- - - ΑΨΕΣ Πυθαγόρας Πυθαγόρας ΑΕ Καρλόβασι ΑΟ Πολυκράτης samos samos samos Φοίνικας Διαγόρας Ραχών Ικαρίας samos samos samos samos samos samos samos ΑΣΣΑ Αναγέννηση

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Χωρίς άδεια και η στέγη Καλατράβα του Ολυμπιακού Σταδίου

(Αναδημοσιευση από  Θράκη sports)
Χωρίς άδεια το Κλειστό Γυμναστήριο και άλλα γήπεδα! Κίνδυνος για φυλακή και υψηλά πρόστιμα στις ομάδες!!! 
Γράφτηκε από  Γιάννης Γιαγκίνης
Ανταπόκριση από την Αθήνα: Γιάννης Γιαγκίνης
Η αποκάλυψη από την ΕΠΣ Ξάνθης ότι οδηγήθηκε στην αναβολή της πρώτης αγωνιστικής των τοπικών πρωταθλημάτων γιατί τα περισσότερα γήπεδα δεν διαθέτουν άδεια φέρνει στην επικαιρότητα ένα θέμα, που έχει αποκτήσει άλλες διαστάσεις μετά την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας αλλά και την αποκάλυψη ότι ακόμα και η... στέγη Καλατράβα του ΟΑΚΑ στερείται της απαραίτηττς οικοδομικής άδειας και άρα τυπικά είναι παράνομη!!!

 Στη σχετική λίστα, που παρουσίασε η εφημερίδα «Παραπολιτικά», φιγουράρουν κτίρια που ούτε καν θα πήγαινε το μυαλό του ανυποψίαστου πολίτη πως έχουν χτιστεί παράνομα. Κορωνίδα είναι, φυσικά, το περιβόητο στέγαστρο στο Ολυμπιακό Στάδιο, που που στοίχισε ούτε λίγο ούτε πολύ 130 εκατ. ευρώ στους Έλληνες φορολογουμένους και τελικά είναι ...αυθαίρετο, αφού δεν πήρε ποτέ την απαραίτητη άδεια αν και έγινε κανονικά!

Επίσης χωρίς άδεια εντοπίστηκαν μια σειρά από άλλα κτήρια, όπως το Εθνικό Σκοπευτήριο Βύρωνα, το ΕΑΚ Ευόσμου, το Κλειστό Γυμναστήριο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, σχεδόν ολόκληρο το Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας, το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών, το Εθνικό Στάδιο της Ναυπάκτου, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείο, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων ενώ στην λίστα υπάρχει και το Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής.

 Ως Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής ξέραμε μέχρι πριν μερικά χρόνια το σημερινό ΔΑΚ, την έδρα δηλαδή του Πανθρακικού που βρίσκεται απέναντι από την Νομική Σχολή και το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Σίγουρα, η αποκάλυψη των "Παραπολιτικών" προκαλεί απορίες. Αλλά ακόμα περισσότερες απορίες προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια της Θράκης που στερούνται άδειας λειτουργίας.

Όπως μάλιστα εντόπισε το ThrakiSportS από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, τον Οκτώβριο του 2011 ανακλήθηκε η άδεια του Κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής, που αποτελεί έδρα του ΓΑΣ Κομοτηνή, της ΑΕ Κομοτηνής και αρκετών άλλων ομάδων (το έγγραφο δεξιά στην φωτογραφία). Κρατώντας την επιφύλαξη ενδεχομένως να έγινε δεκτή η αίτηση θεραπείας και να δόθηκε στην συνέχεια, αν και σχετικό έγγραφο δεν εντοπίσαμε κατά την αναζήτησή μας στον ιστότοπο της "Διαύγειας" (που δεν είναι και ο πιο εύχρηστος οφείλουμε να επισημάνουμε), γεγονός είναι ότι το παλιό αυτό κλειστό γυμναστήριο στην διάρκεια της περσινής σεζόν παρουσίασε σοβαρά προβλήματα, όπως χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και... νερά όποτε έβρεχε, καθώς έσταζε η οροφή του. Με αποτέλεσμα να κινδυνευει άμεσα η σωματική ακεραιότητα των παικτών!

 Το θέμα δεν είναι κάτι απλό και τυπικό, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 56Α του ν. 2725/1999 απαγορεύεται ρητά η χρήση των γηπέδων που στερούνται άδειας λειτουργίας, στα οποία δεν επιτρέπεται να διεξάγεται κανένας απολύτως αγώνας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από τις 23/08/2013, δηλαδή τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις του νέου νόμου (Ν. 4049/12), σύμφωνα με τις οποίες  "ο ιδιοκτήτης ή/και ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ. Οι ως άνω δε ποινές επιβάλλονται και στον Πρόεδρο Αθλητικού Σωματείου, Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση".

 Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την δήλωση της ΕΠΣ Ξάνθης, που ανέβαλε τα παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος και ο οποίος κινδυνεύει να αφήσει άστεγες πολλές ομάδες. Γιατί, για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα του Κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καμία νεώτερη απόφαση αδειοδότησής του, τότε κινδυνεύει αν διεξαχθεί αγώνας εκεί να δεχτεί βαριά καμπάνα και ο Δήμος Κομοτηνής που θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και οι διοργανώτριες αρχές (πχ στις περιπτώσεις του μπάσκετ η ΕΟΚ και η ΕΚΑΣΑΜΑΘ ή του βόλεϊ η ΕΟΠΕ και η ΕΣΠΕΘΡ) αλλά και οι πρόεδροι των ομάδων (πχ του ΓΑΣ Κομοτηνή ή της ΑΕ Κομοτηνής αλλά ενδεχομένως και των φιλοξενούμενων ομάδων, αφού δεν γίνεται διάκριση στην ευθύνη με βάση το νόμο)....

Δεν υπάρχουν σχόλια: