβάλλεται χρηματική ποινή έως οχτακοσίων (800)€
5)      Θα απονεμηθούν έπαθλα ήθους στα σωματεία που θα περατώσουν τους αγώνες Πρωταθλήματος και Κυπέλλου χωρίς να έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από κανέναν αγώνα και χωρίς να έχει επιβληθεί σε ποδοσφαιριστή, προπονητή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή στο ίδιο το σωματείο καμία από τις ποινές που προβλέπονται στον Πειθαρχικό Κώδικα.

ΑΡΘΡΟ 22ο – Επικοινωνία, ενημέρωση Σωματείων.
1)      Για όλες τις αποφάσεις της ΕΠΣ Σάμου και αυτές που είναι σχετικές με την διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, η ενημέρωση των Σωματείων θα γίνεται εγγράφως απευθείας από την Ένωση.
2)      Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιήσουν μέσω της Δήλωσης Συμμετοχής τους στην  ΕΠΣ Σάμου  την ταχυδρομική τους διεύθυνση,  τον αριθμό Fax και το E-mail για επείγουσα επικοινωνία καθώς και την ισχύουσα σύνθεση του Δ.Σ. Εφόσον για οποιονδήποτε λόγο δεν εκπληρωθεί η υποχρέωση του Σωματείου, να γνωρίσει τον τρόπο επικοινωνίας του με την Ένωση, η ευθύνη για την μη παραλαβή της αλληλογραφίας βαρύνει αποκλειστικά και μόνο το Σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 23ο – Συμμετοχή Ποδοσφαιριστών στις Μ.Ο. / Ε.Π.Σ. ΣΑΜΟΥ  & ευθύνη σωματείων (άρθρο 31 του ΚΑΠ/ΕΠΟ).
1)      Η συμμετοχή των ποδοσφαιριστών, όλων των Σωματείων, στις Μικτές Ομάδες της ΕΠΣ Σάμου, όταν καλούνται για τη συγκρότηση των ομάδων αυτών ή για προπόνηση, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τόσο για τους ποδοσφαιριστές όσο και  για τις Διοικήσεις των Σωματείων που ανήκουν. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας επιβάλλονται με απόφαση της ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ / Ε.Π.Σ. Σάμου. οι ποινές που προβλέπει το άρθρο 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ.
2)      Ποδοσφαιριστής ο οποίος αποκλείσθηκε από Μικτή Ομάδα της ΕΠΣ Σάμου  λόγω τραυματισμού ή ασθένειας του, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνα της ομάδας στην οποία ανήκει πριν από την παρέλευση μιας αγωνιστικής από τη μέρα του αγώνα της Μικτής Ομάδας στον οποίο δεν πήρε μέρος για την πιο πάνω αιτία (η μέρα του αγώνα δεν υπολογίζεται). Εξαιρούνται της διάταξης αυτής, οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αγωνίσθηκαν με το Σωματείο τους λόγω τραυματισμού ή ασθένειας σε αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου την αμέσως προηγούμενη αγωνιστική του αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου.
3)      Η διαπίστωση των λόγων άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής του ποδοσφαιριστή ανήκει αποκλειστικά στην Ε.Π.Σ.Σάμου.
4)      Σωματείο που με οποιοδήποτε τρόπο απαγορεύει ή δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή του σε προπόνηση ή αγώνα της Μικτής Ομάδας της Ε.Π.Σ.Σάμου. αποκλείεται κάθε φορά από τον πρώτο επόμενο αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλλου με
      απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Ε.Π.Σ .Σάμου. κατά τη διαδικασία του άρθρου 31 του       Κ.Α.Π/ΕΠΟ
5)      Οι ποινές του άρθρου 31 του Κ.Α.Π/ΕΠΟ επιβάλλονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε 15 ημερών από την τέλεση του παραπτώματος . Η έκτιση των ποινών αρχίζει από την επόμενη αγωνιστική μέρα της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης.

ΑΡΘΡΟ 24ο – Γενικές Διατάξεις
1)      Το Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα μερικής ή ολικής τροποποίησης της παρούσας εφόσον κρίνει αυτό απαραίτητο .
2)       Κάθε θέμα που δεν προβλέπει η παρούσα, η κειμένη αθλητική νομοθεσία, οι Κανονισμοί που ισχύουν και λοιπά νομοθετήματα,  ρυθμίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΣ Σάμου .
3)       Απαγορεύεται ρητώς η συμμετοχή ομάδας σωματείου – μέλους ΕΠΣ σε τουρνουά ή αγώνες όλων των κατηγοριών όταν αυτοί διεξάγονται από ιδιωτικό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δημοσίου φορέα, χωρίς την απαραίτητη προηγούμενη έγγραφη άδεια της ΕΠΣ στην οποία ανήκουν . Ένα δεν τηρηθεί η διαδικασία προέγκρισης της συμμετοχής ομάδας του σωματείου θα επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης τριων (3) βαθμών από την ομάδα του σωματείου που μετέχει στο πρωτάθλημα της τοπικής κατηγορίας ή στην Γ Εθνική  και ετήσιος αποκλεισμός στους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές που έλαβαν μέρος. 

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ:……………………………………………………………..                                                              
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: …………………                                              …………………/……………………….
                                                                                                                                     (τόπος)                (ημ/νια)
ΘΕΜΑ: «Δήλωση Συμμετοχής στο Τοπικό Πρωτάθλημα Υποδομής  αγ. περιόδου 2018-2019»

Προς:   Την Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ                                                 

Κύριε Πρόεδρε,
Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του Σωματείου μας, σε απάντηση της Προκήρυξης σας  αριθμ. Oικ. 313 /10-08-18 για το  Τοπικό Πρωτάθλημα του θέματος, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ συμμετοχή του Σωματείου μας στο Πρωτάθλημα αυτό  και επί πλέον:
  1. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ τους όρους της Προκήρυξης αυτής, των  Καταστατικών της Ε.Π.Ο.  της Ε.Π.Σ.ΣΑΜΟΥ., και τις διατάξεις των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και καταθέτουμε στο Ταμείο σας σαν δικαίωμα συμμετοχής (παράβολο) το ποσό των δέκα   ευρώ ( 10,00 €) .
  2. Ως έδρα στο Πρωτάθλημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το Γήπεδο ……………………………………….. που μας έχει παραχωρηθεί με απόφαση του οργάνου Διοίκησής του ………………………….., την οποία και  επισυνάπτουμε ή το Ιδιόκτητο Γήπεδο μας……………………………………….. και ότι θα επιτρέπουμε  τη χρησιμοποίηση αυτού για όλους τους αγώνες της διοργανώτριας (ισχύει μόνο για Σωματεία που έχουν ιδιόκτητο Γήπεδο)
  3. Τα χρώματα της στολής της ομάδας μας  είναι: 
Α) ΦΑΝΕΛΑ: …………………………………… ή εναλλακτικά………………………….   
Β) ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ : ………………………… ή εναλλακτικά………………………….
Γ) ΚΑΛΤΣΕΣ : …………………………………  ή εναλλακτικά………………………….
  1. Εδρεύουμε στ ………………………………….και τα γραφεία μας βρίσκονται στ………….……………….…………………………………………………….τηλέφ……………………………………FAX………………… (υποχρεωτικά)
Για το Δ.Σ.
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          

                   ( Υπογραφή )                                                (Σφραγίδα)                                


SamosSport.gr
                                

Δεν υπάρχουν σχόλια: