- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δράση Ενότητα Προοπτική για μια καλύτερη Σάμο

Δελτίο Τύπου
Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού συμβούλιου της 30ης Οκτωβρίου 2015, η παράταξη έθεσε τα εξής ερωτήματα εκτός ημερησίας διάταξης στον Δήμαρχο προς απάντηση:

1) Σχετικά με τις επιχορηγήσεις αθλητικών συλλόγων και πολιτιστικών σωματείων, τέθηκε το ερώτημα γιατί αυτές δεν έχουν δοθεί έως τώρα από τον Δήμο ενώ υπάρχουν σε αντίστοιχους κωδικούς 28.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2015.

Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα φέρει το θέμα σε επόμενο Δημοτικό συμβούλιο με προτάσεις κατανομής των χρημάτων. Είναι εύλογο λοιπόν οι σύλλογοι να στείλουν άμεσα τις ανάγκες και τα αιτήματα τους προς τον Δήμο. Ο χρόνος που απομένει είναι λιγοστός και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι αυτά που δόθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου.

2) Σχετικά με το αίτημα μας να τεθεί σαν τακτικό θέμα το πρόβλημα της απαξίωσης του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, δυστυχώς συζητήθηκε σαν έκτακτο, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει διάθεση για δυναμική παρέμβαση και επίλυση των προβλημάτων ή της στήριξης του από τη Δημοτική αρχή πέραν της φροντίδας καθαριότητας κάποιων χώρων. Για την παράταξη μας εισηγητής ήταν ο γιατρός Καραμανώλης Μιλτιάδης ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Αποφασίσθηκε η από κοινού έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

3) Σχετικά με τη διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού για την οικονομική ενίσχυση της Υποψηφιότητας της Σάμου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 ενημερωθήκαμε πως πλέον έχει εγγραφεί σχετικός κωδικός είσπραξης χρημάτων στον προϋπολογισμό του Δήμου.
Εξακολουθούν να προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα αποφασίσει με ποιο τρόπο και σε τι δράσεις θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά; Πως ελέγχεται η διαφάνεια των δράσεων αυτών;

Η διεκδίκηση της υποψηφιότητας είναι μια σοβαρή υπόθεση, ρωτάμε λοιπόν τον Δήμαρχο για ποιο λόγο ο Δήμος έχει επιλέξει τον μοναχικό δρόμο της διεκδίκησης και δεν ζητά βοήθεια για ένα τόσο σημαντικό θέμα κι από άλλους τοπικούς φορείς όπως η Περιφέρεια Β.Αιγαίου και μάλιστα από την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Β.Αιγαίου κ. Θαλασσινού;

 4) Σχετικά με τα αυξημένα κύματα εισροής των προσφύγων και των άτυπα εισελθόντων μεταναστών κι ενώ είχαμε κρούσει τον κώδωνα του προβλήματος προ πολλού, παρατηρούμε μια επιπόλαια αντιμετώπιση των προκυψάντων προβλημάτων. Ζητήθηκε η σταδιακή αξιοποίηση χώρων με δημιουργία κατάλληλων υποδομών για προσωρινή διαμονή προκειμένου να φύγουν τα προκάτ από τον εμπορικό λιμένα. Σε ερώτημα εκπροσώπων φορέων για παραχώρηση βοηθητικών χώρων στέγασης σε περίπτωση ανάγκης, δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις αλλά πολλά «θα» με την ενθάρρυνση και συναίνεση των «αριστερών» αλλά δεξιών ψαλτών.. της πλειοψηφίας την οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την στάση της και σε πολλά άλλα θέματα.

5) Ερώτημα υποβλήθηκε στον Δήμαρχο σχετικά με τα κριτήρια παραχώρησης χώρων σε συλλόγους. Ενώ λοιπόν δόθηκε χώρος σε συλλόγους, αγνοήθηκε επίσημο αίτημα πολλών μηνών από άλλο σύλλογο. Δεσμεύθηκε δε ότι θα εξετασθεί το αίτημα εν καιρώ.

 Σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα.
Η παράταξη μας δεν ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 αν και αυτό περιλαμβάνει συνέχιση έργων που είτε είναι ήδη προγραμματισμένα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, για τα οποία όμως λοιδορήθηκε κατ’ επανάληψη η προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ τώρα αίφνης αποτελούν αναγκαιότητα!

Απορία και ερωτήματα προκύπτουν καθώς ένα από τα λίγα νέα τεχνικά έργα είναι αυτά της ανακαίνισης του Δημοτικού κήπου με 25.000 €, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια έξωσης του νόμιμου ενοικιαστή της εκεί καντίνας, την στιγμή που τόσα άλλα σημαντικά προβλήματα ταλανίζουν την πόλη της Σάμου και ενώ η πρόσοψη του Ξενία, που πλέον ανήκει στην κυριότητα του Δήμου, είναι σε άθλια κατάσταση.

Ένα άλλο «έργο» αποτελεί η δέσμευση πίστωσης 7.000 € για την νέα ιστοσελίδα του Δήμου την στιγμή που υπάρχει τμήμα Πληροφορικής το οποίο έχει τη δυνατότητα δημιουργίας και υποστήριξης του συγκεκριμένου έργου.

 Αξιοπερίεργη είναι και η απευθείας ανάθεση από τον Δήμαρχο άλλων 7.000 € για τη δημιουργία ιστοσελίδας προβολής της υποψηφιότητα της Σάμου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Κι ενώ η απευθείας ανάθεση είναι νόμιμη, αβίαστα προκύπτει το ερώτημα για ποιον λόγο δεν έγινε για παράδειγμα μειοδοτικός διαγωνισμός και γιατί η ανάθεση δεν δόθηκε σε τοπική επιχείρηση προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική οικονομία αλλά δόθηκε σε εταιρεία της Αθήνας;

 Διαπιστώθηκε, επίσης, η έλλειψη πολιτικής βούλησης της νυν δημοτικής αρχής σε θέματα όπως: η επαρκή χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των βιολογικών του Πυθαγορείου, Χώρας, Μαραθοκάμπου, η αποκατάσταση αγροτικής οδοποιίας και αντίστοιχα τεχνικά έργα, διανοίξεις νέων αγροτικών δρόμων προς εξυπηρέτηση των κατοίκων των δημοτικών ορεινών διαμερισμάτων.

Τέλος, δεν υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα πρόβλεψη αποκατάστασης του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων πρώην ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: